Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις τελευταίες εξελίξεις
Δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:
Ο «ΛΑ.Ο.Σ.» στην εξουσία. Ο λαός στο περιθώριο...
Η συμμετοχή της άκρας δεξιάς σε κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την ανοιχτή κοινωνία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Η υπουργοποίηση του πρώην Γενικού Γραμματέα της νεολαίας της φιλοχουντικής ΕΠ.ΕΝ και η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών ενός κόμματος του οποίου ο Πρόεδρος έχει επανειλημμένα κάνει δημόσια ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις χωρίς μάλιστα να έχει διωχθεί ποινικά για αυτές, αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο της χρεοκοπίας ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε κατάρρευση.
Την ώρα που οι Γάλλοι σοσιαλιστές δηλώνουν σοκαρισμένοι από την είσοδο της ακροδεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα και αρνούνται να συγχαρούν την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι έλληνες συνοδοιπόροι τους χωρίς καμιά πολιτική νομιμοποίηση προσφέρουν την εξουσία σε θιασώτες πολιτικών που μας οδηγούν βαθύτερα στην πολιτική κρίση, στο δημοκρατικό έλλειμμα και στο περιθώριο της Ευρώπης.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ;
"Δεν ανήκουμε στο παλιό πολιτικό σύστημα. Η απαλλαγή όμως κάθε κοινωνίας από αυτό είναι υπόθεση των ίδιων των πολιτών", είπεο Μ. Τρεμόπουλος στο Ευρωκοινοβούλιο
Την ανησυχία του μήπως η κρίση στην Ευρώπη έχει οδηγήσει πολιτικές και οικονομικές ελίτ στην άποψη ότι η δημοκρατία είναι μια περιττή πολυτέλεια, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Οι επεμβάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης στο εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας είναι ανεξάρτητοι από την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη χώρα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν καταστροφική την πολιτική αυτή. Ακριβώς γιατί δεν είναι μόνο οι τελευταίοι χειρισμοί που έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, αλλά η πλειοψηφία των πολιτικών της επιλογών αποτέλεσαν επίθεση στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η χειραγώγηση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες συνιστά ένα επικίνδυνο και ολισθηρό μονοπάτι. Αν η πορεία της Ευρώπης στηριχθεί πάνω σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, απειλές και εκβιασμούς, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, τότε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της.
Η τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου σε βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=dCcvU04SiVo
(ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου)
«Πριν τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν είχε κριτικάρει την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και είχε ζητήσει γραπτές εγγυήσεις. Επίσης, οι Μέρκελ, Σαρκοζί αλλά και το ΔΝΤ υπαγόρευσαν την ημερομηνία και το ερώτημα του δημοψηφίσματος και εμπόδισαν τη διεξαγωγή εκλογών.
Το δημοψήφισμα ματαιώθηκε μετά από έντονες πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, για λόγους που αφορούσαν και τη διάσωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε όμως να παραιτηθεί και υπό την απειλή της μη καταβολής της 6ης δόσης, παρόλο ότι είχε ρητά συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και έχουν γίνει βαρύτατες θυσίες από τους Έλληνες. Κι ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, υποχρεώθηκε να παραδώσει την πρωθυπουργία και τώρα συμμετέχουν ακροδεξιοί στην κυβέρνηση.
Παρόμοιο σκηνικό εξελίχθηκε και στην Ιταλία.
Άσχετα από τους τακτικισμούς του Παπανδρέου, η Κομισιόν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομιμότητα.
Επιπλέον, αναρωτιόμαστε μήπως η βαθιά κρίση της Ευρώπης έχει οδηγήσει ορισμένες πολιτικές και οικονομικές ελίτ στην άποψη ότι η δημοκρατία στις σημερινές συνθήκες είναι μια περιττή πολυτέλεια.
Δεν ανήκουμε στο παλιό πολιτικό σύστημα. Η απαλλαγή όμως κάθε κοινωνίας από αυτό είναι υπόθεση των ίδιων των πολιτών.»
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλυτικά για τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως η Βουλή αυτή δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει την ελληνική κοινωνία για μια δεκαετία, συνεχίζοντας τις αποτυχημένες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, επικυρώνοντας τη νέα Δανειακή Σύμβαση και αδιαφορώντας για τα επείγοντα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ανησυχούν για την αποδοχή της συσχέτισης -και από τα πρωθυπουργικά χείλη- της καταβολής της 6ης δόσης με τη δέσμευση στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση του κυρίου Παπαδήμου δεν αποτελεί προϊόν προγραμματικών ή έστω πολιτικών συγκλίσεων, αλλά ωμής κομματικής μοιρασιάς. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ένα βαρυφορτωμένο και δυσκίνητο σχήμα, (αντίθετα μάλιστα με τις εξαγγελίες του ίδιου του νέου πρωθυπουργού για "μάχιμη και ευέλικτη" κυβέρνηση) που όμως διαθέτει μια κοινοβουλευτική παντοδυναμία 260 βουλευτών, μιας Βουλής χωρίς πλέον λαϊκή νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται επίσης από τη συνέχιση των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και την επιβράβευση υπουργών που είχαν αποτύχει κραυγαλέα στο έργο τους, και δυστυχώς από την υπουργοποίηση για πρώτη φορά ακροδεξιών πολιτικών, κάτι που ελάχιστες φορές έχει συμβεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και σε παρόμοιες συνθήκες.
Η σημερινή Βουλή που καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή, είναι αναντίστοιχη της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού και σε καμία περίπτωση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για τις ερχόμενες δεκαετίες. Η διαπραγμάτευση και η επικύρωση της νέας Δανειακής Σύμβασης πρέπει να γίνει από τη νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της νέας Βουλής, με νωπή λαϊκή εντολή, από εκλογές που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε χρειαζόμαστε την άνευ επιπλέον όρων υλοποίηση των αποφάσεων για εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και μια ουσιαστική και νηφάλια αντιπαράθεση οπτικών και στρατηγικών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις προοπτικές της χώρας.
Ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργεί η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού πως όρο εκταμίευσης της 6ης δόσης αποτελεί η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την Απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Εύλογο είναι το ερώτημα ποιος θέτει τον όρο αυτό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης για την εκταμίευση της δόσης και της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, που χαιρετίζει την απόφαση αυτή, δεν προβλέπουν τέτοιον όρο. Η εξωθεσμική στάση της Κομισιόν που ερμηνεύει αποφάσεις άλλων οργάνων της ΕΕ είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την εθνική μας ανεξαρτησία, αλλά για την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Παράλληλα με το θεσμικό ζήτημα, προκύπτει και ζήτημα διαφάνειας καθώς κρυφά χαρτιά φαίνεται πως κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς διαφάνεια και σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.
Όλα τα παραπάνω, με τις αποφάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη να λαμβάνονται εκτός δημοκρατικού ελέγχου, δημιουργούν κινδύνους για εκφυλισμό της ίδιας της πολιτικής.
Δυστυχώς με την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είχαμε την αρχή του τέλους των μονοκομματικών κυβερνήσεων αλλά μια προειδοποίηση για το ουσιαστικό τέλος της δημοκρατικής νομιμοποίησης της πολιτικής.
Οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου και Τάσος Κρομμύδας, έκαναν σχετικά την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Ο κος Παπαδήμος δεν μας εξήγησε γιατί δεν έπιασαν τόπο οι θυσίες των πολιτών, ούτε γιατί η επανάληψη της ίδιας πολιτικής θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε επιτυχία. Η κυβέρνησή του σε καμία περίπτωση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα για τις ερχόμενες δεκαετίες. Η σημερινή Βουλή, που καλείται να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν έχει πλέον κανένα λαϊκό έρεισμα».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για τη μεταφορά πόρων του στον κρατικό προϋπολογισμό
Το θέμα της μεταφοράς πόρων του Πράσινου Ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νόμου ουσιαστικά καταργείται το Πράσινο Ταμείο, σκοπός του οποίου ήταν η διοχέτευση πόρων από διάφορες πηγές για βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που πλήττεται από διάφορες παρανομίες, όπως τα αυθαίρετα.
Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στην επίσης πρόσφατη απόφαση για το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), όπου η χρηματοδότηση αιτημάτων πυροπλήκτων θα πραγματοποιείται με βάση τα ισχύοντα για την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο διαρκώς περικόπτεται λόγω δημοσιονομικής κρίσης. Τέτοιες σπασμωδικές επιλογές μπορεί πρόσκαιρα να βοηθούν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας αλλά το υποσκάπτουν σε βάθος χρόνου.
«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ειδικά στη νέα κυβέρνηση, ότι οι εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση από επείγοντα δημοσιονομικά βάρη, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το παλιό μοντέλο διακυβέρνησης του «βλέποντας και κάνοντας» έχει τελειώσει. Η χώρα χρειάζεται μακρόπνοο σχέδιο και όχι σπασμωδικά μέτρα. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο μοναδικός περιβαλλοντικός πλούτος της Ελλάδας αποτελεί σύμμαχο και μοχλό εξόδου από την κρίση και όχι πολυτέλεια που θυσιάζεται σε πρώτη ευκαιρία για να καλύψει μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού».
(ακολουθεί η ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου)
Θέμα: Μεταφορά πόρων Πράσινου Ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό
Σύμφωνα με ρυθμίσεις του νόμου 4024/2011 του Υπουργείου Οικονομικών οι πόροι του Πράσινου Ταμείου θα μεταφερθούν στον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 95%. Από τα 4 δισ. ευρώ προβλεπόμενα, με συντηρητικές προβλέψεις, έσοδα για το χρονικό διάστημα 2011-2014, μόλις τα 400 εκατ. θα διατεθούν για τους σκοπούς ίδρυσης του ταμείου και τα 3,6 θα κατευθυνθούν με απροσδιόριστο τρόπο για κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού . Με τις έως τώρα ρυθμίσεις του νόμου 3889/2010, το ταμείο συγκεντρώνει έσοδα από πρόστιμα αυθαίρετων, ημιυπαίθριων, περιβαλλοντικών παραβάσεων, δημοπράτηση ρύπων, πώληση ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές και έσοδα από τη διαχείριση δασών, με στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου το οποίο πλήττεται από διάφορες παρανομίες όπως τα αυθαίρετα.
Σύμφωνα με τη WWFΕΛΛΑΣ, δεδομένου ότι η διάθεση των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων πρέπει, βάσει σχετικής νομολογίας του ελληνικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) να διατεθεί στο σύνολό της για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση δημιουργεί και σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της .
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Συμφωνεί με την τακτική της ουσιαστικής δήμευσης των πόρων αυτών και την χρήση τους σε άλλους σκοπούς, οδηγώντας σε περαιτέρω μόνιμη βλάβη του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος;
2. Σκοπεύει, ως μέλος της τρόικα να προτείνει στην Ελληνική Κυβέρνηση εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης για την επίτευξη των αρχικών στόχων του Πράσινου Ταμείου;
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=647873