Ο Ν. Μυλωνάς για τη συνάντηση του δημάρχου Κω με οικονομολόγους

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

 Συμπαράταξη Ελπίδας

Σχολιο για την 2η συνάντηση του κ. Δημάρχου με τους οικονομολόγους και τους φοροτεχνικούς του νησιού μας

Α μέρος!

Είναι πολύ σωστή ενέργεια η επαφή του πολιτικού προϊσταμένου του νησιού μας με τις παραγωγικές τάξεις. Πρέπει να γίνεται οργανωμένα και να εχει αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Όμως είναι τραβηγμένο, ίσως αποπροσανατολιστικό και σίγουρα επικίνδυνο να καλούνται οι παραγωγικές τάξεις να λάβουν μέρος σε μια συζήτηση όπου πρέπει να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν την δημοτική πολιτική και είναι αποκλειστικής ευθύνης της δημοτικής αρχής

--Για παράδειγμα οι ερωτήσεις: ''Με ποιο τρόπο θα μεγιστοποιηθεί η ωφέλεια του τόπου και των τοπικών επιχειρήσεων από τα μεγάλα έργα αποχέτευσης (60 εκ. ευρώ) που χρηματοδοτούνται'' είναι αφελείς και τουλάχιστον ύποπτες. Θέλει να πει ο κ. Δήμαρχος είναι καλό να τις κάνει εργολαβικά ο δήμος για να ελέγξει τα κέρδη στα εργατικά και στα υλικά, και επειδή θα έρθει σε σύγκρουση με θεσμικές διαδικασίες ζητά την στήριξη του κοινωνικού σώματος;

--Ερωτήσεις όπως: ''Σε ποιους τομείς του Δήμου θα πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες, Ποιες επενδυτικές δραστηριότητες είναι ωφέλιμες την περίοδο της κρίσης, Με ποιους τρόπους θα αξιοποιήσουμε ακίνητα του Δήμου και το Ποιες επενδυτικές δραστηριότητες θα ιεραρχούσατε πρώτες'', είναι θέματα καθαρά πολιτικού χαρακτηρα δηλ της δημοτικής αρχής και δεν μπορεί να υιοθετηθεί η θέση μιας ομάδας παραγωγών του νησιού όπως οι ενασχολούμενοι με τα λογιστικά-οικονομικά θέματα.

--Τέλος ελάχιστες ερωτήσεις όπως: ''Οι ενδεχόμενες παροχές σε μειώσεις φόρων και τελών θα πρέπει να είναι οριζόντιες ή επιλεκτικές ανάλογα με την βαρύτητα των αναγκών και με ποιους τρόπους θα ενισχύσουμε τις συνεργασίες των οικογενειακών επιχειρήσεων και την απασχόληση ιδίως των νέων ανέργων επιστημόνων'', ήταν τα θέματα που εχει βάρος η γνώμη των οικονομολόγων-λογιστών ως ''επαϊόντων''.

Η κυριότερη πρόταση έλειπε από την ατζέντα σκοπίμως: είναι η πρόταση της λαϊκής συμμετοχής δια του ελεγχου! Έλεγχος αποτελεσματικότητας στην διαχείριση του δημοτικού χρήματος ώστε να μην εχει το δικαίωμα να χαλάει η δημοτική αρχή υπενδεδυμένα κεφάλαια και να κάνουμε έργα στα κουτουρού!

Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα στα οποία η άποψη των τοπικών οικονομολόγων και λογιστών εχει κυρίαρχη θέση: Η αντικειμενικοποιηση των Δημοτικών τελών και τα τιμολόγιων των Δημοτικών επιχειρήσεων, το να μπουν αντικειμενικά κριτήρια διαχείρισης και απόδοσης του Δημοτικού Φόρου, ώστε να χρηματοδοτούνται συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί στόχοι και όχι να σπαταλιέται όπως γίνεται σήμερα, το να γίνονται κριτικές διαπιστώσεις των επιμελητηρίων για την αποτελεσματικότητα και την ορθότητα της διαχείρισης, το να δημιουργήσουμε τοπικό σύστημα προληπτικού ελέγχου της διαχείρισης και σταδιακού Δημόσιου δημοτικού απολογισμού, το να αντικειμενικοποιηθούν οι δημοτικές επιχορηγήσεις βάσει κριτηρίων κλπ. Σκόπιμες σιωπές του κ. Κ. που απαιτούν άλλη πολιτική αντίληψη σε επίπεδο ΣΤΟΧΩΝ και μεθόδων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ στα δημοτικά πράγματα του νησιού!

Β μέρος!

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από τη «Λερναία Ύδρα» της πολύπλευρης κρίσης, της διεθνούς τοκογλυφίας και του δημόσιου χρέους, άρα και τη ύφεση και την ανεργία.

Είναι ανάγκη η αλλαγή του πολιτικού συστήματος και η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, με στόχο την άμεση εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου με αυτάρκεια στα βασικά αγαθά με η κινητοποίηση για την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, κοινωνικών και φυσικών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ορθώνεται μπροστά μας και θέτει το ζήτημα αλλαγής στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης.

Να δούμε το μέλλον μας στηριζόμενοι στους δικούς μας πόρους σε ένα ανοικτό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι «κεντρικές» προτάσεις, τα διάφορα προγράμματα, κυρίως ευρωπαϊκά, έρχονται από το παρελθόν. Είναι στη λογική της απορρόφησης χρημάτων, της υποαπασχόλησης για την πλασματική μείωση των ποσοστών ανεργίας, της προνοιακής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Όμως χρειαζόμαστε προγράμματα κυρίως στη δημιουργία υποδομών, που οδηγούν στην αύξηση της τοπικής παραγωγής είτε στον αγροτικό τομέα, είτε στη βιοτεχνία, είτε στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, για τη βελτίωση της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε τοπικά και περιφερειακά σχέδια δράσης, βιωσιμότητας και ευημερίας με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, ώστε να αποκτήσει και πλουραλισμό και ταυτότητα. ΠΡΕΠΕΙ να θέσουμε δείκτες και στόχους ξεκινώντας από το πού βρισκόμαστε σήμερα: Πρώτον από την άποψη της παραγωγής, στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μεταλλεία), στον δευτερογενή τομέα (χειροτεχνία, βιοτεχνία), στον τριτογενή τομέα (τουρισμό, εμπόριο, υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, επικοινωνίες, ελεύθερα επαγγέλματα) και στις ανανεώσιμες και ήπιας μορφής πηγές ενέργειας. Και δεύτερον από την άποψη της κατανάλωσης. Η πολιτική κρίνεται σε σχέση με την υλοποίηση των στόχων που θέτουμε κι όχι με το ποιος είναι ο δικός μας!

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter