Ν. Μυλωνάς: Τα λάθη συνεχίζονται. Η περίπτωση του Μουσείου ΩΡΙΛΑ
Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Τώρα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά πρέπει να δούμε τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Ποιος θα διαφωνούσε ότι η δημιουργία μουσειακών χώρων στο νησί μας δεν είναι ένα παράγοντας εκσυγχρονισμού, διεύρυνσης και στην διαφοροποίησης της παραγωγής στο νησί μας;
Ποιος θα διαφωνούσε ότι τέτοιες επενδύσεις καθιστούν το τόπο μας πιο πλούσιο και κατά συνέπεια πιο ανταγωνιστικό στην σημερινή συγκυρία. Η δημιουργία σύγχρονων μουσειακών χώρων ανοίγει δρόμους νέων υπηρεσιών και νέων θέσεων εργασίας, ''υψηλής προστιθέμενης αξίας'' που είναι και ζητούμενο για την υψηλή ανεργία νέων πτυχιούχων στο νησί μας.
Έχουμε ήδη εκφράσει την αρνητική μας θέση για την αυθαίρετη και αδικαιολόγητη αλλαγή χρήσης των έργων: 1. Λαογραφικό μουσείο Κω-ΧΑΝΙ 2. την μετατροπή του κηρίου ΩΡΙΛΑ σε κτήριο φιλοξενίας της συνεργατικών –ή όπως πρέπει να λέγονται: επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας. Γιατί θεωρούμε την λειτουργία τους ως αναπτυξιακά έργα τεράστιας σημασίας.
1. Λαογραφικό μουσείο Κω-ΧΑΝΙ: διαγράφονται αποφάσεις συλλογικών οργάνων, καταστρατηγείται ο σκοπός της χρηματοδότησης από κεντρικούς πόρους, διαγράφεται πληρωμένη μελέτη για την μουσειακή αξιοποίηση του χώρου, και αγνοούνται οι συμπατριώτες μας που έχουν έτοιμες συλλογές ή υλικά για τον εφοδιασμό του μουσείου. Και όλα αυτά χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Η περίοδος Κυρίτση χρεώνεται με την καθυστέρηση αξιοποίησης του χώρου. Η σημερινή όμως με την διαγραφή μιας ελπίδας!
2. Μουσείο ΩΡΙΛΑ: Και εδώ η περίοδος Κυρίτση πάλι χρεώνεται την σημαντική καθυστέρηση αξιοποίησης του χώρου που μας παραχωρήθηκε από το 2006, την απουσία τήρησης δεσμεύσεων αλλά και οράματος για το ίδρυμα. Η τωρινή δημοτική αρχή χρεώνεται την διαγραφή μιας πολύ καλά επεξεργασμένης πρότασης για το νησί μας από τον ''σύλλογο φίλων μουσείου ΩΡΙΛΑ''. Στο συμβόλαιο παραχώρησης του στον Δήμο μας την περίοδο του κ. Φάκκου, περιγράφει σαφείς δεσμεύσεις οι οποίες καταστρατηγούνται από την αδικαιολόγητη απόφαση του κ. Καίσερλη. Λέει ότι στο Δήμο παραχωρείται το ακίνητο και του ανατίθεται ''επί ποινή ακυρότητας η ευθύνη ίδρυσης, συγκρότησης, λειτουργίας και συντήρησης με σκοπό την δημιουργία του μουσείου ΩΡΙΛΑ''. Και συγκροτεί 7-μελη ελεγκτική επιτροπή που βαρύνεται με το έργο της παρακολούθησης και υποστήριξης του έργου που περιγράφεται στο συμβόλαιο. Αρα, ούτε ο Δήμαρχο, ούτε ο εκπρόσωπος του ''συλλόγου φίλων μουσείου ΩΡΙΛΑ'', καθηγητής κ. Μανωλίδης μπορεί να ανατρέψει αυτά που ορίζει το συμβόλαιο. Αμφισβητούμε αυτά που μας είπαν ότι ο κ. Μανωλίδης ρωτήθηκε και συμφώνησε! Και αν ρωτήθηκε άλλα θα του είπαν. Για παράδειγμα ''κ. καθηγητά ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε την προσφορά σας ξεκινώντας με την εγκατάσταση δημοτικών υπηρεσιών κλπ''.
--Και οι δυο περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές του τρόπου διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων από την νέα δημοτική αρχή. Πρόχειρα, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς τεκμηρίωση, αδιαφορώντας για τα δεδομένα, παίρνει αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν την κοινωνία μας.
Ο ετσιθελισμός, ο εγωισμός, και η απουσία διάφανων και δημοκρατικών διαδικασιών είναι ότι χειρότερο στις μέρες μας. Σε αυτό τον δρόμο της ''εύκολης πολιτικής'' συνεχίζει να πορεύεται το νησί μας, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Δημάρχου και των περί αυτού φίλων και παραγόντων.
(Σημ. επισυνάπτουμε το συμβόλαιο παραχώρησης του Μουσείου ΩΡΙΛΑ στον Δήμο μας)
Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς