Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είναι εδώ και τη Δευτέρα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Άρθρο του Δημήτρη Γρηγοριάδη

Είτε μας αρέσει είτε όχι η κοινωνία μας δε θα γίνει καλύτερη μόνο μέσα από τις εκλογές

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι σίγουρα από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ίσως η πιο κρίσιμη αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με αυτό σε άλλες χώρες μπορεί να φέρει ανατροπές στον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η σημερινή συγκυρία, πολιτική, θεσμική και οικονομική, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη χώρα μας οι εκλογές έχουν πάντα το δικό τους χρώμα και ιδιαιτερότητα. Οι συνδυασμοί πολλοί, οι υποψήφιοι ακόμα περισσότεροι. Η γκάμα τους περιλαμβάνει από ακαδημαϊκούς μέχρι απλούς καθημερινούς πολίτες, από «επαγγελματίες» πολιτικούς μέχρι ανθρώπους της βιοπάλης, από σοβαρούς υποψήφιους μέχρι φαιδρές υποψηφιότητες. Όλοι αυτοί ζητάνε την ψήφο του λαού για να τον εκπροσωπήσουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως 300 θα είναι μόνο οι εκλεκτοί που θα έχουν αυτή την τύχη. Οι υπόλοιπες χιλιάδες υποψηφίων θα περιοριστούν απλά στον τίτλο υποψήφιος βουλευτής.

Μερικά εύλογα ερωτήματα γεννιούνται λοιπόν στο μυαλό του απλού ανθρώπου. Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Από ποιους κοινωνικούς χώρους προέρχονται και πού θα βρίσκονται την επόμενη μέρα; Θα τους ξαναδούμε δίπλα μας στην καθημερινότητά μας, στους χώρους εργασίας, στις κοινωνικές δράσεις, στις διεκδικήσεις και εν τέλει σε κάτι πιο δημιουργικό από το να είναι απλά υποψήφιοι; Ή θα εξαφανιστούν και θα συνεχίσουν να ιδιωτεύουν μέχρι τις επόμενες εκλογές όταν και θα ξαναζητήσουν την ψήφο μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να εκθέσει κάποιος τον εαυτό του στο εκλογικό σώμα και να ζητήσει τη ψήφο των συμπολιτών του θα πρέπει να έχει συμμετάσχει σε αυτό που λέμε κοινωνία των πολιτών. Δεν έχει σημασία από ποιο μετερίζι. Σημασία έχει να έχει δώσει στην κοινωνία λίγο από το χρόνο του και ότι δεν έχει έλθει μόνο για να πάρει.

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων στο νομό μας, και όχι μόνο, είναι άνθρωποι που προέρχονται μέσα από την κοινωνία. Άνθρωποι με κοινωνική δράση και προσφορά. Κυρίως όμως άνθρωποι που θα είναι εδώ την επόμενη μέρα. Δεν είναι διάττοντες αστέρες ούτε κομήτες οι οποίοι θα εμφανιστούν για λίγες μέρες για να εξαφανιστούν μόλις κλείσουν οι κάλπες. Θα τους δείτε τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, να εργάζονται αφιλοκερδώς και διαθέτοντας χρόνο και ενέργεια για μια καλύτερη κοινωνία.

Γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι η κοινωνία μας δε θα γίνει καλύτερη μόνο μέσα από τις εκλογές. Θα γίνει καλύτερη μέσα από τη συλλογική δράση και προσφορά. Θα γίνει καλύτερη όταν καταλάβουμε ότι δε χρειαζόμαστε τους πολίτες μόνο ως ψηφοφόρους αλλά ως συν – διαμορφωτές των πολιτικών, είτε τοπικών είτε εθνικών. Θα γίνει καλύτερη όταν καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και κανένας μας δεν είναι ο γνώστης της απόλυτης αλήθειας. Η αλήθεια και οι λύσεις θα προκύψουν μέσα από την κοινωνική συνεργασία και όσμωση.

Ας γίνουν λοιπόν όλα αυτά ένα παραπάνω κριτήριο για το ποιους θα επιλέξουμε να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές. Κι αν οι υποψήφιοι που προτιμήσουμε δεν εκλεγούν, τουλάχιστον να ξέρουμε ότι θα τους ξαναδούμε δίπλα μας.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter