Οικολόγοι Πράσινοι: προτάσεις βελτίωσης του «Καλλικράτη»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάθεση προτάσεων στη βελτίωση του νόμου «Καλλικράτης»

Προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της εφαρμογής του Καλλικράτη ένα χρόνο μετά, κατέθεσε σε χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με την εκπρόσωπο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από το συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργο Τσέκο, τη συντονίστρια της Ομάδας Αυτοδιοίκησης Νάγια Παπαλιάκου και το συνεργάτη Διονύση Παππά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Αττικής Κώστα Διάκο και Γιώργο Δημαρά.

Τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνονται οι πράσινες προτάσεις και που μπορούν να οδηγήσουν στη δημοκρατικότερη λειτουργία του θεσμού είναι:

• ενίσχυση της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου με τη θεσμοθέτηση διαπαραταξιακής εκπροσώπησης στην Οικονομική Επιτροπή, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Δήμου για τη διασφάλιση του δημόσιου χρήματος

• επαναφορά των αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν από την αιρετή Περιφέρεια με ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Από πλευράς Υπουργείου υπήρξε «ευήκοον ους» ενώ η εκπρόσωπος του Υπουργού με θετική διάθεση αντιμετώπισης των πράσινων προτάσεων δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν υπόψη, κάτι το οποίο δεν μένει παρά να φανεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

• Αλλαγή πλεύσης στην οικονομική διαχείριση και τους πόρους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας και το σταδιακό απογαλακτισμό τους από το κεντρικό κράτος. Προτείνεται η εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου φορολογικού συστήματος και η αναδιανομή ποσοστού των πόρων υπέρ των οικονομικά μειονεκτούντων ΟΤΑ μέσα από τη λειτουργία ενός Ειδικού Ταμείου Διαχείρισης Πόρων της Αυτοδιοίκησης.

• Διασφάλιση της διαφάνειας σε κάθε επίπεδο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμόρφωση ενός συστήματος κοινωνικού ελέγχου των Ο.Τ.Α. διαφορετικό από τους αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης που θεσμοθετεί το Μνημόνιο ΙΙ, καθώς και θεσμοθέτηση ενός Τοπικού Σώματος Ελεγκτών υψηλού κύρους και αποδοχής με αρμοδιότητες πειθαρχικών κυρώσεων. Η διαπαραταξιακή εκπροσώπηση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, αλλά και του Δήμου, θα ελέγχει όλη τη διαδικασία στα έργα, τις προμήθειες, τα κτίρια, τις μισθώσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων ακόμα και στα ζητήματα επιδοτήσεων Ε.Σ.Π.Α. ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο χρήμα

• Δημοκρατικότερη λειτουργία των οργάνων των Ο.Τ.Α. και απομάκρυνση από τα μονοπρόσωπα μοντέλα τοπικών αρχόντων. Στη κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη σύνθεση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και την εκλογή της διοίκησης από το αντίστοιχο Συμβούλιο.

• Ενίσχυση και ισχυροποίηση των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων που της αφαιρέθηκαν, αλλά και την κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

• Θεσμοθέτηση της λειτουργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε οι αποφάσεις για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος να αποφασίζονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στον πολίτη, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι τους να έχουν ουσιαστικό λόγο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής τους. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τη δημιουργία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ενός συλλογικού οργάνου, του Συμβουλίου Περιφερειακής Ενότητας που θα ασκεί δημοκρατικό έλεγχο με αποφασιστικό ρόλο για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

• Δημοκρατικότερη λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων με την υιοθέτηση ενός Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας που θα ενισχύει τη διακομματικότητα και θα εμποδίζει τη συγκέντρωση και την καταχρηστική άσκηση εξουσίας από τα μονοπρόσωπα όργανα ή/και τις πλειοψηφούσες παρατάξεις.

• Εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στις Επιτροπές της Περιφέρειας και την ενίσχυση των διαπαραταξιακών συνεργασιών ανάμεσα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να μπορούμε να μιλάμε για άσκηση πραγματικής δημοκρατικής εκπροσώπησης.

• Χειραφέτηση των δημοτικών διαμερισμάτων και μετεξέλιξή τους σε «μικρούς Δήμους» με την εφαρμογή πολιτικών αποκέντρωσης στο εσωτερικό κάθε Δήμου ενισχύοντας τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αναλυτικά οι προτάσεις και η κριτική στον Καλλικράτη μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του: http://ecogreens-gr.org/autodioikisi/

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter