Σύσταση Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δήμος Κω

Μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω (03.02.2012) για την έμπρακτη στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων όπως αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ», ένα ακόμα βήμα προς την ταχύτερη υλοποίησή τους έγινε με την υπογραφή από τον Υπουργό Εργασίας της απόφασης σύστασης του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

Η απόφαση αυτή μας βρίσκει πανέτοιμους ώστε οι 11 υπό ίδρυση κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα δώσουν, σε πρώτη φάση, επιχειρηματική διέξοδο σε 150 νέους ανθρώπους να ενταχθούν από τις πρώτες στο μητρώο ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες πιστοποίησης για να μπορέσουν να εκκινήσουν τη λειτουργία τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑΧΙΕΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πηγή: http://government.gov.gr/2012/02/07/26224/

Από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  ανακοινώνεται ότι  υπεγράφη από  τον Υπουργό κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη  η απόφαση για τη σύσταση του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται:

τα κριτήρια ένταξης και εγγραφής στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας των τριών κατηγοριών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Ένταξης, Κοινωνικής Φροντίδας και Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού), των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και των άλλων Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας

τα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους

οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξή τους στο Μητρώο

τα στοιχεία καταχώρησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων και απολογισμού τους

ο διοικητικός έλεγχος και οι κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεών τους

οι περιπτώσεις, οι οποίες οδηγούν στη διαγραφή τους από αυτό και τέλος

θέματα δημοσιότητας του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Επίσης, για  τη διευκόλυνση της δημιουργίας  Κοινωνικών Επιχειρήσεων, έχει συνταχθεί  από τις υπηρεσίες της Γενικής  Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων προτυποποιημένο Καταστατικό, το οποίο αποτελεί μέρος της ίδιας Υπουργικής Απόφασης.

Η Υπουργική  αυτή Απόφαση ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για τη δημιουργία και  λειτουργία  Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Μέχρι πρότινος, στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε καμία αναγνώριση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. H μόνη θεσμοθετημένη σύγχρονη μορφή Κοινωνικής Επιχείρησης ήταν οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε), που έχουν ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ψυχικά προβλήματα

Το Υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  έχει θέσει ως θέμα υψηλής προτεραιότητας τη διαμόρφωση συνεκτικής πολιτικής για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, η οποία θα διασφαλίζει τις κατάλληλες πολιτικές, νομοθετικές και επιχειρησιακές συνθήκες και προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η κοινωνική  οικονομία εντάσσεται πλέον στην ευρύτερη εθνική πολιτική για την  κοινωνική προστασία και τη διευκόλυνση  της πρόσβασης στην απασχόληση των  πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Η ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο την εργασιακή και κοινωνική ένταξη των ομάδων εκείνων, οι οποίες, αν δε δραστηριοποιηθούν μέσα σε ένα «προστατευμένο» περιβάλλον, έχουν μικρές δυνατότητες να εργαστούν παραγωγικά και βιώσιμα σε ένα σύνθετο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το Υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  πιστεύει ότι η Κοινωνική οικονομία  αποτελεί ένα ευρύτατο, πολύμορφο, αλλά πρωτίστως προνομιακό πεδίο εφαρμογής πολιτικών για την απασχόληση, την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού . Ανοίγει νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις για την έκφραση συλλογικής επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο με ισχυρό κοινωνικό κεφάλαιο

Το Μητρώο θα τηρείται στο Τμήμα Μητρώου  Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου και σε αυτό θα εγγράφονται όλες οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και οι άλλοι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter