Ενημέρωση για πρωτοβουλία Τρεμόπουλου να μην αποκαλείται «Μακεδονία» η FYROM

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με τον Υπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για τις διεθνείς εξελίξεις.

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε πριν από μερικές μέρες (Τρίτη, 1/11) με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σ. Λαμπρινίδη. Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκεσε πολύ πέραν του προβλεπομένου και σκοπός της ήταν να ενημερωθούν οι ΟΠ θεσμικά για τις διεθνείς εξελίξεις.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούνταν από τους Σ. Αγογλωσσάκη, συντονιστή της Θεματικής Ομάδας για τα διεθνή θέματα, Μ. Τρεμόπουλο, ευρωβουλευτή, Γ. Χαραλαμπάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Ν. Χρυσόγελο, περιφερειακό σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ επί των κυριότερων θεμάτων αρμοδιότητάς του και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Έγινε επίσης εκτενής αναφορά από τον ΥΠΕΞ στους Ευρωπαίους Πράσινους και τον ρόλο τους στην Ευρωβουλή και συζητήθηκαν τρόποι για να γίνουν πιο κατανοητές στην ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων οι θέσεις της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή ο Μ. Τρεμόπουλος ανέφερε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ίδιος στα πλαίσια της ομάδας των Πρασίνων ώστε να μην αποκαλείται "Μακεδονία" η FYROM, καθώς και την πρωτοβουλία για την επιστροφή της Αμμοχώστου, ενώ η αντιπροσωπεία των ΟΠ παρουσίασε τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ευρωβουλή για το Κυπριακό και τις σχέσεις με τη FYROM, ζητήματα που χρονίζουν.

Συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα των ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων και οι γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές πτυχές της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, καθώς και το θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης, όπου δόθηκε έμφαση στη διατήρηση των παραδοσιακών δεσμών με τις αραβικές χώρες.

Τέλος, ο υπουργός ερωτήθηκε για την καθυστέρηση επιστροφής των τριών ελληνικών πλοίων του «Στόλου της Ελευθερίας» που κρατούνται στη Χάιφα, παρόλο που τα τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί, και απάντησε ότι το πρόβλημα παραμένει τεχνικό και θα το διερευνήσει. Διερευνώντας το, όμως, η Θεματική Ομάδα για τα Διεθνή Θέματα των Οικολόγων Πράσινων λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, διαπίστωσε ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο κ. Λαμπρινίδης δεν υφίστανται και του απευθύνουν εκ νέου το ερώτημα μαζί με την έκκληση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ελληνικών πλοίων που παραμένουν «αιχμάλωτα» στο Ισραήλ και να μεριμνήσει για τον ασφαλή διάπλου των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά. Ας μην λησμονούμε ότι η Παλαιστίνη έχει εισέλθει πλέον στην UNESCO ως πλήρες μέλος και με την στήριξη της Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί την ειρηνική, μη βίαιη κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν και δύο Έλληνες καπετάνιοι.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter