Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Σύμη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

 Optimized-Με το Δήμαρχο

Διεξοδική συζήτηση με το Δήμαρχο και πολίτες του νησιού

Οι υποψήφιοι βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων, Δημήτρης Γρηγοριάδης και Μιχάλης Κουλούμπρης βρέθηκαν την Κυριακή 22 Απριλίου στη Σύμη μαζί με τον υποψήφιο του κόμματος Νίκο Ψαρρό, που ζει και εργάζεται στο νησί, και είχαν συνάντηση αρχικά με το Δήμαρχο Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκα και αργότερα με πολίτες του νησιού. Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας διαφοροποιείται από την παραδοσιακή προεκλογική επίσκεψη εθιμοτυπικού και άνευ ουσίας χαρακτήρα με περιοδεία σε μαγαζιά και καφενεία και τις ανάλογες χειραψίες, χαμόγελα και υποσχέσεις.

Optimized-Με το Δήμαρχο

Η συζήτηση με το δήμαρχο και τους πολίτες εστιάστηκε κυρίως σε έξι βασικά ζητήματα που απασχολούν το νησί της Σύμης:

Συγκοινωνίες

Υγεία

Διαχείριση Απορριμμάτων

Νερό και αφαλατώσεις

Αποχετευτικό και Βιολογικός Καθαρισμός

Ενεργοποίηση και ενημέρωση πολιτών και ιδιαίτερα των νέων και των παιδιών.

Για το θέμα της συγκοινωνίας ήταν κοινή η πεποίθηση ότι το νησί της Σύμης θέλει αξιόπιστες συγκοινωνίες ολόκληρο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι, και φτηνά εισιτήρια που θα προσελκύσουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Για τους Οικολόγους Πράσινους η συμμετοχή του κράτους στην επιδότηση των δρομολογίων και του μεταφορικού ισοδύναμου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι βελτίωσης της κατάστασης σήμερα και φάνηκε ότι λύσεις υπάρχουν εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα μπορέσουν να συνεννοηθούν για τον καλύτερο τρόπο σύνδεσης του νησιού με τη Ρόδο αλλά και με τον Πειραιά.

Για το θέμα της υγείας έγινε μια καταγραφή της κατάστασης στο νησί και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των δύο ιατρείων. Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως με την προσθήκη προσωπικού που θα αξιοποιήσει εξοπλισμό που τώρα παραμένει ανενεργός, όπως για παράδειγμα το ακτινολογικό μηχάνημα.

Για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων κατατέθηκαν από την πλευρά των υποψηφίων προτάσεις ώστε να ο χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) να μεταβληθεί σε χώρο ταφής μόνο υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) εστιάζοντας στην αξιοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Επίσης εξετάστηκαν τρόποι για να μπορούν τα ανακυκλώσιμα υλικά να να έλθουν στη Ρόδο και να αξιοποιηθούν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Ρόδου όταν αυτό κατασκευαστεί, αφού ήδη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε πολλαπλά οφέλη για το νησί και τους κατοίκους του.

Το θέμα του νερού και των αφαλατώσεων είναι βασικό για ένα άνυδρο νησί όπως η Σύμη. Ο δήμαρχος ενημέρωσε για τους δυσβάστακτους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις αφαλατώσεις που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ το χρόνο και μάλιστα με οικιακό τιμολόγιο. Οι υποψήφιοι των ΟΠ δήλωσαν ότι οι μονάδες αφαλάτωσης θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα προτάθηκε από το δήμαρχο η υφιστάμενη ανεμογεννήτρια της μιας μονάδας αφαλάτωσης να συνδεθεί με το δίκτυο ώστε να αποφέρει και έσοδα στο δήμο.

Για το αποχετευτικό και το Βιολογικό Καθαρισμό έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η ωρίμανση του έργου του νέου ΒΙΟ.ΚΑ. Οι υποψήφιοι ενημέρωσαν για τις ενέργειες που έχουν κάνει οι ίδιοι αλλά και που πρέπει να γίνουν ώστε η έκταση του ΒΙΟ.ΚΑ να αποδοθεί από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου στο Δήμο Σύμης. Οι πολίτες έθεσαν ως πρωταρχικό το θέμα της υγείας των κατοίκων τώρα αλλά και τη διασφάλιση ότι δε θα γίνουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος στο θέμα της αποχέτευσης, λάθη που στοίχισαν και στοιχίζουν στο νησί.

Εξάλλου στη συζήτηση με τους πολίτες που διήρκεσε και αυτή περίπου δύο ώρες αναζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί η κοινωνία της Σύμης σε ζωτικά προβλήματα ιδιαίτερα μέσα από την εκπαίδευση των νέων και των μαθητών του νησιού. Διαπιστώθηκε ότι στο νησί υπάρχουν δραστήριοι πολίτες που μπορούν να ενεργοποιηθούν και να συνδιαμορφώσουν προτάσεις για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι των ΟΠ υποσχέθηκαν ότι θα είναι στο πλευρό των πολιτών της Σύμης και μετά τις εκλογές.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter