Νίκος Μυλωνάς: ένα βιβλίο για το Πάσχα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

-nm942012

Θέμα: για τα πάθη του συγχρονου ανθρώπου: ''Ο Ανθρωπος που αγαπουσε τα σκυλιά'' του κουβανου συγγραφεα Λεονάρδο Παδουρα

(Ενα βιβλίο για την Ανάσταση)

Η φωτεινή Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Οι συνθήκες ζωής μας έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ. Την ανασφάλεια και τον φόβο επικαλύπτουν η απουσία προοπτικής εξόδου από το ''τούνελ''.

Τι έφταιξε και φράσαμε στο σημερινό αδιέξοδο; Είχαμε φθάσει, μας λέγανε πριν 3 χρόνια, στο 80-85 % του μέσου όρου των αμοιβών της ευρωζώνης και ο στόχος των Ελλήνων πολιτικών ήταν, μας έλεγαν, να φτάσουμε στο 100%!!!

Ξαφνικά τα ίδια πρόσωπα μας λένε ότι όλα ήταν δανεικά και τώρα πρέπει να γυρίσουμε στον βαλκανικό μέσο όρο μισθών των 150 ευρώ τον μήνα για να γίνουμε ''ανταγωνιστικοί''! Τι συμβαίνει; Πως εξηγούνται αυτές οι μεταστροφές; Ας το ψάξουμε λοιπόν!

Είναι λογικό να στραφούμε κριτικά στο παρελθόν μας.

Να δούμε το τι έφταιξε.

Να μελετήσουμε ξανά όχι μόνο τα πρόχειρα μεγάλα λόγια των Ελλήνων πολιτικών, όπως αποδείχθηκε, αλλά να δούμε ξανά τα μεγάλα οράματα της ελευθερίας και της ισότητας. Τις πληγωμένες, σχεδόν νεκρές πιά, ελπίδες του κοινωνικού κράτους και του σοσιαλισμού.

Το να προσπαθήσεις να αρθρώσεις δυο λόγια για τις αποτυχίες είναι εύκολο. Το να δικαιολογήσεις τις αποτυχίες είναι πολύ εύκολο! Όμως το να μπορέσεις να απομυθοποιήσεις καταστάσεις και να στοιχειοθετήσεις μια νέα ελπίδα είναι ένας άθλος. Το μυθιστόρημα ''Ο Άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά'' του κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδουρα, το καταφέρνει. Βλέπουμε την ιστορία της ανθρωπότητας των τελευταίων 100 χρόνων να κυλά όχι ως ιστορικό γεγονός αλλά ως λογοτεχνική πλοκή που προσεγγίζει περισσότερο τους ανθρώπους και λιγότερο τις καταστάσεις. Αυτή την αίσθηση σου δημιουργεί. Την ίδια ώρα όμως νιώθεις την δύναμη της εξουσίας που κάνει τον άνθρωπο να μην βλέπει και να μην ακούει. Η προσέγγιση της ποιητικής λογοτεχνικής γραφής του ανθρώπινου δράματος είναι ότι πιο ενδιαφέρον στις πικρές μέρες που ζούμε. Όσοι έχουμε στον α ή β βαθμό συγκινηθεί από τα μεγάλα οράματα και τις μεγάλες ουτοπίες του 20ου αιώνα, το σπουδαίο αυτό λογοτεχνικό κείμενο μας είναι αναγκαίο να διαβαστει.

Ένα κείμενο για τα πάθη του σύγχρονου ανθρώπου. (η αναφορά στον Τρότσκι είναι ένα εύρημα για να μιλήσουμε για τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του ανθρώπου όταν πλησιάζει και δραστηριοποιείται γύρω από χειροπιαστά κοινωνικά οράματα)

Καλό διάβασμα!

Νίκος Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter