Η διαχείριση του νερού στην Κω στον αυτόματο πιλότο
Με αφορμή τον απολογισμό 2010 της ΔΕΥΑ Ηρακλειδών
Για την Σ.Ε. η δημοτική πολιτική για τους φυσικούς πόρους του νησιού είναι πρωταρχικής σημασίας. Με αφορμή τον απολογισμό 2010 της ΔΕΥΑ Ηρακλειδών που συζητήθηκε χθες στο Δ.Σ. της επιχείρησης μελετήσαμε την συνολική πορεία της ΔΥΕΑΗΡ και κάναμε τις απαραίτητες συγκρίσεις. Μας λείπουν τα στοιχεία της ΔΕΥΑΔ.
Η επιχείρηση ΔΥΕΑΗΡ βαδίζει στην ίδια ρότα με την ΔΕΥΑ Κω εδώ και πολλά χρόνια δηλ στην ευκολία του αυτόματου πιλότου χωρίς οι εκάστοτε διοικούντες να αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα σοβαρότητα το αγαθό του νερού .
Κανένας σοβαρός προγραμματισμός ,καμιά προσπάθεια για ανασυγκρότηση της επιχείρησης.
Όλα τα οικονομικά στοιχεία του απολογισμού του έτους 2010 ενισχύουν τα παραπάνω.
Υπόλοιπα Πελατών 941.471,63 ευρώ, με ετήσιο κύκλο εργασιών 952.000,00 ευρώ !!
Χρεώστες διάφοροι 413.000,00 τι αφορά ποιοι είναι αυτοί οι χρεώστες που οφείλουν το ποσό?
Ταμειακή κατάρρευση ,με σοβαρό κίνδυνο παύσης πληρωμών.
Ανυπαρξία αναπτυξιακής κατεύθυνσης ,τα υπό εκτέλεση έργα είναι μειωμένα κατά 100%.
Οι Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές, ΙΚΑ και Εφορία αποτελούν το 55% του ετήσιου τζίρου. Το κονδύλι των εσόδων από το ειδικό τέλος 80%, δαπανάται για κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Πως θα ανταπεξέλθει η επιχείρηση με δεδομένη την υποχρέωση το κονδύλι αυτό να πηγαίνει μόνο για το σκοπό που εισπράττεται;
Ο παρακάνω πίνακας απεικονίζει τα οικονομικά στοιχεία ανά έτος
{pdf}http://m2.kosalive.gr/11aimg/smprtx15122011.pdf{/pdf}
Αντλώντας στοιχεία από τους παραπάνω πίνακες έχουμε : Μέση τιμή κόστους ανά κμ νερού 1,23 και Μέση τιμή πώλησης ανά κμ νερού 1,30!!! Το ερώτημα είναι , πώς είναι δυνατό να πουλάμε πάνω από την τιμή κόστους! Είναι φυσικό η επιχείρηση να έχει ζημιές όλα τα χρόνια λειτουργίας της-συσσωρευμένες ζημιές 2.389.565 ευρώ! Οι καταναλώσεις που αναφέρονται παραπάνω ανά Δημοτικό Διαμέρισμα και κατηγορία καταναλωτή βλέπουμε ότι οι Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρεώνονται μόνο το 12,66 % των κμ !!!!
Τελικά τα οικονομικά της Δ.Ε.Υ.Α.ΗΡ, οδηγεί στα εξής:
α) Οι σωρευμένες ζημιές υπερκαλύπτουν σχεδόν δυο φορές το καταβληθέν μετοχικό κεφάλαιο.
β) Το κόστος μισθοδοσίας αποτελεί σχεδόν το 60% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης.
γ) Οι συνολικές απαιτήσεις από πελάτες και χρεώστες διάφορους φτάνει το 1.300.000 ευρώ!
δ) Η ρευστότητα της επιχείρησης είναι σχεδόν μηδενική, καθώς ταμείο και όψεως που είναι περίπου 23.000 ευρώ, θα πρέπει να καλύψουν άμεσα βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 515.000 ευρώ!
Ακόμη και ο ετήσιος υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.ΗΡ, από ορκωτούς λογιστές δεν φρόντισαν να γίνεται!!!
Τα προβλήματα ποιότητας του νερού που πολύ σωστά έθεσε δημοσια ο τελευταίος πρόεδρος της επιχείρησης κ. Κουτρούλης, ήταν κορυφή του παγόβουνου μιας επί χρόνιας κακοδιαχειριζόμενης επιχείρησης.
Η ενοποίηση των ΔΕΥΑ ήταν μια κάποια λύση που δεν προχωρά με ευθύνη του νέου δημάρχου για να παίζει κι αυτός τα δικά του παιγνίδια σε βάρος του τόπου.
η ομάδα μελέτης οικονομικών δημοτικών υποθέσεων της Σ.Ε.