Από τη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Φ. Κουβέλη
Γ. ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ («ΝΕΤ»): Καλό μεσημέρι Πρόεδρε. Θα ήθελα να στηριχθώ σε αυτό που είπατε πριν από λίγο για τις συνεργασίες. Μιλήσατε και για το ΣΥΡΙΖΑ, μιλήσατε και για τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Τσίπρας είχε πει πριν από λίγες μέρες την περίπτωση μιας κυβέρνησης με Πρωθυπουργό την κα Παπαρήγα και με τη στήριξη του κ. Καμμένου. Χθες ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο να μιλάει για μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή αριστερής εκδοχής. Μπορεί να είστε εσείς αυτή η αριστερή εκδοχή;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη επιτίθεται στη ΔΗΜΑΡ, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο απευθύνει πρόσκληση και αναπαύεται την Κυριακή. Ο κ. Βενιζέλος ζητά εκδοχή Αριστεράς. Εκείνο το οποίο εμείς ζητάμε είναι να ηττηθεί η πολιτική την οποία έχει ασκήσει, ασκεί και θα ασκήσει ο κ. Βενιζέλος.
Εμείς μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μια συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία η οποία θα έχει δυο όρους, δυο κόκκινες γραμμές πίσω από τις οποίες δε μπορούμε να πάμε. Η μία κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι η απαγκίστρωση από τις ρυθμίσεις της δανειακής σύμβασης του μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Τσίπρα, σας είπα λίγο πριν ότι αυτό το ευρύ τόξο, το ευρύ κυβερνητικό τόξο στο οποίο αναφέρεται και μάλιστα χωρίς κανένα περιεχόμενο, το οποίο ν' αντιστοιχεί σ' εκείνα τα ζητήματα τα οποία λίγο πριν σας είπα για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας, δηλαδή παραμονή στο ευρώ και στην Ευρωζώνη και μάλιστα με τη στήριξη του κ. Καμμένου, είναι μια πρόταση η οποία όχι μόνο δε μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά μας βρίσκει αντίθετους.
Γι' αυτό και σας είπα λίγο πριν ότι η δική μας πρόταση, απευθυνόμενη στις προοδευτικές δυνάμεις, συναρτάται αναμφισβήτητα με τα δυο βασικά μεγέθη, τους δυο όρους τους οποίους έχουμε θέσει και προφανώς δε θέλουμε τη στήριξη κανενός κ. Καμμένου. Το λέω αυτό γιατί δεν αρκεί η αντιμνημονιακή βάση για να στηρίξει ενότητα, για να στηρίξει πολύ δε περισσότερο μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Εκείνο το οποίο εμείς θα κάνουμε εάν ο ελληνικός λαός μας δώσει τη δυνατότητα και τη δύναμη και έρθει στα χέρια μας η εντολή, θ' απευθυνθούμε ακριβώς με τις θέσεις που προανέφερα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις κι εκεί ο καθένας θ' αναλάβει την ευθύνη του. Επαναλαμβάνω, γνωρίζω τις θέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά ας επαναλάβω και αυτό: Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, είναι δυνατό να αναδιατάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Είναι δυνατό μέσα από σεισμική δόνηση που θα επιφέρει το εκλογικό αποτέλεσμα να επιβάλλει και μετατοπίσεις. Αυτό αφορά στη δική μας θέση ευθύνης. Αυτό θα κάνουμε με υπευθυνότητα. Εμείς δε θέλουμε η χώρα να οδηγηθεί σε ακυβερνησία αλλά ταυτόχρονα δε θέλουμε να υπάρξει και μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς προγραμματική συμφωνία, χωρίς θετική δέσμευση, για την Ελλάδα και την κοινωνία που πρέπει να βγει από την κρίση.
Χ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε έχετε πει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ετεροκαθορίζεται. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με ποιο πολιτικό χώρο είστε πιο κοντά; Με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ή με το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς ο πολιτικός και ιδεολογικός μας αυτοκαθορισμός δεν αναζητά γειτονιές. Είμαστε το κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είμαστε το κόμμα το οποίο υποστηρίζει στην παρούσα συγκυρία ότι η έξοδος από την κρίση είναι δημοκρατική, αριστερή λύση. Και αυτή τη λύση προωθούμε.
Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Πρόεδρε, στην εισαγωγική σας ομιλία λέτε ότι στις 7 Μαΐου θα είναι μια άλλη μέρα, θα είναι ένας πολιτικός σεισμός. Και όταν αλλάζουν οι συσχετισμοί, αλλάζουν και οι πολιτικές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην εμμείνετε σε αυτά τα οποία λέτε μέχρι σήμερα; και κάτι μπορεί να σας αλλάξει τη διάθεση και την όποια βούληση τη Δευτέρα το πρωί;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η αντισεισμική αντοχή μας κ. Βλαβιανέ αναφέρεται και στηρίζεται και εξασφαλίζεται με τους δυο βασικούς όρους που πρέπει ν' αποτελούν τα μεγέθη της προγραμματικής συμφωνίας την οποία θα προτείνουμε. Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Η δική μας Αριστερά, η Δημοκρατική Αριστερά, αυτή την αντισεισμική θωράκιση έχει εξασφαλισμένη.
Δ. ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ («ALPHA»): Καλό μεσημέρι Πρόεδρε. Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στο ερώτημα για τις συνεργασίες. Θέλω να σας ρωτήσω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Εάν φτάσει η διερευνητική εντολή κ. Πρόεδρε στα χέρια σας, που είναι πολύ πιθανό να φτάσει, θα ξεκινήσετε τις επαφές σας με τους χώρους που περιγράψατε πολιτικά. Θέλω να μου κατονομάσετε τους χώρους αυτούς. Θα περάσετε από τον κ. Βενιζέλο και να δεσμευθεί στην πολιτική σας; Θα περάσετε από τον κ. Τσίπρα; Θέλω να μου πείτε, να κατονομάσετε με ποιους θ' αναζητήσετε την κυβέρνηση αυτή με τα δικά σας στοιχεία και με τις δικές σας προϋποθέσεις.
Είπατε, προϋπόθεση η φερεγγυότητα των πολιτικών και των προσώπων. Σε μια τέτοια περίπτωση όπου η δική σας εντολή τελεσφορήσει, θα πάμε, κλίνετε περισσότερο, σ' ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ή ενδεχομένως να είστε κι εσείς στη θέση του Πρωθυπουργού;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η πρότασή μας με τα βασικά αυτά στοιχεία θ' απευθυνθεί σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Εάν ο κ. Βενιζέλος θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική την οποία επαγγέλλεται, θα πρέπει ν' απαντήσει σε αυτή την πρόταση η οποία μ' έναν δημόσιο τρόπο θα έχει κατατεθεί. Ο κ. Βενιζέλος άλλα πράγματα σήμερα λέει, αντίθετα και πολλές φορές αντίπαλα προς εκείνα τα οποία υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ για τη διέξοδο από την κρίση.
Σε ό,τι αφορά τη φερεγγυότητα των προσώπων, προτάσσεται το ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας. Και ας έρθει η 7η Μαΐου και είναι δυνατό ν' αναζητηθούν τα κατάλληλα πρόσωπα με την έννοια της πολιτικής φερεγγυότητας η οποία πρέπει να εξασφαλίζεται γιατί αυτή η φερεγγυότητα είναι ένα εξαιρετικά αναγκαίο στοιχείο για την εφαρμογή της όποια προγραμματικής συμφωνίας στο βαθμό που αυτή θα υπάρξει..
Α. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84», «METRO»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Η προοδευτική πολιτική είναι κατ' ανάγκη αριστερή πολιτική; Σας ρωτώ διότι προσπαθώ να ξεχωρίσω πίσω από τη φρασεολογία σας, εάν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με δυνάμεις που δεν τιτλοφορούνται ως αριστερές, αλλά διαπνέονται από σύγχρονη ευρωπαϊκή και προοδευτική αντίληψη.
Επίσης θέλω να σας θυμίσω ότι και στο κόμμα σας υπήρχαν φωνές όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, οι οποίες ζητούσαν να εκφραστεί η στήριξη προς το πρόσωπό του ή ακόμη και η συμμετοχή σας σε αυτή την κυβέρνηση, τη συγκυβέρνηση που συγκροτήθηκε. Τι θα κάνετε εάν επαναληφθεί ένα τέτοιο σενάριο;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όντως πρόκειται για σενάριο. Ν' απαντήσω σε αυτό το οποίο θέσατε. Η έννοια του «προοδευτικός» ή «συντηρητικός» οριοθετείται και προσδιορίζεται στη βάση συγκεκριμένης πολιτικής. Κατά συνέπεια θα μπορούσε κάποιος ν' αρνηθεί σε κάποιον άλλον ότι είναι προοδευτικός, γνωρίζοντας ποια είναι η πολιτική του. Θα σας έλεγα όμως ότι για μας, για τη ΔΗΜΑΡ, η έννοια της Αριστεράς – Δεξιάς, υπάρχει. Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή. Και αυτή η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ψευδεπίγραφη, αυτή αναζητείται στην ουσία της πολιτικής που έχει σχέση με όλα εκείνα τα οποία πρέπει να ασκηθούν ή ασκήθηκαν και μας βρίσκουν αντίθετους, ή οφείλουν ν' ασκηθούν.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το οποίο θέσατε για μια κυβέρνηση τύπου Λουκά Παπαδήμου –αυτό είναι το ερώτημά σας- σπεύδω από τώρα να σας πω ότι είμαστε αντίθετοι. Τέτοιες κυβερνήσεις είναι η απόδειξη της ήττας της πολιτικής. Εμείς εκείνο το οποίο διεκδικούμε, είναι κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών στοιχείων στα οποία λίγο πριν αναφέρθηκα.
Αλλά το παρεμπίπτον ερώτημά σας, και αυτό πρέπει ν' απαντηθεί: Κανένας στη ΔΗΜΑΡ δεν υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχουμε συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Όντως, υπήρξαν στο επίπεδο της Κεντρικής μας Επιτροπής απόψεις μελών, όχι πολλές αλλά υπήρξαν, που έλεγαν ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να δώσουμε ψήφο ανοχής. Ούτε καν εμπιστοσύνης.
Π. ΓΚΑΛΙΟΥ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Στην αρχή του χρόνου και κατά διαστήματα πολλές φορές είχατε υποστηρίξει ότι οι διεθνείς συμβάσεις είναι δεσμευτικές για τη χώρα μας. Τώρα πλέον μιλάτε για σταδιακή απαγκίστρωση της χώρας από το μνημόνιο. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα του μνημονίου και κάποια άλλα και από κάποια άλλα ν' απαγκιστρωθούμε; Κάτι τέτοιο εννοείτε;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εκείνο το οποίο είπα και επαναλαμβάνω, ότι αναμφισβήτητα η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει δεσμευτικό πλαίσιο και η άρση αυτού του δεσμευτικού πλαισίου προφανώς και προϋποθέτει την ύπαρξη νέας συμφωνίας. Η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο χρειάζεται νέα συμφωνία και αυτή η απαγκίστρωση είναι και αναγκαία και επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει και είναι και ρεαλιστική η διεκδίκηση στη βάση όλων εκείνων που προανέφερα. Αυτό λέμε για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
Σας λέω δε χαρακτηριστικά ότι όταν η Δημοκρατική Αριστερά εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα σε χρόνο μακρινό προς τις εκλογές της 6ης Μαΐου έλεγε για παράδειγμα ότι υπάρχει δυνατότητα και πρέπει να διεκδικήσουμε την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής του τόπου, τότε και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έλεγαν ότι πρόκειται περί ουτοπίας.
Ακούω για παράδειγμα τον κ. Βενιζέλο λίγες μέρες πριν σχεδόν με ταυτόσημη ορολογία προς εκείνη της Δημοκρατικής Αριστεράς να λέει «είναι ρεαλιστικό να διεκδικήσουμε τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας» και θα σας έλεγα ότι με εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχει και δανεισμός από τη μεριά του κ. Βενιζέλου ακόμη και της ορολογίας που έχουμε χρησιμοποιήσει και για τα ισοδύναμα και για τα αντίρροπα. Έτσι είναι στην πολιτική.
Το λέω όμως αυτό για να καταδείξω ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και η πολιτική της διεκδίκηση για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο είναι εξαιρετικά ρεαλιστική.
Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»- («ΝΕΤ Ρ/Φ»): Κύριε Πρόεδρε γνωρίζω καλά ότι είστε οπαδός της real politique και μαχητής όμως του ψυχρού πολέμου ακόμη και στο επίπεδο της πολιτικής.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι αλλά με λογισμό και όνειρο.
Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα αποφύγω σήμερα την ποδοσφαιρική ερώτηση να ποδοσφαιροποιήσω την πολιτική ζωή του τόπου και θα μου επιτρέψετε να σας ρωτήσω το εξής: θα ήθελα να κάνω μια υπόθεση εργασίας αν μου επιτρέπετε.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Παρακαλώ.
Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Φτάνουμε τις επόμενες ημέρες, δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης Κυβέρνησης και αναλαμβάνετε στο βαθμό που τα ποσοστά είναι ανάλογα του Κόμματός σας, τη διερευνητική εντολή για να σχηματίσετε Κυβέρνηση. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα κοινοβουλευτικά Κόμματα τα οποία θα προκύψουν προς ώρας τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δημοσκοπικές καταγραφές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν σας λείπουν 5-10 ψήφοι και έρθει ο κ. Καμμένος και σας πει ότι «σας δίνω για να δημιουργήσετε εσείς Κυβέρνηση, όχι με συμμετοχή δική μου», θα το απορρίψετε και θα επιλέξετε τη λύση νέων εθνικών εκλογών;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν τις θέλω αυτές τις ψήφους κ. Παπαδημητρίου και δεν θα τις αναζητήσω τις ψήφους του κ. Καμμένου.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ («ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ "ΗΝ-ΩΝ"»): Έχω δυο ερωτήσεις. Η μία ερώτησή μου είναι: όταν και εφόσον μπορέσετε να δημιουργήσετε μια Κυβέρνηση θα κινηθείτε στην κατεύθυνση να δεσμευτούν τα 600 δις από την Ελβετία τα οποία έχουν πολυσυζητηθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία για τις γερμανικές οφειλές;
Και το δεύτερο. Την Κυριακή ψηφίζουμε. Ζητήσατε το λογισμικό στη διακομματική Επιτροπή και τι έχει γίνει; Αυτό το οποίο έχει το Υπουργείο Εσωτερικών που έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε να έχετε όλα τα Κόμματα. Ζητήθηκε από τη διακομματική Επιτροπή για να μπορεί να κάνει τον έλεγχο των αποτελεσμάτων; Ευχαριστώ πολύ.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Δημοκρατική Αριστερά αναμφισβήτητα θα βρίσκεται σε εγρήγορση αναφορικά με τις εκλογές και είναι προφανές ότι διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να ελέγξει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά ας απαντήσω στα άλλα ερωτήματά σας.
Να θυμίσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά και προσωπικά εγώ το Μάιο μήνα του 2010 στην οποία Ολομέλεια της Βουλής ζήτησα από τον τόπο Υπουργό Οικονομικών να κινηθεί η διαδικασία προκειμένου να ελεγχθούν καταθέσεις Ελλήνων πολιτών για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες ότι υπάρχουν στο Λιχνενστάιν, για να εισπράξω τότε τη διαβεβαίωση ότι θα κινηθεί η διαδικασία. Δεν κινήθηκε τίποτε.
Επανήλθα με το νέο Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος ήταν Υπουργός Οικονομικών και ζήτησα να κινηθεί η διαδικασία για τον έλεγχο των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών και στις ελβετικές Τράπεζες και πάλι εισπράξαμε τη διαβεβαίωση ότι θα κινηθεί η διαδικασία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Σε αντίθεση με αυτό που έχει πράξει η Γερμανία αλλά και η Αγγλία.
Η μεν Γερμανία υπογράφοντας διακρατική σύμβαση με την Ελβετία έχει ήδη εισπράξει ως προκαταβολή διακρατηθέντος φόρου τραπεζικών καταθέσεων Γερμανών πολιτών στην Ελβετία -βλέπετε και οι Γερμανοί καταθέτουν στις ελβετικές Τράπεζες!- 2 δις ελβετικά φράγκα. Η δε Αγγλία το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή με διακρατική σύμβαση με την Ελβετία έχει ήδη εισπράξει ως προκαταβολή, επαναλαμβάνω ως προκαταβολή διακρατηθέντος φόρου καταθέσεων Άγγλων πολιτών στις ελβετικές Τράπεζες 600 εκ. ελβετικά φράγκα. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτε.
Επομένως δεν είναι σημερινή διεκδίκησή μας ο έλεγχος αυτών των καταθέσεων. Είναι διαρκής η διεκδίκησή μας από την πρώτη κατά κυριολεξία στιγμή και μάλιστα εξαιρετικά συστηματικά το διεκδικήσαμε. Και η ευθύνη είναι όλων εκείνων που δεν το προώθησαν. Είναι της Κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά είναι και της παρούσας Κυβέρνησης υπό τον κ. Παπαδήμο που τίποτε δεν έκανε επ' αυτού.
Εμείς ζητήσαμε και κάτι άλλο. Οι καταστάσεις που υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων περιλαμβάνουν ονόματα. Ονόματα καταθετών. Και θα πρέπει να ερευνηθούν. Να ερευνηθούν, προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να ασκήσει τα δικαιώματα που έχει. Τίποτε δεν έγινε. Δικαιούμαι κατά συνέπεια να μην έχω μόνο την υποψία, αλλά μαζί με τον ελληνικό λαό να έχω τη βεβαιότητα ότι κάτι θέλουν να αποκρύψουν, κάποιους θέλουν να καλύψουν.
Σε ότι έχει σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις η συγκεκριμένη πολιτική μας στάση για να αποφύγω την αναφορά στο τι έχουμε κάνει στο τι θα κάνουμε, θα σας πω πως έχει καταγραφεί και έχει συμβολιστεί. Δυο βουλευτές μας ήταν παρατηρητές στο διεθνές Δικαστήριο όταν εκρίνετο η υπόθεση των απογόνων των μαρτύρων του Διστόμου. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Γ. ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ («PRINgr»): Κύριε Πρόεδρε τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ συνιστούν εκλογική συμμαχία με στελέχη προερχόμενα κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένη την εμπειρία από την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο όπου έδωσαν τον τόνο αθρόες μετακινήσεις βουλευτών από τον έναν σχηματισμό στον άλλον, μπορείτε να μας αναλύσετε τι βάσεις αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης έχετε χτίσει με τους συνεργαζόμενους σε τόσο σύντομο διάστημα;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρώτον να διορθώσω την επισήμανση που έχετε κάνει. Πρόκειται για μια συνεργασία με την κίνηση των τεσσάρων βουλευτών οι οποίοι είναι υποψήφιοι σε ισάριθμες εκλογικές Περιφέρειες της επικράτειας.
Αλλά ας απαντήσω ευθέως σε εκείνο το οποίο αναδεικνύει ως πολιτικό ζήτημα η ερώτησή σας: η προγραμματική και πολιτική συμφωνία και προσήλθαν ακριβώς συνεργαζόμενοι με τη Δημοκρατική Αριστερά για να στηρίξουν αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις πολιτικές διεκδικήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Και περαιτέρω θα σας έλεγα ότι στηρίζουν τη Δημοκρατική Αριστερά και συλλογικότητες πολιτών που δεν είναι τα μέλη αυτών των συλλογικοτήτων υποψήφιοι. Όπως από τη Μεταρρύθμιση, όπως από την Πολιτική Οικολογία, αλλά και πολίτες ανένταχτοι προοδευτικοί αριστεροί πολίτες, που στο πρόσφατο όσο και στο μακρινότερο πολιτικό παρελθόν είχαν διαλέξει διαφορετική κάλπη από εκείνη που είχα διαλέξει εγώ.
Θέλω να πω ότι αυτό είναι ακριβώς το στοιχείο που εμείς προωθούμε: η συγκρότηση και η σύνθεση του χώρου του δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε έχετε δημιουργήσει ένα σχήμα σύμφωνα με το οποίο προτείνετε μια Κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων και ταυτόχρονα την αποκλείετε. Λέτε ότι δεν προσφέρετε αριστερό άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, υποτίθεται το ΠΑΣΟΚ το εντάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις, ταυτόχρονα αποκλείεται κατηγορηματικά τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βάζετε δυο θέματα. Το ένα η παραμονή στο ευρώ που δεν έχει αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέει κάνει εκλογές για να φύγει η χώρα από το ευρώ κι ένα πολιτικό πρόγραμμα για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Η απαγκίστρωση μπορεί να κρατήσει από 10 μήνες μέχρι 10 χρόνια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τη Δευτέρα των εκλογών η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα Μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση. Θα είστε σε Κυβέρνηση που θα την εφαρμόσει ή όχι;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρώτον το Μνημόνιο όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά δεν είναι σε 10 χρόνια το τέλος του ούτως ή άλλως και είναι προφανές ότι πριν από το τέλος του η σταδιακή απαγκίστρωση σημαίνει άμεσες ενέργειες και μια πρώτη άμεση ενέργεια είναι η άρση όλης της νομοθεσίας, με την οποία επεβλήθησαν οι μειώσεις το γκρέμισμα των κατώτατων μισθών, που συμπαρέσυρε και τις άλλες αμοιβές και συντάξεις και έκανε τους μισθούς και τις συντάξεις μισθούς και συντάξεις πείνας και φτώχιας και ντροπής. Άρα μιλάμε για την απαγκίστρωση εκείνη η οποία σταδιακά όχι μόνο δε θα βραδύνει, αλλά θα διεκδικεί τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Σε ότι αφορά το άλλο ζήτημα που έθεσε το ερώτημά σας, σας είπα λίγο πριν νομίζω με ιδιαίτερη σαφήνεια, βεβαίως η πρόταση θα απευθυνθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και σας είπα γνωρίζω τις απόψεις τους, αλλά υπολογίζω πάντοτε την επόμενη ημέρα, που μπορεί να είναι ημέρα στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος μετατοπίσεων και μετακινήσεων από τις θέσεις που έχουν.
Να σας πω τώρα όμως συναφώς. Όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ταλαντεύσεις χρονικού χαρακτήρα υποστηρίζει πότε την τριετή παύση πληρωμών, πότε την τριετή αναστολή πληρωμών και πότε τη μονομερή περικοπή του χρέους, αντιλαμβάνεστε ότι εάν επισυμβούν αυτά θα αποτελούν και τυπικά πτωχευτικά γεγονότα, που θα σημάνουν την έξοδο της χώρας είτε με τη δική της επιλογή, είτε με την αποπομπή της, από την Ευρωζώνη και το ευρώ.
Π. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ»): Στο χθεσινό πρωτομαγιάτικο μήνυμά σας εστιάσατε στην ανάγκη άμεσης άσκησης της νομοθεσίας που γκρέμισε κατώτατους μισθούς και συντάξεις και να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τα ασθενέστερα στρώματα. Αυτά είναι και τα προτάγματα άλλων αριστερών κομμάτων, άλλων αριστερών φορέων.
Μήπως λοιπόν υπάρχει το έδαφος προγραμματικής σύνθεσης και συμφωνίας πάνω σε αυτά τα κομβικά τα βασικά ζητήματα, για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ένα συνασπισμό αριστερό εξουσίας, παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρχουν σε άλλα ζητήματα;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν είναι κακό, αντιθέτως είναι εξαιρετικά θετικό ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και ταυτότητα πολιτικής διεκδίκησης και από άλλες δυνάμεις.
Το θεωρώ θετικό, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό για να συγκροτήσει την προγραμματική συμφωνία, διότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις και λίγο πριν απαντώντας στο ερώτημα του συναδέλφου σας του κ. Σιδέρη ενδεικτικά αναφέρθηκα σε μερικές από αυτές.
Και νομίζω ότι εκείνο που σας είπα εισηγητικά, αναφορικά με τα δύο σημεία τους δύο όρους τις δύο κόκκινες γραμμές της δικής μας πρότασης για προγραμματική συμφωνία, εκφράζουν την άποψή μας αλλά και την απάντησή μας στο ερώτημά σας.
Χ. ΜΠΟΚΑΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – PROTOTHEMA.GR»): Μιλήσατε για μία νέα συμφωνία, που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο. Επίσης είπατε ότι καλέσατε τα κόμματα της Αριστεράς να σταματήσουν να λένε όχι σε όλα, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για συνεργασίες.
Αυτή η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει σίγουρα μέτρα ανάπτυξης, θα περιλαμβάνει όμως μειώσεις μισθών και συντάξεων, έστω και πιο ήπιες από ότι είναι σήμερα, θα έχει φόρους και αποκρατικοποιήσεις, θα είναι ας το πούμε έτσι ένα πιο χαλαρό μνημόνιο; Ευχαριστώ.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Λίγο πριν είπα για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο και δεν αναφέρθηκα σε μία νέα συμφωνία, αλλά εκ των πραγμάτων νέα συμφωνία θα είναι. Εμείς έχουμε ως πολιτική διεκδίκηση και προγραμματική θέση τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι συμφωνούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, συμφωνούν οι δυνάμεις της Αριστεράς;
Εμείς για παράδειγμα θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα, με την έννοια ότι υπάρχουν οργανισμοί που δεν θα πρέπει να διατηρήσουν τη λειτουργία τους διότι είναι περιττοί, διότι είναι γεννήματα του πελατειακού κράτους, διότι δεν έχουν συντελέσει ούτε στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ούτε στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου, βεβαίως χωρίς απολύσεις και αντιμετώπιση του ενδεχομένως πλεονάζοντος προσωπικού με μετατάξεις και με τη λεγόμενη -είναι γνωστή η πρότασή μας- συνταξιοδοτική ωρίμανση.
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο, ότι δεν είναι δυνατόν να μην εξορθολογιστεί και αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας. Υπάρχουν άλλες δυνάμεις, που επιμένουν στη στατικότητα των πραγμάτων. Με αυτή τη στατικότητα και το αμετάβλητο των πραγμάτων, δηλαδή το αμετάβλητο των όσων γέννησε το πελατειακό κράτος, η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι σύμφωνη.
Μ. ΠΟΛΛΑΛΗ («REAL FM»): Κύριε Πρόεδρε καλό μεσημέρι.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση που θα πρέπει να έχει η νέα Κυβέρνηση, δηλαδή το 51%. Την ίδια ώρα, όχι βεβαίως δημοσίως αλλά γίνεται, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας συζητούν ήδη το ενδεχόμενο νέων εκλογών, επαναληπτικών εκλογών.
Εάν την 7η Μαΐου δεν υπάρχει μία βιώσιμη Κυβέρνηση έστω συνεργασίας, εσείς θεωρείτε ότι θα πρέπει να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές κι αν βλέπετε ορατό τον κίνδυνο να υπάρχει μία πολιτική αστάθεια σε μία τέτοια περίπτωση. Ευχαριστώ.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Πολλάλη, εγώ δε θέλω η χώρα μου να περιέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας, ούτε είμαι οπαδός των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Εκείνο το οποίο διεκδικώ από τη δική μας θέση ευθύνης, εκείνο που διεκδικεί η Δημοκρατική Αριστερά είναι να υπάρξει Κυβέρνηση. Να υπάρξει Κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, με επίσης προοδευτικό περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας.
Α. ΓΚΙΟΚΑΣ («ΒΗΜΑ FM»): Κύριε Πρόεδρε, όλοι πλέον μιλάνε για ανάπτυξη. Αναφέρατε κι εσείς στην εισήγησή σας ότι η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί μια ενεργό αναπτυξιακή πολιτική, το είπατε επί λέξει. Μπορείτε να μας δώσετε τους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής; Ευχαριστώ.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Γκιόκα, η Δημοκρατική Αριστερά όχι σήμερα, όχι παραμονές των εκλογών, αλλά πριν από αρκετό χρονικό διάστημα είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Το οποίο πρόγραμμα θα μπορούσε και μπορεί και τώρα να στηρίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με ένα ποσό της τάξεως των 20 έως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με μέρος του ΕΣΠΑ, δηλαδή με χρήματα που υπάρχουν και περιμένουν τη χώρα, αλλά αυτή η απαράδεκτη πολιτική που ασκήθηκε και από την Κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και από την παρούσα Κυβέρνηση έχει αφήσει αυτά τα χρήματα σε ύπνωση.
Και πιστεύαμε όσο και πιστεύουμε και ταυτόχρονα διεκδικούμε ότι πρέπει να δρομολογηθεί αυτό το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, αν μη τι άλλο για να ανασχέσουμε την καλπάζουσα ανεργία η οποία καλπάζει πάνω από το 22,5% και αναφέρομαι στην επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, χωρίς να υπολογίζουμε την ανεργία που είναι λανθάνουσα ή που δεν εγγράφεται στους καταλόγους.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τη διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και μάλιστα με την ποιοτική μεγέθυνση που θα καθιστά τα παραγόμενα προϊόντα αποτελεσματικά ανταγωνιστικά και ισχυρά παρόντα μέσα στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Και προφανέστατα η δική μας ανάπτυξη, η ανάπτυξη την οποίαν υποστηρίζουμε, πρέπει να έχει ως σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος.
Θ. ΤΑΤΣΗΣ («ΧΡΗΜΑ PLUS»): Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα κι έχει σχέση με το μεταναστευτικό. Θέλω να σας ρωτήσω τα εξής. Το πρώτο είναι αν έχει ευθύνες η Αριστερά στον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του θέματος συνολικότερα και το δεύτερο, ο τρόπος που το αντιμετωπίζει η σημερινή Κυβέρνηση είναι ο σωστός;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι υπαρκτό κ. Τάτση το πρόβλημα και απασχολεί. Απασχολεί την ελληνική κοινωνία και η Δημοκρατική Αριστερά είναι σαφής και συγκεκριμένη.
Χρειάζεται μία μεταναστευτική ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία θα συναρθρώνει πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας, σε συνεργασία με πολιτικές στην ευρωπαϊκή κλίμακα.
Αυτό σημαίνει αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ του έτους 2003 προκειμένου να καταστεί ελεύθερος ο ευρωπαϊκός χώρος για τη μετακίνηση των μεταναστών, με το δεδομένο ότι η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ με τον τρόπο που είναι δομημένη διαμορφώνει υποχρέωση στη χώρα όλοι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα, τους ξένους πολίτες να τους κρατάει εδώ, ενώ αυτοί επιλέγουν την Ελλάδα ως σταθμό προκειμένου να μετακινηθούν γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Δεύτερον. Όσοι ξένοι πολίτες έχουν τις προϋποθέσεις να νομιμοποιηθούν, όσοι δεν τις έχουν να επαναπροωθηθούν, με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα. Η δική μας Αριστερά, η Δημοκρατική Αριστερά συνδυάζει βεβαίως το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, βεβαιότατα στον ουμανισμό, αλλά ταυτόχρονα λέμε πρέπει να εφαρμοστεί και ο νόμος, διότι όταν απουσιάζει ο νόμος και το κράτος, όταν απουσιάζει ο νόμος και το κράτος ιδιαίτερα από τις φτωχογειτονιές, τότε εμφανίζονται οι ποικιλώνυμοι αυτόκλητοι προστάτες είτε των μεταναστών είτε των Ελλήνων πολιτών.
Η εφαρμογή κατά συνέπεια του νόμου, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν ως καθημερινή πολιτική και όχι ως επικοινωνιακό τέχνασμα το οποίο ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό και για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα εφευρίσκονται αυτά τα τεχνάσματα και δημιουργούν πότε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μετά να μετατοπίζονται στην ορολογία «χώροι φιλοξενίας» και ούτω καθεξής.
Θέλει μια συγκεκριμένη, οργανωμένη πολιτική και ας επαναλάβω τη φράση που έχω χρησιμοποιήσει. Το κράτος και ο νόμος να ανακαταλάβουν τις περιοχές που τις έχει κατειλημμένες η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα ξένων αλλά και ημεδαπών συμμοριών. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει ότι θεωρείτε κόκκινη γραμμή την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Χθες δημοσιοποιήθηκε η βαριά και επώδυνη λίστα των μέτρων του Ιούνη όπως την έχει συντάξει το πρωθυπουργικό γραφείο για την επόμενη κυβέρνηση. Αν όπως είναι το πιθανότερο, αν όχι σίγουρο, και παρά τα όσα λέγονται από όλα σχεδόν τα κόμματα για διαπραγμάτευση, οι εταίροι επιμείνουν, μήπως αυτή η κόκκινη γραμμή είναι λάθος;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αντιθέτως είναι εξαιρετικά ορθή η κόκκινη γραμμή και σε ότι έχει σχέση με τα μέτρα τα οποία υπολογίζονται στο ποσό των 11,5 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, τα μέτρα του προσεχούς Ιουνίου, η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει, όχι τώρα, εδώ και καιρό, το ισοδύναμο που πρέπει να αναζητηθεί.
Σας λέω χαρακτηριστικά, εάν η παραοικονομία η οποία λεηλατεί το 30% του ΑΕΠ μειωθεί όχι πολύ, 5%, πέρα βέβαια από τη διεκδίκησή μας να παταχθεί συνολικά η παραοικονομία, εάν η διαφθορά, η οποία επίσης λεηλατεί το 10% του ΑΕΠ, μειωθεί κατά 1%, και υπάρξει περιστολή περιττών δημόσιων δαπανών, αμέσως θα έχουμε – είναι μάλιστα και κοστολογημένη η πρότασή μας – το ισοδύναμο ποσό έτσι ώστε να αποφευχθούν μέτρα, να αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων. Γι' αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά μίλησε, μιλάει για την ανάγκη εξασφάλισης των ισοδύναμων μέτρων.
κα ΓΚΑΝΤΟΝΑ («ΚΟΝTRA TV»): Καλησπέρα σε όλους. Κύριε Πρόεδρε, σε μία χώρα με τόσες πολλές εκφράσεις της Αριστεράς, κινδυνεύουμε δυστυχώς να δούμε όμως στη Βουλή νεοναζί εκπροσώπους. Θα ήθελα να μου πείτε μήπως έχετε κι εσείς τελικώς μερίδιο σε όλο αυτό; Ευχαριστώ.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με απασχολεί, και όχι μόνο με απασχολεί, στην κυριολεξία, και επιτρέψτε μου το ρήμα, η υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς με πονάει. Είναι υπαρκτό το ζήτημα του κατακερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς και πρέπει αναμφισβήτητα να αντιμετωπιστεί.
Η αντιμετώπιση όμως των ζητημάτων του πολυκερματισμένου χώρου της Αριστεράς δεν μπορεί να γίνεται μακριά, ερήμην και έξω από υπαρκτές διαφορές, από αντίθετες θέσεις, θα σας έλεγα ακόμη και από αντίπαλες απόψεις, όχι μόνον αναφορικά με τον στρατηγικό στόχο ποιος πρέπει να είναι της Αριστεράς, αλλά και με το περιεχόμενο της καθημερινά ασκούμενης πολιτικής, και πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά στη βάση αυτών των δεδομένων.
Παρουσία όμως ακροδεξιών σχημάτων τα οποία απειλούν, απειλούν και με την παρουσία τους στη Βουλή, της Χρυσής Αυγής συγκεκριμένα, είναι γέννημα της απουσίας μιας δημοκρατικής ουσιαστικής πολιτικής, κι όταν απουσιάζει μια δημοκρατική, ουσιαστική, προοδευτική πολιτική, τότε προκύπτουν κενά κι αυτά τα κενά τα καταλαμβάνουν ακροδεξιές εκδοχές της «πολιτικής». Η λέξη της «πολιτικής» στην προκειμένη περίπτωση σε εισαγωγικά παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Καλησπέρα. Κύριε Κουβέλη, βοηθήστε με λίγο να καταλάβω. Χαρακτηρίζετε δεσμευτική τη δανειακή σύμβαση.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεσμευτικό το πλαίσιό της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πλαίσιό της. Ωστόσο μιλάτε για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Υπερασπίζεστε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, ωστόσο υπόσχεστε μέτρα που σκοντάφτουν στη στρατηγική της, η οποία εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη μέλη της με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς χρέη κλπ. Πώς ακριβώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά κ. Κουβέλη;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με τις αλλαγές που λίγο πριν ανέφερα και στη βάση ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν έχει στατικότητα, μεταβάλλεται και στις μεταβολές αυτές και στην μετακίνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς προοδευτική κατεύθυνση επίσης αναφέρθηκα. Με αυτόν τον τρόπο.
Εμάς δεν μας αρέσει η Ευρώπη όπως είναι, σας το είπα και εισηγητικά και θέλουμε να την αλλάξουμε, αλλά πιστεύουμε ότι η παρουσία της χώρας αναγκαία πρέπει να είναι σ' αυτό το υπό διαμόρφωση πολιτικό και οικονομικό ολοκλήρωμα της ενωμένης Ευρώπης.
Δεν είμαστε εισηγητές της αναχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα μάλιστα που το σύνολο των γεωγραφικά ευρωπαϊκών χωρών θέλει τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε διεκδικητές, αυτό προτείνουμε, αυτό εισηγούμαστε και αγωνιζόμαστε, για την αλλαγή των συσχετισμών στον ευρωπαϊκό χώρο προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση και φαίνεται, είναι γεγονός ότι μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά υπάρχουν και πολλές μα πάρα πολλές δυνάμεις σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («Neolaia.gr»): Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αφορά το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τη θέση σας πάνω στο άσυλο.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πολύ σύντομα και επιγραμματικά. Εμείς καταψηφίσαμε το νόμο πλαίσιο επί της αρχής διαφωνώντας σε σημαντικά ζητήματα. Ας επαναλάβω τρία από αυτά.
Το ένα ήταν ότι δεν συμφωνήσαμε με την ουσιαστική προσβολή του αυτοδιοίκητου των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το δεύτερο, η έντονη διαφωνία μας αναφορικά με τις υπερεξουσίες του Κοσμήτορα. Το τρίτο, με την απουσία του μεγέθους έρευνας στα Πανεπιστήμια. Επιλέγω τρεις συγκεκριμένες διαφορές για να σας πω γιατί το καταψηφίσαμε.
Εμείς θέλουμε αναμφισβήτητα ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο, ένα δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, ένα Πανεπιστήμιο γνώσης, εκπαίδευσης αλλά και παιδείας, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο θα αυτοδιοικείται και δεν θα ετεροκαθορίζεται από έξω.
Σε ότι αφορά το άσυλο, την κατάργηση του ασύλου, πρέπει να σας πω ότι ένιωσα προσβεβλημένος ως πολίτης όταν είδα να καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο και να χειροκροτείται αυτή η κατάργηση και από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία και από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του κ. Καρατζαφέρη, και ένιωσα προσβεβλημένος δημοκρατικά ως πολίτης για το λόγο ότι είχε το δικό του συμβολικό φορτίο και βάρος το πολιτικό άσυλο.
Αυτό δε σημαίνει ότι έχω συμφωνία με το πώς αντιμετωπίστηκε το άσυλο, από το πόσες φορές προσεβλήθη από ποικιλώνυμες ομάδες, από το πόσες φορές δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αν εφαρμόζονταν θα μπορούσε να το προστατεύσει, διότι άλλο πράγμα το πανεπιστημιακό άσυλο και άλλο πράγμα η επίκληση του πανεπιστημιακού ασύλου για να γίνονται όσα έχουν γίνει κατά καιρούς μέσα στο Πανεπιστήμιο που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη διακίνηση ιδεών ούτε με την ελευθερία διακίνησης απόψεων και ιδεών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΑΥΓΗ»): Θέλω να ρωτήσω τον κ. Πρόεδρο, έχει μιλήσει για μια προοδευτική κυβέρνηση. Ποια είναι μια προοδευτική πολιτική στο μεταναστευτικό; Έχετε μιλήσει για επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται τις νόμιμες προϋποθέσεις. Είναι όμως ο νόμος δίκαιος; Έχετε πει ότι όσοι δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο πρέπει να φύγουν, τη στιγμή που τα ποσοστά απόδοσης ασύλου είναι τραγικά χαμηλά. Και επίσης, είναι προοδευτικό να συνδέεται η εγκληματικότητα με τη μετανάστευση;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η προοδευτική πρόταση είναι αυτή που λίγο πριν σας είπα και νομίζω ότι την περιέγραψα. Σε ότι αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, εκείνο το οποίο λέει η Δημοκρατική Αριστερά, ότι αυτοί που δικαιούνται πολιτικού ασύλου να το παίρνουν.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι διαχρονικά τα ποσοστά χορήγησης πολιτικού ασύλου έχουν κυμανθεί από 0,8% έως 1,5% ετησίως. Αυτό δεν είναι πολιτική πολιτικού ασύλου. Αυτό ήταν η πολιτική που έκανε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η παρούσα κυβέρνηση, ότι στο όνομα μη ύπαρξης στοιχείων που να δικαιολογούν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν έδινε πολιτικό άσυλο.
Κατά τα άλλα εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι η πρότασή μας για το μεταναστευτικό είναι βαθύτατα προοδευτική διότι προστατεύει και την ελληνική κοινωνία και τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά ακόμη και τους μετανάστες. Και πρέπει να σας πω ότι δεν συνδέσαμε ποτέ και μάλιστα με αποκλειστικό τρόπο ότι η παραβατικότητα είναι αποκλειστικό κεφάλαιο των ξένων πολιτών. Δεν είναι αποκλειστικό κεφάλαιο των ξένων πολιτών. Γι' αυτό λίγο πριν σας μίλησα και για ημεδαπές και για αλλοδαπές συμμορίες. Και ξέρετε, τα ίδια έλεγα και όταν ήμουν στον Συνασπισμό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Ολοκληρώνουμε εδώ τη συνέντευξη τύπου.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
02 / 05 / 2012