Γιάννης Κρητικός: Κοινωνική Οικονομία και Κως - Ασπίς (εισήγηση)
Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι η έννοια της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι καινούργια. Εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας στις Η.Π.Α. και σε πολλές χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι όπου αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας δεν έλυσαν οριστικά τα προβλήματα που σχετίζονται με τα θέματα της εργασίας και της καταπολέμησης της ανεργίας. Απλώς βρήκε διέξοδο (όχι πάντα την επιθυμητή) μια μικρή μερίδα των πολιτών (περίπου το 6%) για κάποιο χρονικό διάστημα αποκτώντας εμπειρίες μέχρι να μεταπηδήσουν σε θέσεις εργασίας με πιο σταθερούς όρους.
Για αυτό και ο Δήμος θα πρέπει, ταυτόχρονα με τη στήριξη των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, να προωθήσει αναπτυξιακές δράσεις στον τομέα του Τουρισμού, των έργων υποδομής και του πρωτογενή τομέα ώστε να βάλει τις βάσεις για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη όλου του νησιού και όλων των Κώων.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Προεκλογικά εμείς ως παράταξη μιλήσαμε για 'Τοπική Ανάπτυξη και Οικονομία' και βάλαμε ειδικό μέτρο (2.5 – Κοινωνική Οικονομία) στο Επιχειρησιακό μας πρόγραμμα που είχαμε έτοιμο πολύ πριν τις εκλογές. Στην εισήγησή μας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Δήμου δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα. Κατά τη συζήτηση για τον Ο.Ε.Υ. και τις Επιχειρήσεις του Δήμου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των υπό σύσταση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας. Μετεκλογικά δείξαμε συνέπεια ως παράταξη σχετικά με όσα λέγαμε προεκλογικά.
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα ο κ. Δήμαρχος άλλα έλεγε προεκλογικά, άλλα έκανε αφού πήρε τις εκλογές (π.χ. Αίγλη), και άλλα προωθεί αυτόν τον καιρό. Πιστεύω ότι τώρα τελευταία βάζει το θέμα σε πιο σωστές βάσεις, έχοντας όμως χάσει πολύτιμο χρόνο, εις βάρους όλων όσων περιμένουν κάτι από τις νέες επιχειρήσεις.
Σήμερα είναι αναγκαίο να τρέξουν άμεσα όσες επιχειρήσεις πρόκειται να συσταθούν στα πλαίσια της Κοινωνικής Φροντίδας (κατά το Γαλλικό μοντέλο) και του Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού (προϊόντα), ώστε μόλις ανοίξει το Μητρώο, να είναι έτοιμες για αδειοδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά και τομεακά προγράμματα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα γιατί όσα προγράμματα ανοίξουν θα έχουν ασφυκτικά περιθώρια ημερομηνιών. Και εδώ ο Δήμος θα πρέπει να έχει έτοιμο μηχανισμό για την υποστήριξη των ετήσιων προγραμμάτων, των επιχειρησιακών σχεδίων δράσεων καθώς και των τελικών προτάσεων των επιχειρήσεων.
Κατά τη στήριξη των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα μηνύματα που στέλνουμε προς την κοινωνία. Και εδώ θα μας επιτρέψετε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που κατά τη γνώμη μας θα βάλουν ισχυρά θεμέλια για μελλοντική ανάπτυξη:
Ο Δήμος δεν πρέπει να ενθαρρύνει και να επιχορηγεί επιχειρήσεις που έχουν παρόμοιο αντικείμενο με άλλες στην ελεύθερη αγορά. Δεν είναι σωστό. Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες υποσχόταν προεκλογικά ότι θα στηρίξει.
Πρέπει να ενθαρρύνουμε κυρίως καινοτόμες δράσεις, νέα προϊόντα, και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, που θα στηρίξουν τη δημιουργία ταυτότητας του νησιού και θα συμβάλλει στη ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία – σύμπραξη με το Επιμελητήριο, Ενώσεις, Οργανισμούς και οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών ώστε να έχει την κοινωνική αποδοχή αλλά την κοινωνική στήριξη .
Πρέπει να ενθαρρύνουμε διακρατικές συνεργασίες – συμπράξεις εκμεταλλευόμενοι την ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία.
Πρέπει να αποφύγουμε τη στήριξη επιχειρήσεων που θα αναλάβουν δράσεις αρμόδιο για τις οποίες είναι το κράτος, γιατί έτσι επιτρέπουμε στην κεντρική κυβέρνηση να ξεφορτωθεί υποχρεώσεις δικές της (άρα και τη χρηματοδότησή τους) όπως π.χ. το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο Σπίτι' και να τις φορτώσει στις πλάτες και τις τσέπες των δημοτών.
Πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή σε δράσεις των χρημάτων των δημοτών.
Δεν είναι σωστό να επιχορηγούνται οι δράσεις της κοινωνικής οικονομίας με το 60% περίπου του προϋπολογισμού, τη στιγμή που άμεσα ωφελημένοι θα είναι στην καλύτερη περίπτωση το 1% των Κώων.
Δεν είναι σωστό να δίνονται τόσα χρήματα στις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και την ίδια ώρα να προτείνετε 75.000 € ως επιχορήγηση για τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους του νησιού τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουμε το σπουδαίο ρόλο και τη τεράστια προσφορά τους στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Δεν είναι σωστό να δίνονται τόσα χρήματα στις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και την ίδια ώρα να ψηφίζετε μόνο 170.000 € για το 2012 για τον Τουρισμό, που είναι το βαρύ πυροβολικό της ανάπτυξης του νησιού.
Βεβαίως και πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια των άνεργων νέων μας. Όχι όμως μονόπλευρα και επιλεκτικά. Όχι σε βάρος των υπόλοιπων συμπατριωτών μας. Πιστεύω ότι είναι κάτι που ούτε οι ίδιοι θα ήθελαν. Σαν αρχή θα ήταν δικαιότερο να επενδυθεί το 10% του προϋπολογισμού στις νέες επιχειρήσεις. Εξάλλου σκοπός τους πρέπει να είναι η απορρόφηση πόρων από προγράμματα ώστε να έρθουν χρήματα στο νησί από έξω.
Πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους και μόνο. Δεν πρέπει ο Δήμος να συνεχίζει να τις χρηματοδοτεί στην πορεία γιατί έτσι αντί να δίνει κίνητρα για εργασία, θα είναι σαν να δίνει επίδομα ανεργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των επιχειρήσεων και των απασχολουμένων σε αυτές.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο Δήμος μας πρέπει να είναι διεκδικητικός στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της καταπολέμησης της ανεργίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Υπό αυτήν την έννοια καλώς πράττει και προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να δώσει τις όποιες λύσεις μπορεί. Έστω και ένας συμπατριώτης μας να βγει κερδισμένος από όλη αυτήν την προσπάθεια, θα είναι κέρδος για όλη την κοινωνία.
Εμείς ως παράταξη, συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, και έχοντας καταθέσει παραπάνω τις θέσεις και τις προτάσεις μας, θα βοηθήσουμε την προσπάθεια αρκεί :
Όλα να γίνουν καθαρά και νόμιμα
Να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι (όχι μόνο νέοι αλλά άτομα κοντά στη σύνταξη, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, κτλ.)
Να αποφύγουμε την παραταξιακή και εκλογική εκμετάλλευση
Να μην παίξουμε με τον πόνο και την αξιοπρέπεια των συμπατριωτών μας
Με βάση τα παραπάνω θα ψηφίζουμε ξεχωριστά κάθε φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο τη χρηματοδότηση ή όχι μιας επιχείρησης ή ενός προγράμματος.
Όλα μαζί, όπως έρχονται σήμερα, χωρίς να είναι γνωστά τα επιχειρησιακά σχέδια και τα ετήσια προγράμματα των επιχειρήσεων, αλλά ούτε και οι συνθέσεις τους (άνεργοι νέοι κάτω των 35 ετών, γυναίκες, κτλ.) δεν μπορούμε να τα ψηφίσουμε.
Σχετικά με το πρόγραμμα 'ΚΩΣ – ΑΣΠΙΣ' εμείς δεν θα είμαστε αρνητικοί. Θα ψηφίσουμε μόνο τα σημεία τα οποία είναι σύμφωνα με τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης και τις οποίες αναλύσαμε παραπάνω.
Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως