Η εισήγηση του Γιώργου Κυρίτση στη σημερινή συνέντευξη τύπου
Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τόπο μας.
Στις μέρες μας τα πάντα ανατρέπονται και επανακαθορίζονται σε Εθνικό επίπεδο.
Αυτή η γενεσιουργός περίοδος πρέπει να μας βρει ως τοπική κοινωνία πανέτοιμους το δε νέο που γεννιέται πρέπει, τοπικά, να διαμορφωθεί έτσι που να προφυλάξει τους πολίτες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού και ταυτόχρονα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που διασφαλίζουν το μέλλον.
Αυτές οι αλλαγές που συντελούνται Εθνικά, μπορεί να γίνουν η αιτία επιτάχυνσης και των αλλαγών που όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι χρειάζονται για τον επανακαθορισμό της τοπικής ανάπτυξης.
Αυτή η ανάπτυξη πρέπει επί τέλους να συνδέσει την αειφορία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας, να επαναφέρει τον άνθρωπο στο κέντρο της πολιτικής και να διασφαλίζει όλες εκείνες τις δικλείδες που δημιουργούν τη κοινωνία αλληλεγγύης.
Αλληλεγγύη που δε θα στηρίζεται μόνο σε μια επιδοματική πολιτική, αλλά σε ένα σύνολο δράσεων που πρέπει να δημιουργούν την αίσθηση της συνευθύνης, καθ' ενός ξεχωριστά και του συνόλου των πολιτών ταυτόχρονα, απέναντι σ' όλα αυτά που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι επόμενες γενιές.
Την κατάσταση σε κεντρικό επίπεδο την παρακολουθούμε όλοι καθημερινά από τα ΜΜΕ.
Οφείλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι:
ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ.
Γατί είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούσαμε από την αρχή της κρίσης και μπορούμε, έστω και τώρα, να κάνουμε γι' αυτό το ευλογημένο από κάθε άποψη νησί, τα οποία μας θωρακίζουν από οποιαδήποτε κρίση.
Πρέπει επίσης να πως ότι, όπως κάθε πολίτης, που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι' εγώ αισθάνομαι ταπεινωμένος και εξοργισμένος όταν ακούω να μας λένε ότι είμαστε ανίκανοι να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς ως κράτος και μας φέρνουν ξένους που θα λειτουργήσουν τη διοίκηση και θα εφαρμόσουν τους νόμους του δικού μας κράτους.
Γιατί γνωρίζω, όπως όλοι οι Έλληνες, ποιοι ευθύνονται για την ανομία, την αναρχία, τη διάλυση της χώρας.
Είναι όλοι αυτοί που η μόνη τους έννοια, αυτή που την είχαν μετατρέψει σε επιστήμη, ήταν και είναι η εκλογή και επανεκλογή τους, στο βωμό της οποίας θυσιάζουν τα πάντα.
Αυτή την εγκληματική πρακτική τη ζήσαμε και στην πόλη μας από το 78 μέχρι το 2006, αυτή δυστυχώς την πρακτική ζούμε από τον ίδιο άνθρωπο τον κ. Καϊσερλη και σήμερα.
Όλα αυτά όμως που ζούμε, μας οδηγούν αβίαστα και στο απλούστατο συμπέρασμα ότι:
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΑ, ΙΔΙΟ.
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ (και όσα έμειναν δε θ' αργήσουν), ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ.
Τέλος η αυταπάτη ή η απάτη των διορισμών, η αυταπάτη ότι μπορούμε να ζούμε ως λαός, μονίμως με δανεικά, η αυταπάτη ή η απάτη των υπεράνω του νόμου πολιτών, ελέω πολιτικών, ή και των ίδιων των πολιτικών, η αυταπάτη ή η απάτη με τις πατέντες που ανακάλυπτε το παλιό πολιτικό προσωπικό για να εξασφαλίζει την παρουσία του εις βάρος της μεγάλης μάζας των πολιτών που πληρώνουν σήμερα ακριβά όλα αυτά. Και τόσε άλλε αυταπάτες που μας καλλιεργούσαν χρόνια τώρα.
Σ' αυτή την περίοδο, ο δημότης, περισσότερο από ποτέ, προσβλέπει στην Τ.Α.
Ξέρει πολύ καλά, ο κάθε δημότης, τι είναι και τι μπορεί να πετύχει η Τ.Α.
Δε μπορεί κανείς να υποβαθμίζει τις σταθερές της, από την καθημερινότητα μέχρι το σοβαρό σ βάθος χρόνου σχεδιασμό, όπως δε μπορεί καμιά δημοτική αρχή να τα' αρνείται όλα αυτά προφασιζόμενη οτιδήποτε ή καλλιεργώντας αυταπάτες, προκειμένου να καλύψει την ανικανότητα της.
Είπα στην αρχή ότι η περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τόπο μας.
Ας δούμε λοιπόν που βρίσκεται το νησί.
Πέρασαν ήδη 14 μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του ενιαίου δήμου από τον κ. Καϊσερλη και την παράταξη του.
Τα αποτελέσματα αυτού του 14μήνου είναι αποκαρδιωτικά για τους πολίτες και απ' ότι φαίνεται και για τα στελέχη του κ. Καϊσερλη, που βλέπει την παράταξη του να φυλλοροεί, από πολύ νωρίς.
Ηχηρό το μήνυμα της, παραίτησης του προέδρου του Πυλιού κ. Τσαμπουνιάρη το ίδιο ηχηρή η αποχώρηση της κ. Κιαπόκα από το πρώτο κιόλας εξάμηνο της δημοτικής θητείας.
Γι' αυτά τα αποτελέσματα καμιά δικαιολογία, περί νέων ανθρώπων και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που μεταχειρίζεται η δημοτική αρχή, δεν στέκει, αφού τα μισά στελέχη του και ο ίδιος ο κ. Καϊσερλης μετρούν πολλά χρόνια στην Τ.Α. και στη διοίκηση, ο δε ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι εργαλείο και όπλο για μια σοβαρή διοίκηση.
Τι θα 'πρεπε να 'χαμε κάνει μέχρι σήμερα;
Κανόνας πρώτος:
Για να πετύχεις του στόχους σου, πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να οργανώσεις τις δομές διοίκησης του δήμου σου. Το πετύχαμε εμείς αυτό; ΟΧΙ. Αντίθετα πλήρης είναι η διάλυση των δομών και των τριών πρώην δήμων, τα νέα Ν.Π. και οι επιχειρήσεις ανύπαρκτες. Δείτε το ρεζιλίκι της συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. 14 μήνες μετά ακόμα να τα καταφέρουν. Δείτε την κοινωφελή επιχείρηση, τον πολιτισμό-αθλητισμό κλπ.
Όλα πελαγοδρομούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και έργα. Το ρίσκο για τις θέσεις των εργαζομένων δεν έπαψε να υπάρχει, τα μεγάλα έργα όπως το αποχετευτικό της Καρδάμαινας σε κίνδυνο, αφού με εγκύκλιο της η διευθύνουσα αρχή τους καλεί μέχρι 15 Μαρτίου νάχουν τελειώσει με το διαγωνισμό αλλιώς θα ξαναδεί το έργο...Το ίδιο ανίκανοι να πληρωθούν και τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ δήμου ΔΕΥΑ..
Την ίδια ώρα υπάλληλοι απλήρωτοι (πρώην ΑΙΓΛΗ κλπ)
Κανόνας δεύτερος:
Οργανώνεις και θωρακίζεις τη δημοκρατική και νόμιμη λειτουργία των θεσμών. Το βλέπετε πουθενά; Ούτε ένας κανονισμός λειτουργίας, ακόμα και το Δ.Σ. λειτουργεί έτσι ως έτυχε, Δ.Σ. οργανισμών και επιχειρήσεων δε συνεδριάζουν ή συνεδριάζουν όποτε το θυμηθεί κανείς...Αποτέλεσμα παρανομίες όπως της ΑΙΓΛΗΣ και της ΚΕΑΣ με την προμήθεια των λεωφορείων οδηγούν το δήμο στη δικαιοσύνη και τους εμπλεκόμενους σε περιπέτειες...
Κανόνας τρίτος:
Οφείλεις μετά το πρώτο εξάμηνο να έχεις ολοκληρώσει και να ανοίξεις τον σχεδιασμό σου. Τον βλέπετε πουθενά; Από το Μάρτη του 11 πήγαμε στο Μάη, από το Μάη στο Σεπτέμβρη, από το Σεπτέμβρη στο τέλος της χρονιάς για να ζήσουμε το ρεζιλίκι με τον Π/Υ και το Π.Ε.Ε.
Κανόνας τέταρτος:
Υλοποιείς το σχεδιασμό με έργα και δράσεις που στοχεύουν σε δύο επίπεδα. Στη δημιουργία υποδομών και το συνεχή εκσυγχρονισμό τους. Στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τη διοχέτευση σε αυτή, μέσω έργων και δράσεων, δημοτικού χρήματος.
Το είδατε πουθενά; Έργα σταμάτησαν , χρήματα Ευρωπαϊκά χάθηκαν και η αγορά στέγνωσε από τα φέσια του Δήμου.
Αναλώσιμα, καύσιμα, στοιχειώδη πράγματα για να λειτουργήσει ο Δήμος, ακόμα και τα τρόφιμα των παιδικών σταθμών απλήρωτα.Σε διαταγές πληρωμής οδηγούνται οι επαγγελματίες για να πάρουν τα λεφτά τους.
Κανόνας πέμπτος:
Δεν θα πάψουμε να το λέμε.
Η Κως είναι μία και αδιαίρετη.
Οφείλουμε έργα και παρεμβάσεις σε όλο το νησί.
Το βλέπετε πουθενά;
Νομίζω πολύ χαρακτηριστική απάντηση είναι η παραίτηση του προέδρου Πυλίου.
Αυτοί είναι πέντε απλοί – βασικοί κανόνες για να δρομολογήσει κανείς τη σοβαρή παρουσία ενός ισχυρού δήμου που θα σταθεί δίπλα στους δημότες χωρίς να χρησιμοποιεί πολιτικές απάτες για να δημιουργεί αυταπάτες.
Σήμερα όμως, μετά από 14 μήνες, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.
Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, σοβαρά και με γνώση των καιρών που διανύουμε ώστε να προλάβουμε όσα μπορούμε πριν ο πανικός του χρόνου που τρέχει και της αναποτελεσματικής δημοτικής αρχής, δεν αφήσουν τίποτα όρθιο.
Ο σχεδιασμός μας πρέπει να αναπτύσσεται σοβαρά και με ειλικρίνεια σε δύο χρονικούς ορίζοντες.
Σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Καλές οι συζητήσεις, αλλά όταν επαναλαμβάνονται με ανούσιες θεματολογίες, χωρίς πυξίδα και με μοναδικό στόχο να μιλούμε για να μιλούμε, δεν ωφελούν.
Δείτε για παράδειγμα το χρόνο που χάσαμε για τις πολεοδομήσεις.
Ένα χρόνο μετά δεν έχουν κάνει τίποτα και ουσιαστικά μας γύρισαν πίσω.
Το ίδιο γίνεται με την καθαριότητα και την διαχείριση των σκουπιδιών.
Τι πρέπει να κάνει λοιπόν μια δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες;
1. Σε λίγες μέρες ανοίγει η σεζόν.
Το σκέφτεται κανείς; Που βρισκόμαστε; Είναι εικόνα νησιού αυτή;
Η Βασ. Γεωργίου βουλιάζει, ο μισός δρόμος στο Τιγκάκι έφυγε, στη Καρδάμαινα, τη Κέφαλο μια πέτρα δεν μπήκε πάνω στην άλλη.
Το ίδιο και στα άλλα χωριά.
Άμεσα οφείλει η δημοτική αρχή να ξεκινήσει με σχεδιασμό γρήγορης εκτέλεσης τις παρεμβάσεις σ' όλο το νησί.
Αφήνοντας τη πλάκα με τις συνεργατικές του κλαδέματος και τις απαράδεκτες επιθέσεις στο περιβάλλον που μένουν ατελείωτες, λόγω παρανομιών όπως στα θερμά.
2. Γρήγορα και μικρά, μεγάλα έργα, σε όλο το νησί, που θα ενισχύουν τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων και θα αυξάνουν το τοπικό επενδεδυμένο κεφάλαιο.
Ας βάλουν ένα τέρμα επιτέλους στη κοροϊδία προς τους νέους και τις οικογένειές τους.
Ξέρουν μέχρι που μπορούν να πάνε οι ΝΟΜΙΜΕΣ επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.
4500 ΑΦΜ στη Κω, 2500 επιχειρήσεις δε μπορεί να απαξιώνονται και απροκάλυπτα να δηλώνεις ότι τα λεφτά θα τα δώσεις παράνομα σε κολλητούς και κολλητές.
Τέτοια έργα μικρής ή μεγάλης κλίμακας ΜΠΟΡΟΥΝ να χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους, λεφτά δηλαδή των πολιτών, μικροεπιχειρήσεων που τα πληρώνουν στο δήμο και είναι έτοιμα από τους τρεις πρώην δήμους, με μελέτες και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.
3. Το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο στη λειτουργία του Δήμου λόγω της διάλυσης των δομών από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Ειδικά στη καθαριότητα και το πράσινο δεν μπορούν να παίζουν ούτε με τσιγγάνους, ούτε με εκβιασμούς σε μικρούς ή μεγάλους ξενοδόχους. Άμεση λοιπόν προτεραιότητα στο σχεδιασμό για την καθαριότητα και το πράσινο, παίρνοντας σοβαρές αποφάσεις.
4. Η κρίσιμη για τη χώρα περίοδος μπορεί να μην αγγίξει τη Κω.
Γι' αυτό απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και η υλοποίησή του με προσήλωση και σαφή χρονοδιαγράμματα. Έτσι:
Έργα χρηματοδοτούμενα δίνουν δουλειά – φέρνουν χρήμα άμεσα. Πρέπει να συνεχίσουμε τα ήδη ενταγμένα και να αναζητήσουμε με σοβαρότητα νέα. Ενδεικτικά αναφέρω:
Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Περίοδος υποβολής: 1/2/2012 έως εξαντλήσεως προϋπολογισμού
Kτιριακές Yποδομές Ειδικών Σχολείων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Περίοδος υποβολής: 1/2/2012 - 13/6/2012
Ανάδειξη και προβολή τοπίων και μνημείων φυσικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Περίοδος υποβολής: 5/10/2011 - 13/8/2012
Η ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας – απελευθερώνει δυνάμεις – αξιοποιεί ευκαιρίες. Ο επανακαθορισμός του τοπικού μοντέλου ανάπτυξης, με σοβαρές μελέτες, και όχι επαρχιωτισμούς της δεκαετίας του 80 είναι άμεσης προτεραιότητας.
Στήριξη όλων των πολιτών και επιχειρήσεων με συνέχεια και συνέπεια.
Είχαμε ως δήμος Κω από το 2009 προβλέψει – ψηφίσει και υλοποιούσαμε μέτρα στη καρδιά του προβλήματος.
Τα διέκοψαν. Άμεσα να τα επαναφέρουν.
Στήριξη των Μ.Μ.Ε. με έργα που ενισχύουν το επενδεδυμένο κεφάλαιο κάθε επιχειρηματία. Δείτε ή φανταστείτε την παραλία ΔΕΗ – Μπαρμπαγιάννη – ΑΒΙΚΩ, αν υλοποιούσαν το έτοιμο έργο. Δείτε ή φανταστείτε τα χωριά μας με σειρά έργων που τα αναδεικνύουν. (Παραλία Τιγκακίου – Μαρμάρι – Μαστιχάρι – Κέφαλος – Καρδάμαινα και ορεινό Ασφενδιου).
Κανόνες στη λειτουργία των γιγάντων και όχι χαριστικές πράξεις (άμεσες ή έμμεσες).
Στρατηγικός σχεδιασμός με σοβαρή μελέτη σε επίπεδο νησιού που θα παίρνει υπ' όψιν του το νέο τοπίο της Ευρωπαικής και Παγκόσμιας οικονομίας που συνεχώς αλλάζει.
Άφησα τελευταίο το κομμάτι της προβολής του νησιού ως τουριστικού προορισμού και ως τόπου να ζεις.
Δυστυχώς από μία γόνιμη και ουσιαστική τετραετία, τα οφέλη της οποίας καρπωθήκαμε πέρσι και θα ωφεληθούμε άνευ απροόπτου και φέτος, περάσαμε στο τουρισμό πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών.
Εύχομαι να μην τους πληρώσουμε ακριβά.