Εισήγηση Συνέντευξης του Δημάρχου Κω και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δήμος Κω

Εισήγηση Κοινής Συνέντευξης Τύπου Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη & Προέδρου ΔΕΥΑΚ, Γιώργου Πασσανικολάκη

Σήμερα και μετά την εξέλιξη της οριστικής ένταξης των έργων αποχέτευσης της Αντιμάχειας και της Κεφάλου, είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε επενδύσεις, προερχόμενες από κοινοτικά κονδύλια, ύψους 54 εκ ευρώ.

Είναι πρωτοφανές για την Κω το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για έργα ανάπτυξης και υποδομής την προσεχή τριετία στον τομέα του περιβάλλοντος.

Δύο είναι οι βασικές υποχρεώσεις μας.

Η πρώτη είναι να κατασκευάσουμε άρτια και τέλεια τα έργα για να μην επιβαρυνόμαστε τα επόμενα χρόνια από κακές κατασκευές και η δεύτερη είναι να μειώσουμε το κόστος που θα επωμισθεί ο πολίτης από την ίδια συμμετοχή που υπολογίζουμε ότι θα ανέλθει στα 5 εκ ευρώ.

Δύο είναι οι στόχοι της δημοτικής αρχής.

Ο πρώτος είναι η προετοιμασία της ΔΕΥΑΚ για την ομαλή διεκπεραίωση των έργων σε συνάρτηση με παράλληλες, αναγκαίες, δράσεις που αφορούν ενισχύσεις και αντικαταστάσεις ύδρευσης και έργα αναπλάσεων.

Και ο δεύτερος είναι η εμπλοκή των επιχειρηματιών μας και των ανέργων μας στην κατασκευή των έργων και την προμήθεια των υλικών. Για τον σκοπό αυτό συστήνουμε μόνιμη επιτροπή συνεργασίας της ΔΕΥΑΚ και του Επιμελητηρίου.

Αναλάβαμε τρεις ΔΕΥΑΚ με τεράστια προβλήματα και χρέη. Από την αρχή γνωρίζαμε και στοχεύσαμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος κάλυψης όλων των περιοχών του νησιού με σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δουλέψαμε σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο ήταν η ετοιμότητα για την ενοποίηση του οργανισμού της νέας ΔΕΥΑΚ και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Το δεύτερο ήταν η πλήρης αποτύπωση των δικτύων και η επίλυση των προβλημάτων τους και το τρίτο ήταν η παρακολούθηση και η προετοιμασία οριστικής διεκδίκησης των έργων από το Ταμείο Συνοχής και την Ε.Ε.

Στο πρώτο επίπεδο.

1.Δημιουργήσαμε για τις Δημοτικές Κοινότητες και ενοποιήσαμε τα πληροφοριακά συστήματα.

2.Ενοποιήσαμε την οργάνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών.

3.Ενοποιήσαμε το λογιστικό σύστημα και το ταμείο με τις εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές.

4.Προετοιμαστήκαμε ώστε με την νέα ΔΕΥΑΚ οι δημότες να εξυπηρετούνται σε αιτήματα και εξοφλήσεις λογαριασμών από παντού, ηλεκτρονικά.

5.Με βάση τα παραπάνω με την ενοποίηση της ΔΕΥΑΚ είμαστε πανέτοιμοι να ψηφίσουμε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας της νέας ΔΕΥΑΚ.

Στο δεύτερο επίπεδο δράσεων.

1.Αποτυπώσαμε την σημερινή κατάσταση των δικτύων και των μονάδων λειτουργίας των συστημάτων και κατεγράφησαν τα προβλήματα.

2.Δώσαμε το βάρος στη Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών για την επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που οφείλεται στην ιδιομορφία της περιοχής και την αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

3.Δώσαμε επίσης βάρος στην λειτουργία του ΧΥΤΑ με δικές μας υπηρεσίες σταματώντας την λειτουργία του από εργολάβο.

4.Παράλληλα, εντατικοποιήσαμε την πρόοδο υλοποίησης σοβαρών αναπτυξιακών έργων όπως οι ανεμογεννήτριες που αδειοδοτήθηκαν εκ νέου, η επανάχρηση των αρδευτικών νερών του βιολογικού και των δεξαμενών όμβριων και την επέκταση του βιολογικού της πόλης.

Στο Τρίτο επίπεδο της διεκδίκησης πόρων για νέα έργα.

1.Για το έργο αποχέτευσης της Καρδάμαινας. Βρισκόμαστε στην διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων των εργοληπτριών εταιρειών για την ανάθεση κατασκευής του έργου. Η οδηγία της δημοτικής αρχής είναι να συνδυαστεί το έργο με βάση την εποχικότητα και παράλληλα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα ύδρευσης και αναπλάσεων της Καρδάμαινας.

2.Για το έργο των αποχετευτικών δικτύων και του βιολογικού του Πυλίου και του Ασφενδιού. Έγινε ο διαγωνισμός και εξετάζονται οι προσφορές των εργοληπτριών εταιρειών.

3.Για το έργο αποχέτευσης της Αντιμάχειας, της Κεφάλου και του βιολογικού Κεφάλου απαιτείται η σύνταξη μελετών για την δημοπράτηση του έργου.

4.Για το έργο των ανεμογεννητριών. Άμεσα με την ενοποίηση της ΔΕΥΑΚ ζητείται δανειοδότηση από Τράπεζα και δημοπρατείται το έργο.

Ειδικά για το έργο της κάλυψης των αναγκών της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών σε πόσιμο νερό επαρκές και κατάλληλο, μέχρι σήμερα έγιναν τα ακόλουθα:

1.Αποτυπώθηκε πλήρως το δίκτυο και εντοπίστηκαν τα προβλήματα.

2.Έγινε καθαρισμός 25 γεωτρήσεων και αλλαγές των αντλητικών μηχανημάτων σε 12 από αυτές.

3.Ανοίχθηκαν 4 νέες γεωτρήσεις και τέθηκαν σε λειτουργία.

4.Επαναλειτούργησαν 3 παροπλισμένες γεωτρήσεις.

5.Έγινε καθαρισμός όλων των δεξαμενών ύδρευσης.

6.Κατασκευάστηκαν δίκτυα ενοποίησης των δεξαμενών μήκους 10 χιλιομέτρων.

7.Έγιναν πάνω από 100 δειγματοληπτικές αναλύσεις της ποιότητας του νερού.

Μέχρι σήμερα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών έχουν δαπανηθεί 300 χιλιάδες ευρώ. Οι μελέτες πλήρους επίλυσης του προβλήματος ανεβάζουν το κόστος των εργασιών στα 4 εκατομμύρια ευρώ και για φέτος το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πίστωση από ίδιους πόρους του Δήμου μας ύψους 800 χιλιάδων ευρώ.

Αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο που πιστεύουμε ότι με την στήριξη των συμπατριωτών μας θα το ολοκληρώσουμε. Παράλληλα είναι υποχρέωσης μας να ευχαριστήσουμε το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΥΑΚ που με αυταπάρνηση, ώρες ολόκληρες, έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό για να ολοκληρώσουν ένα τεράστιο έργο.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter