Ν. Μυλωνάς: πρόταση κοστολόγησης των δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Το κόστος του δημοτικού φωτισμού αυξάνεται σημαντικά και ξεπερνά το 17%!

Προτείνουμε την εισαγωγή θέματος: «κοστολόγησης των δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια» στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην 9η κατά σειρά αύξηση μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε η ΔΕΗ επιβαρύνοντας το εισόδημα των καταναλωτών κατά 20%! Η αύξηση εχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κόστους του Φωτισμού Οδών & Πλατειών κατά 17%! που θα περάσει στα νοικοκυριά μέσω των δημοτικών τελών.

Αποδεικνύεται ότι το πάγωμα των δημοτικών τελών που επέβαλε η δημοτική αρχή στα τέλη του 2011 είναι σε λάθος κατεύθυνση. Γιατί την αύξηση του δημοτικού φωτισμού θα πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι. Ζητήσαμε τότε την κοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών με κοινωνικά κριτήρια με σαφή στόχο την αναδιανομή των βαρών. Προτείναμε την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού και την ελάφρυνση των οικιακών επιβαρύνσεων για όλα τα δημοτικά τέλη. Ακολουθήθηκε η πολιτική του ''οριζόντιου παγώματος'' που οδηγεί στην επιβάρυνση αυτών που κόπτετε η δημοτική αρχή ότι ήρθε για να εξυπηρετήσει: τους μικρομεσαίους!

Προτείνουμε, έστω και τώρα, μετά τις συνεχείς δυσμενείς εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα λογω της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής την εισαγωγή του θέματος της ''κοστολόγησης των δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια'' στο δημοτικό συμβούλιο ώστε οι συνεχιζόμενες αυξήσεις του κόστους των δημοτικών υπηρεσιών να βαρύνουν τους ''έχοντες και κατέχοντες'' στο νησί μας.

Σημ: Σύμφωνα, με τη ΔΕΗ από τη αύξηση των λογαριασμών των πελατών Χαμηλής Τάσης κατά 9,2% μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας. Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους για:

• Το κόστος του λεγόμενου «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου», που το μεταφέρει στις πλάτες των υπόλοιπων καταναλωτών, αλλά το ΥΠΕΚΑ το «πουλάει» σαν «κοινωνική παροχή».

• Η αύξηση των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων κλπ 3,5%.

• Η επιβολή φόρου (ΕΦΚ) στο μαζούτ και στο ντίζελ.

• Ο φόρος (ΕΦΚ) 2,6% στο φυσικό αέριο.

• Η μεταβολή του τέλους λιγνίτη (φόρος) 0,9%.

• Η αύξηση του ΦΠΑ 1,1%.

Ενα επιπλέον 3% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πάει κατευθείαν στις αυξήσεις των κερδών των παγκόσμιων παραγωγών γιγάντιων ανεμογεννητριών.

Η υποτιθέμενη μείωση των τιμών μέσω της ενίσχυσης του «ανταγωνισμού» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και του «εξορθολογισμού» της τιμολόγησης, είναι μια απάτη, που αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Ανάλογα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιποι ισχυρισμοί κυβέρνησης και διοίκησης ΔΕΗ περί της «αναγκαιότητας» των αυξήσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους έρχεται να καλύψει επιβαρύνσεις φόρων, που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά υπακούουν και σε δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, που καμία σχέση δεν έχουν με το αν η ΔΕΗ έχει λιγότερα ή περισσότερα κέρδη.

Για την Σ.Ε. Νίκος Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter