Γ. Κρητικός: Εισήγηση στα Χωροταξικά και Πολεοδομικά Θέματα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Εισήγηση στα Θέματα 1 έως 6 : Χωροταξικά και Πολεοδομικά

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εμείς θα μιλήσουμε σήμερα με καθαρά πολιτικούς. Θα καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας καθώς και τις συγκεκριμένες προτάσεις μας.

Η πρώτη παρατήρησή μας έχει να κάνει με τον τρόπο που έρχονται σήμερα τα θέματα που αφορούν τα 'Χωροταξικά και Πολεοδομικά' (θέματα 1 έως 6). Για κάποια κάνετε απλή ενημέρωση και για κάποια άλλα ζητάτε λήψη απόφασης για τη συνέχισή τους.

Για όσα θέματα κάνετε απλή ενημέρωση, κάποια βρίσκονται σε μια στάσιμη κατάσταση κατά το τελευταίο χρόνο, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη. Και εδώ μπαίνουν κάποια ερωτήματα:

Για όσα παρέμειναν στάσιμα

Για ποιους λόγους παρέμειναν στάσιμα τα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα του νησιού;

Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η στασιμότητα;

Γιατί η Δημοτική Αρχή αφήνει ανεκμετάλλευτα τα κυριότερα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στα χέρια της;

Είναι ξεκάθαρο σε όλους πια ότι η Δημοτική Αρχή δε διστάζει να βάλει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του τόπου προκειμένου να τακτοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις προς τα δικά της παιδιά.

Για όσα είναι σε εξέλιξη

Ποιος δίνει τις κατευθύνσεις για τη σύνταξη των μελετών;

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε ούτε μία συζήτηση σε επίπεδο Δημοτικών Κοινοτήτων και Δημοτικού Συμβουλίου;

Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Δήμου, δε γνωρίζει εδώ και ένα χρόνο ποιοι ασχολούνται με τα Γενικά Πολεοδομικά του Δήμου!

Μια δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο έργο των πρώην Δήμων. Ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό προσπαθούσε να απαξιώσει όσα είχαν κάνει οι προηγούμενες Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές του νησιού, σήμερα μιλάει για 'ολοκλήρωση Πολεοδομικών Μελετών Καμαρίου, Κεφάλου και Καρδάμαινας' ομολογώντας έτσι ότι έγινε σημαντικό έργο σε έναν ευαίσθητο τομέα.

Με μία μόνο διαφορά. Ξεχνάει ο κ. Δήμαρχος να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο ωρίμασαν οι μελέτες στους πρώην Δήμους. Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα από τα Δημοτικά Συμβούλια μετά από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, φορείς, μηχανικούς της περιοχής, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και τα Τοπικά Συμβούλια. Και οι μελέτες παρουσιάζονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά φάση υλοποίησης από τους ίδιους τους μελετητές.

Μια τρίτη παρατήρηση έχει σχέση με την απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία μιλούσε 'για την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού καθώς και την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών από τα στελέχη του Δήμου'.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι προχωρήσατε σε 'σύσταση ομάδας στην αρμόδια Υπηρεσία της Πολεοδομίας'. Πρέπει όμως να μας απαντήσετε σήμερα ξεκάθαρα: Ποιοι απαρτίζουν την ομάδα και ποιος τους όρισε; Και εδώ δεν αναφέρομαι στα μόνιμα στελέχη του Δήμου η δουλειά των οποίων είναι σημαντική.

Σχετικά με το ΣΧΟΟΑΠ

Εμείς έχουμε καταθέσει κατά καιρούς μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και το/τα ΣΧΟΟΑΠ. :

Το Σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αρχές μιας αειφόρου, ήπιας ανάπτυξης που θα διατηρεί την ταυτότητα του νησιού αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής και τα οικονομικά των κατοίκων του σε βάθος χρόνου, και όχι στις απαιτήσεις για αλλαγές με στόχο τον εύκολο και βραχυπρόθεσμο προσπορισμό κερδών.

Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ πρέπει να έχει ως στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Δήμου με:

1.αξιοποίηση των εναλλακτικών/ποιοτικών μορφών τουρισμού,

2.τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, και

3.αξιοποίηση των παραδοσιακών στοιχείων του Δήμου (οικισμοί, αρχιτεκτονική, αρχαιολογικοί χώροι, τοπικά προϊόντα, μουσικός πλούτος, δίκτυο μονοπατιών, παρθένες παραλίες κλπ) που αποτελούν το μαγνήτη ο οποίος φέρνει ποιοτικούς επισκέπτες και κατά συνέπεια εισοδήματα.

Πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους και να σχεδιάσουμε προσεκτικά τις δράσεις με έμφαση στη διάρθρωση οικιστικού δικτύου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην χωρική οργάνωση.

Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση των επιπτώσεων έχοντας πάντα υπόψη την αρχή της αειφορίας.

Πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε τις προκαταρτικές προτάσεις με έμφαση στις επεκτάσεις οικισμών, στον τουρισμό, σε ειδικές χρήσεις, στις εγκαταστάσεις υποδομής και στις ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος προτείνουμε (υποστηρικτικά στο ΣΧΟΟΑΠ) :

I.να συσταθεί νομικό πρόσωπο το οποίο θα παρακολουθήσει, θα αναζητήσει πόρους και θα υλοποιεί σταδιακά το έργο αυτό (σας ζητήσαμε να μην καταργήσετε τη Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.).

II.την εκπόνηση μιας σειράς μελετών που θα υποστηρίξουν το όλο έργο και θα διευκολύνουν στην χωροθέτηση των δράσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

1.Γεωλογική μελέτη όλου του Δήμου

2.Μελέτη για τα υδάτινα αποθέματα του Δήμου

3.Μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα του Δήμου για περεταίρω τουριστική και αγροτική εκμετάλλευση

4. Μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών από τις οχλούσες δράσεις (αεροδρόμιο, αποθήκες καυσίμων και υγραερίου, πεδίου βολής, Χ.Υ.Τ.Α., εργοστάσιο της Δ.Ε.Η., κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εναέρια δίκτυα της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε., κτλ.).

5.Μελέτη για την ανάπλαση των παραλιών

6.Μελέτη για τη διάβρωση των ακτών

7.Μελέτη για το συγκοινωνιακό

8.Μελέτη για τον αντισεισμικό σχεδιασμό

9.Μελέτη για την πυρασφάλεια

Απόψε

Τελικά τι κάνουμε σήμερα; Προσπαθείτε με συνοπτικές διαδικασίες και γενικότητες να περάσετε στα γρήγορα και χωρίς εκτενή διάλογο κάτι που θα δεσμεύσει το νησί για τις επόμενες δεκαετίες; Και θα το κάνει αυτό ένα κλειστό κλαμπ;

Δεν θα πάρουν θέση τα Τοπικά Συμβούλια;

Που είναι σήμερα οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων; Δεν υπάρχει ούτε ένας στη σημερινή συνεδρίαση. Αν δεν πάρουν θέση για αυτά τα ζητήματα, για ποια θα πάρουν;

Δεν θα έπρεπε να ήταν παρόντες οι μελετητές σήμερα να ακούγαμε τη θέση τους;

Δεν πρέπει να μάθουμε αν και γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις;

Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες;

Τι γίνεται με το Γ.Π.Σ. του πρώην Δήμου Δικαίου; Γιατί δεν το συζητάμε σήμερα μαζί με τα άλλα; Στην ίδια συνεδρίαση (Μάιος 2011) τα σταματήσατε όλα μαζί. Μήπως άτυπα έχετε αναθέσει σε συγκεκριμένους την επίβλεψή του;

Εμείς ήμασταν αντίθετοι με την παύση των μελετών ευθύς εξ' αρχής. Η πορεία των μελετών ήταν αποτέλεσμα ανοικτών, δημοκρατικών διαδικασιών στις οποίες συμμετείχαν οι συμπατριώτες μας στα χωριά. Σήμερα δε γνωρίζει κανείς τι γίνεται με την περιουσία του. Έχει απλωθεί σκοτάδι παντού. Λες και έχετε κάτι να κρύψετε.

Εξάλλου στο Πρόγραμμα 'Ιππόδαμος' το λέτε ξεκάθαρα. Στο χαιρετισμό σας αναφέρετε ότι 'οι εκπρόσωποι του λαού μαζί με στελέχη της νέας γενιάς, θα σχεδιάσουν και θα ολοκληρώσουν όλες τις μελέτες για την ανάπτυξη του τόπου για τα επόμενα 30 χρόνια ....'

Ομολογείτε κυνικά ότι αφήσατε απ' έξω τον ίδιο το λαό.

Στην πορεία απαξιώσατε και τους εκπροσώπους του (Δημοτικές Κοινότητες).

Στο τέλος θα απογοητεύσετε και τη νεολαία και θα μείνετε μόνοι όσοι συμμετέχετε στο κλαμπ του Δημάρχου για να σχεδιάσετε το μέλλον της Κω έχοντας υπόψη τα συμφέροντα των ολίγων.

Εμείς τέτοιο μέλλον δε στηρίζουμε!

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter