Οικολόγοι Πράσινοι: Επίσκεψη Ερντογάν - Ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά
Ζωτικό θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι του Αιγαίου να αξιοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν για να τεθούν τα ζητήματα της διευκόλυνσης θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, το ζήτημα των εξοπλισμών και των πυρηνικών εργοστασίων αλλά και του ενεργειακού ζητήματος εν γένει.
Το ζήτημα της βίζας είναι μείζονος σημασίας για τον τουριστικό τομέα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, καθώς η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ μεγάλη πηγή προέλευσης τουριστών για τα νησιά μας. Επιπλέον, το άνοιγμα των συνόρων στους Τούρκους τουρίστες θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ελλήνων και τούρκων πολιτών με πολλαπλές ευνοϊκές συνέπειες και για τις δύο χώρες. Εμείς στα νησιά του Αιγαίου ξέρουμε ότι οι πολίτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αν γνωριστούμε, εάν έρθουμε οι πολίτες πιο κοντά, μπορούμε να αλλάξουμε εμείς την πορεία των πραγμάτων
Δυστυχώς η συνεχιζόμενη κούρσα των εξοπλισμών έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κατάρρευση της χώρας μας, ενώ σοβαρές περιπλοκές δημιουργεί και στην Τουρκία που είχε δεχθεί και αυτή τη «βοήθεια» του Δ.Ν.Τ. πριν λίγα χρόνια, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων του στρατού στο πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα ο πρόσφατη ρωσοτουρκική συμφωνία για πυρηνικό σταθμό με 4 αντιδραστήρες στη Μερσίνα, στις νότιες ακτές της Τουρκίας, δημιουργεί εξαιρετικούς κινδύνους για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας άμεσα και περιοχές όπως τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει προτεραιότητα σε συμφωνία για δραστικές αμοιβαίες μειώσεις εξοπλισμών, αλλά και να αναλάβει η ίδια ευρύτερες πρωτοβουλίες με στόχο να γίνει ολόκληρη η Ν.Α. Ευρώπη ζώνη χωρίς πυρηνικά. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, η αιμορραγία από τους εξοπλισμούς αποτελεί απειλή και όχι ασφάλεια για τη χώρα μας. Σε καιρούς άλλωστε οικολογικής κρίσης με απειλές που δε γνωρίζουν σύνορα, οι άμεσοι γείτονες κάθε κοινωνίας αποτελούν και αναγκαστικούς συνεργάτες της. Την πραγματικότητα αυτή αναδεικνύει με επικίνδυνο τρόπο και η αναβίωση του σχεδίου για πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε όλη μας την αλληλεγγύη στο αντιπυρηνικό κίνημα της γειτονικής χώρας, που από τη δεκαετία του 1990 δίνει σκληρές μάχες κατά του πυρηνικού προγράμματος, καταφέρνοντας μέχρι τώρα να το σταματήσει. Η Διπλωματία των Πολιτών έχει κι αυτή το δικό της ρόλο να παίξει, ιδιαίτερα απέναντι σε απειλές που δε γνωρίζουν σύνορα.
Οι Οικολόγοι πράσινοι ζητάμε να παγώσει οποιοδήποτε σχέδιο για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία και να δεσμευτεί η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια. Οι δυο χώρες να αναπτύξουν στενή συνεργασία στην προώθηση τόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και προγραμμάτων για την κατασκευή ανάλογου τεχνικού εξοπλισμού κατάλληλου για τις δυνατότητες και τις συνθήκες μεσογειακών χωρών. Γιατί η Τουρκία να δεσμευτεί σε προγράμματα που θα απαιτήσουν πάνω από 20 δις δολάρια για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις Μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα; Γιατί να επενδύει η Τουρκία σε πυρηνικούς σταθμούς και πετρέλαιο και η Ελλάδα σε πετρέλαιο και λιγνίτη, ενώ και οι δυο χώρες μπορεί να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου και του ουρανίου) και να αποτελέσουν από κοινού πρότυπο για μια νέα, ενεργειακή εποχή του ανέμου και του ήλιου που και οι δυο χώρες διαθέτουν σε αφθονία;
ΠΚ Δωδεκανησου των Οικολόγων Πράσινων