Η παρούσα κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Αυτή την χρονική στιγμή η κτηνοτροφία στην Κω είναι αρκετά ανεπτυγμένη , έχουμε ένα ζωικό κεφάλαιο 4000 βοοειδών και 25.000-30.000 αμνοεριφίων και απασχολούνται περίπου 500 οικογένειες στο νησί . Η Κως είναι πρώτη στην Δωδεκάνησο σε ζωικό κεφάλαιο.

Οι νόμιμες εγκαταστάσεις στο νησί ,δηλ αυτές που έχουν άδεια μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού , κάποιες άλλες που πληρούσαν τα απαιτούμενα από τον προηγούμενο νόμο είναι στην διαδικασία νομιμοποίησης ,αλλά οι περισσότερες είναι στον αέρα διότι δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα από τον νόμο και κυρίως είναι οι αποστάσεις από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις , όταν η απόσταση ήταν τα 300 μ.

Θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι πάρα πολλές σταβλικές εγκαταστάσεις προϋπήρχαν των ξενοδοχείων , αλλά λόγω μη ύπαρξης ενός γενικού πολεοδομικού σχεδίου όπου να ορίζει ποιες περιοχές είναι για συγκεκριμένες χρήσεις , βρέθηκαν να χτίζονται ξενοδοχεία δίπλα σε στάβλους και τώρα οι δεύτεροι να είναι υπό διωγμό.

Η κτηνοτροφία στην Κω είναι ημισταβλισμένη , δηλ τους τρείς μήνες του χειμώνα τα ζώα βρίσκονται στους στάβλους και τους υπόλοιπους είναι εκτός , και έτσι δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γι' αυτό δεν έχουμε και παράπονα από τους ξενοδόχους.

Θα θέλαμε να δείτε το θέμα αυτό με μεγαλύτερη προσοχή διότι εάν περάσουν απαγορευτικές αποστάσεις να είστε σίγουροι ότι τα 2/3 του κτηνοτροφικού πληθυσμού της Κω θα αφανιστεί. Καλό θα ήταν να βλέπατε ξεχωριστά το κάθε νησί και ιδιαίτερα το νησί μας.

Στις μέρες μας είναι επιβεβλημένο να κρατάμε τις θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και να δημιουργούμε ακόμη περισσότερες και όχι να τις καταργούμε.

Είμαστε σίγουροι ότι θα ακούσετε το αίτημα μας και θα σώσετε την κτηνοτροφία στην Κω

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ( δημοτικός σύμβουλος)

se16022012-1

 

se16022012-2

Παρέμβαση για το σχέδιο νόμου περί κτηνοτροφίας

 

Η Συμπαράταξη Ελπίδας κατά την πάγια τακτική της να κάνει προτάσεις προς τους θεσμικούς φορείς για ότι αφορά την Κώ, έτσι και τώρα ενημερώνει τους Κώους κτηνοτρόφους ότι σήμερα που είναι και η τελευταία συζήτηση που γίνεται στην επιτροπή εμπορίου και παραγωγής στην Βουλή, έχουν ήδη αποσταλεί από μέρες

στην Βουλή:

1. έγγραφο του τοπικού συλλόγου κτηνοτρόφων

2. έγγραφο του τοπικού κτηνιάτρου κ. Διακομανώλη Δημήτρη

3. έγγραφο του δημοτικού μας συμβούλου Ν. Τσακίρη.

Στο σχέδιο νόμου που συζητείται αφορά και την νομιμοποίηση των υπαρχόντων στάβλων , που εάν δεν γίνουν βελτιώσεις στον σχέδιο νόμου τα 2/3 της κτηνοτροφίας στην Κώ θα σβήσει.

Γι` αυτό στείλαμε τα τρία έγγραφα στον κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟ πρόεδρο της παραπάνω επιτροπής εμπορίου και παραγωγής της Βουλής

Ελπίζουμε στην αποδοχή των αιτημάτων μας.

 

Συμπαράταξη Ελπίδας

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ ΚΩ

 

 

 

 

 

Ονομάζομαι Διακομανώλης Δημήτριος του Εμμανουήλ και υπηρετώ στο αγροτικό κτηνιατρείο Κω απο το 1985 και για πολλά χρόνια μόνος . Σας γνωρίζω ότι η κτηνοτροφία στο νησί της ΚΩ απασχολεί περίπου 500 οικογένειες και το ζωικό κεφάλαιο είναι περίπου 4000 βοοειδή και 25000-30000 αιγοπρόβατα . Ο τρόπος εκτροφής είναι ο ημισταυλισμός δηλ. 2-3 μήνες τον χειμώνα τα ζώα εκτρέφονται στους στάβλους και τον υπόλοιπο χρόνο είναι στους αγρούς . Μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κανένα παράπονο απο τους περίοικους και κυρίως απο τα ξενοδοχεία . Λόγω του μικρού νησιωτικού χώρου εάν εφαρμοστούν πλήρως οι κείμενες διατάξεις δεν θα είναι δυνατόν να μονιμοποιηθούν οι υπάρχουσες σταβλικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα τη καταστροφή της υπάρχουσας κτηνοτροφίας στο νησί της Κω.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

 

 

 


 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter