N. Mυλωνάς: περί συνεργατικών
ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ+συνεργατικές
μια μη λογική πρακτική αξιοποίησης πόρων και εξόδου από την κρίση.
---To προσεχές δημοτικό συμβούλιο είναι αφιερωμένο στις διαδικασίες χρηματοδότησης των συνεργατικών που πρόκειται να ιδρυθούν. Η δημοτική αρχή προτείνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που το ονομάζει ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ και φιλοδοξεί να αποτελέσει το όχημα με το οποίο θα πετυχει την υπέρβαση των νομικών ζητημάτων που τίθενται σχετικά με την νομιμότητα της επιχειρούμενης χρηματοδότησης τους με 2 εκ ευρώ το 2012.
Με βαση τα κείμενα που δόθηκαν και μελετούμε ως παράταξη, διατυπώνουμε τις πρώτες απόψεις μας.
--- Οι συνεργατικές της ''κοινωνικής οικονομίας'' δεν απορρίπτονται. Είναι κάτι που μπορεί να δώσει καρπούς και στην Κω αλλά δεν έχει τις διαστάσεις που σκοπιμως τους δίνει η δημοτική αρχή!
Αυτό που θα γίνει τελικά δεν μπορεί να διαφέρει από αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη!
---Το λιγότερο που θα έπρεπε να εχει γίνει μπροστά σε μια επένδυση 2 εκ. του ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ για το 2012 σε εποχές κρίσης, είναι να έχουμε μια προ-αξιολόγηση των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν. Να υπάρχει ένας σαφής ορίζοντας του τι περιμένουμε! Έτσι μόνο θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις περισσότερες δυνατές επιτυχίες και τις λιγότερες πιθανές αποτυχίες! Δηλαδή τον μέγιστο βαθμό κόστους-οφέλους.
---Η απουσία ιεράρχησης στην δημιουργία των επιχειρήσεων, η μη πρόβλεψη διαδικασιών ελεγχου της πορείας υλοποίησης των στόχων τους στην διάρκεια του 2012, η μη εξάρτηση της χρηματοδότησης από την πορεία της χρηματοδοτούμενης επιχείρησης και η έλλειψη δικλείδων ασφαλείας για την προστασία της δημοτικής περιουσίας που θα παραχωρηθεί ή θα ενοικιαστεί σε περιπτώσεις αποτυχίας, είναι άκρως ανησυχητικά πράγματα!
---Είναι προφανές ότι μερικές από τις προτεινόμενες επιχειρήσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα και την ποσότητα των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού ( π.χ. 3 στοιχείων της φύσης). Άλλες είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (π.χ Γαιόραμα) και άλλες δεν υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να υλοποιηθούν (π.χ. Υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής).
---Επί πλέον η ένταξη των υπό διαμόρφωση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ απαιτούν μια συγκρότηση και μια προετοιμασία των εμπλεκόμενων που δεν υπάρχει. Ποια από αυτές τις ομάδες πολιτών που θέλουν να πετυχουν την χρηματοδότηση των δράσεων τους έχουν την ικανότητα να συντάξουν δικά τους επιχειρησιακά προγράμματα που να μπορούν να ενταθούν στο ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ;
---Η γενικότητα των σκοπών και των στόχων περί συνεργατικών, η αναντιστοιχία πολλών προτάσεων με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας του νησιού και η απροσδιοριστία ως προς το αναμενόμενο αποτέλεσμα που περιγράφεται στο πρόγραμμα ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κυριαρχεί η πολιτική σκοπιμότητα και ακόλουθη η παραγωγική αποτελεσματικότητα.
--- Ο κ. Δήμαρχος εξακολουθεί να παρακάμπτει βασικά ζητήματα πολιτικής και υπόσχεται μεγάλα πράγματα που δημιουργούν μη βάσιμες ελπίδες. Οι συνεργατικές μόνο ως δράσεις περιορισμένης εμβέλειας και περιορισμένου σκοπού πρέπει να τις βλέπουμε. Τον χαρακτήρα τους τον προσδιορίζει ο νομοθέτης. Όλα αυτά που ακούμε και που στεγάζονται κάτω από την πολύ όμορφη και προστατευτική ομπρέλα των ιδεών της συνεργασίας των παραγωγών, μπορεί να γίνουν πολιτικές πρακτικές που σε ένα παιγνίδι πελατειακών εκδουλεύσεων κι όχι σε μια λογική πρακτική αξιοποίησης πόρων και εξόδου από την κρίση, που είναι και το ζητούμενο.
Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς