Συμπαράταξη Ελπίδας: Καλλι-κράτης ή Δεινο-κράτης;

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
ΘΕΜΑ: ο Καλλι-κράτης αποδεικνύεται Δεινο-κράτης

Α. Είμαστε από τους λίγους που πιστεύαμε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι χρήσιμη και αναγκαία. Η σκέψη μας ξεκινούσε από την κοινή διαχείριση των φυσικών μας πόρων (νερό, γη, παραλίες, πολιτιστική κληρονομιά, ενέργεια, σκουπίδια, δημοτικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως λατομείο, λιμάνια κλπ). Δεν αγνοούσαμε τα ζητήματα δημοκρατίας και συμμετοχής που τίθενται με το πέρασμα από την κοινότητα στον ένα μεγάλο δήμο. Για την γραφειοκρατία που θα αναπτυχθεί, την απόσταση ανάμεσα στους διοικουμένους και τους διοικούντες. Τον συγκεντρωτισμό και την σχέση κέντρου και υποβαθμισμένης περιφερείας που θα αναπτυχθεί. Θεωρούσαμε ότι όλα αυτά είναι υπαρκτά ζητήματα που μπορούν να βρουν μια λύση, να εξισορροπηθούν με πολιτικές διαδικασίες. Αυτό που μένει μετά από μια σοφή ρύθμιση των μειονεκτημάτων, είναι η ισχυρός δήμος που μπορεί να αντιπαρατεθεί στα μεγάλα συμφέροντα που έχουν εγκατασταθεί στον τόπο μας και να είναι ασπίδα προστασίας και προώθησης των συλλογικών μας συμφερόντων.

Β.  Στο προσχέδιο του Καλλικράτη που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση στις 10-1-2010, μέσα στα πολλά αρνητικά (όπως η τεράστια αντιστοιχία παραχορούμενων αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση πολλές δημοτικές υπηρεσίες) , υπήρχαν και κάποιες ελπιδοφόρες προβλέψεις. Προβλέψεις στο επίπεδο της δημοκρατίας όπως η ισχυροποίηση των δημοτικών διαμερισμάτων τα οποία με δικό τους προϋπολογισμό και δικές τους τοπικές αρμοδιότητες, σε πολιτικό επίπεδο θα σήμαιναν μια επιστροφή στο παλιό καθεστώς των κοινοτήτων μας, ενώ σε οικονομικό επίπεδο θα διατηρούσαν την βασική επιδίωξη για δήμο-μηχανισμό οικονομίας κλίμακας. Επί πλέον για να μην παραταξιοποιηθούν τα τοπικά συμβούλια προβλεπόταν η εκλογή τους από κοινή λίστα! Ο ίδιος μάλιστα ο υπουργός εσωτερικών είχε δηλώσει πως βλέπει θετικά την ξεχωριστή εκλογή Δημάρχου από ενιαία λίστα, τόνωση της εξουσίας του δημοτικού συμβουλίου. Η τελική πρόταση που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο είναι η πλέον αντιδραστική. Επικράτηση του δημαρχοκεντρισμού. Παραταξιοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Πλήρης κομματικοποίηση των εκλογικών διαδικασιών αφού τα μεγάλα κόμματα θα μπορούν να συγκροτήσουν δημοτική παράταξη.  Αλλά και στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης υπαρχουν τα ίδια προβλήματα. Προβλέπεται το χειρότερο. Μια ελεγχόμενη κομματικά περιφερειακή αυτοδιοίκητη αρχή που θα ελέγχεται από την διευρυμένη κομματική κυβερνητική περιφερειακή αρχή. Το παράλογο: η αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ενιαιου δήμου Κω  εξαρτάται από την τοπική περιφερειακή αρχή του Ν. Αιγαίου που εδράζεται στην Σύρο και ελέγχεται από την κυβερνητική περιφερειακή αρχή που εδράζεται  στο Πειραιά! Δηλαδή για το εντός του Αιγαίου πελάγους τεράστιο ατμοπλοϊκό πρόβλημα θα εμπλέκονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι, 3 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και μια κυβερνητική!!!

Γ.  Τα προβλήματα είναι προφανή. Ο κομματισμός και ο παραγοντισμός ενισχύονται με τον Καλλικράτη. Η φιλελεύθερη διαχείριση, ο οικονομισμός και η αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλονται με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού και της προόδου! Κρίμα!!! Οι καλύτερες προοπτικές δεν στηρίζονται στα λόγια και στις επιθυμίες των πολιτικών.  Στηρίζονται στα έργα τους. Και τα έργα τους όπως περιγράφονται μέσα από τον Καλλικράτη είναι πονηρά. Οι  ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ είναι σκληρά ελεγχόμενες από τον κομματισμό και γι αυτό παραδοθήκαν στις κυβερνητικές επιλογές.
Ο Καλλι-κράτης γίνεται Δεινο-κράτης! Μόνη ελπίδα η λαϊκή αντίδραση και η προσπάθεια τώρα στην Βουλή για την αλλαγή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε.

Νίκος Μυλωνάς

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter