Ήρθε η ώρα να χάσουν

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

*

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Το πολιτικό σύστημα και οι πρωταγωνιστές του εξασφάλισαν επί τριάντα οκτώ  περίπου χρόνια την εναλλαγή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων της ΝΔ και του  ΠΑΣΟΚ.

Με τους εκλογικούς νόμους – σαν τον τερατώδη σημερινό – με την ρουσφετολογία να κυριαρχεί παντού, με τις κομματικές παρεμβάσεις στην δημόσια διοίκηση, με την αδυναμία της Αριστεράς να αντιπαραθέσει έναν ισχυρό εναλλακτικό πόλο, κατόρθωσαν επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες να κερδίζουν.

Παρά τις διαφορές τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνέπεσαν ως κυβερνώσες δυνάμεις σε μια σειρά σημαντικά πράγματα: στην δημιουργία ενός πελατειακού και γραφειοκρατικού κράτους των ημετέρων, στην συγκρότηση μιας κάστας κρατικοδίαιτων βιομηχάνων, φοροαπαλλασσόμενων εφοπλιστών και μεγαλομιζαδόρων , στην άσκηση μιας πολιτικής που άνοιξε την ψαλίδα ανάμεσα στους πλουσιότερους και φτωχότερους έλληνες,  στην επιμονή σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την οικονομία στα σημερινά αδιέξοδα και βέβαια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Με όλα αυτά οι μεν και οι δε, διαμόρφωσαν ένα καθεστώς  διαπλοκής και διαφθοράς μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης της δημόσιας ζωής και της πολιτικής.

Ήλθε και η παγκόσμια οικονομική κρίση οπότε το οικοδόμημα της μεταπολίτευσης υπέστη κλονισμό  ανεπανόρθωτο. Οι δύο πρωταγωνιστές προσπαθούν τώρα να επιτύχουν το απίθανο: να παραμείνουν πρωταγωνιστές και μετά την κατάρρευση του συστήματος που κατασκεύασαν.

Λένε ψέματα και μάλιστα χοντροκομμένα (όπως π.χ. ο κ. Σαμαράς που ισχυρίστηκε ότι δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο αλλά την σωτηρία της πατρίδας. Και οι βουλευτές που διέγραψε τι ψήφισαν άραγε;).

Εκβιάζουν απροκάλυπτα τον λαό (όπως π.χ  ο κ. Βενιζέλος ότι αν δεν τους τιμήσει με την ψήφο του , θα επέλθει καταστροφή με την Ελλάδα εκτός ευρώ, χρεοκοπημένη και αλβανοποιημένη- ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ μόλις ψήφισαν την κατεδάφιση του κατώτερου μισθού στα 22 ευρώ την ημέρα!).

Στο πλευρό τους συστρατεύονται οι κ.κ Σόιμπλε και Λαγκάρντ που απειλούν τους έλληνες ότι αν δεν ψηφίσουν τα μνημονιακά κόμματα τους έχει φάει το μαύρο σκοτάδι..

Χρησιμοποιούν όλα τα τρυκ που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση εν όψει των εκλογών. Τους μετανάστες, το κέντρο της Αθήνας και την εγκληματικότητα, τώρα την σύλληψη του Τσοχατζόπουλου, αύριο ποιος ξέρει τι.

Μάταια όμως. Δεν πιάνει τίποτα. Όλα ξαναγυρίζουν στην φτώχεια, την ανεργία, την δυσπραγία της αγοράς, τις επικείμενες απολύσεις, τους μισθούς  Βουλγαρίας ..

Τα δύο μνημονιακά κόμματα βυθίζονται. Οι λίγες μέρες που απομένουν ως τις εκλογές της 6ης Μαίου δεν φτάνουν για να μεταστραφεί το κλίμα. Δεν  τους σώζει τίποτα. Ήρθε η ώρα για να χάσουν. Οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν. Η μόνη σανίδα σωτηρίας που προσπαθούν να γαντζωθούν είναι ο εκλογικός νόμος. Και οι δυο μαζί –σαν ένα κόμμα του μνημονίου – να τσιμπήσουν τις 50 έδρες του εκλογικού νόμου, μήπως και  υπερβούν το 150 και παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Θέλουν με το ζόρι να  μετατρέψουν την αντιμνημονιακή πλειοψηφία σε μειοψηφία.

Αλλά ο λαϊκός παράγοντας δεν θα το επιτρέψει. Θα ακυρώσει στην πράξη τον εκλογικό νόμο.

Ήρθε η ώρα να χάσουν. Το σύστημα καταρρέει χωρίς ελπίδα σωτηρίας. Έφαγε τα ψωμιά του. Μετά  από 38 χρόνια φεύγει φορτωμένο με την ζημιά που προκάλεσε στον τόπο.

Τώρα στην Αριστερά της Ελλάδας, στις προοδευτικές αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις, βρίσκεται το κλειδί των εξελίξεων.

Ανατροπή  στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη.

(Άρθρο του Υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter