Τι έχουν τα έρμα και φοβούνται;

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Άρθρο του Υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα δει κανείς, ότι ακόμα και μέσα στα χρόνια του Μεσαίωνα υπήρχαν φωνές που προετοίμαζαν την εποχή της Αναγέννησης. Εκπρόσωποι από τις πολιτικές και κοινωνικές θεωρίες, τις επιστήμες, την Τέχνη μπόλιαζαν με τις νεότευκτες ιδέες και πρακτικές τους εκείνη την εποχή του σκοταδισμού, ανοίγοντας παράθυρα στο νέο και το πανανθρώπινο.

Βρισκόμαστε και τώρα στο μεταίχμιο εποχών. Από τη μία η ξεφτισμένη «ηγεμονία» της μνημονιακής Κεντρο-δεξιάς, κυριευμένης από ανημποριά και παραίτηση. Από την άλλη, μια νέα ιστορική περίοδος ήδη αρχίζει να ανθίζει. Κι αυτή είναι η περίοδος που η «παθογένεια» της νεοελληνικής πραγματικότητας θα έχει δώσει τη θέση της σε μια ανεξάρτητη, αποφασιστική και αξιοπρεπή κοινωνία, μέσα από έναν συντονισμένο και κοινό αγώνα όλων των αριστερών δυνάμεων. Σ' αυτό το μεταίχμιο της κρίσης σε όλα τα πεδία, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην πολιτική. Σ' αυτό το κρίσιμο μεταίχμιο λίγο πριν τις εκλογές, η ισχυρή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, φοβίζει πολλούς.

- Φοβίζει αυτούς -από όλα τα μέτωπα της μνημονιακής πολιτικής- που μη μπορώντας να κάνουν μια αυτοκριτική αρκούνται στο να εξαπολύουν λεκτικές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Φοβίζει όλους αυτούς που δεν θέλουν να δουν κατάματα την αλήθεια ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν την Ελλάδα, και ολόκληρη την Ευρώπη, στην εξαθλίωση και τον κατακερματισμό, έληξαν οριστικά από το 2008. Η κρίση έδειξε τα όρια τούτου του συστήματος.

- Φοβίζει αυτούς που μετονόμασαν την εργασία σε απασχόληση, ουσιαστικά αλλοιώνοντας τη σχέση που μπορεί να έχει ο πολίτης με το παραγωγικό έργο του και «νομιμοποιώντας» την ανικανότητα απορρόφησης των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας. Αποτέλεσμα τρανταχτό η καλπάζουσα ανεργία, οι ληστρικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανυπαρξία μιας τυπικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η απαξίωση του φυσικού πλούτου, των δημόσιων αγαθών, των πολιτισμικών.

- Φοβίζει αυτούς που έγιναν οι ρυθμιστές σε ένα παιχνίδι ασυδοσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και που ενίσχυσαν το δημοκρατικό έλλειμμα, τα οφέλη των κερδοσκόπων και τις κοινωνικές ανισότητες.

- Φοβίζει αυτούς που δεν έχουν να προτείνουν παρά αποσπασμένες και περιορισμένες μεταρρυθμίσεις-παρεμβάσεις στο παρακμιακό και στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης.

Πλέον, οι προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλες ενώ όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στη χώρα μας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο. Διαμηνύουμε ότι ο νέος εναλλακτικός δρόμος της Αριστεράς θέλει και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν σκεφτεί κανείς ότι η κρίση χαρακτηρίζεται από δομικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως εφικτό αλλάζοντας τους υφιστάμενους πολιτικο-κοινωνικούς σχηματισμούς:

- Με την άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και την αναδιαπραγμάτευση με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων και πολιτών. Μια τέτοια αναδιαπραγμάτευση σημαίνει την επανένταξή μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή εργασιακό ιστό με ισότιμους και αξιοπρεπείς όρους.

- Με την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αναστολή πληρωμών του PSI για ένα εύλογο διάστημα. Αν αυτό δεν είναι αποδεκτό, η προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες με τη μονομερή αναστολή πληρωμών είναι δεδομένη.

- Με την κοινωνικοποίηση των τραπεζών, την αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση και την εύρεση νέων καταναλωτικών και παραγωγικών προτύπων. Είναι άμεση η ανάγκη για ένα παραγωγικό μοντέλο που εξυπηρετεί την ελληνική κοινωνία, ανορθώνει τον πρωτογενή οικονομικό τομέα, διαρθρώνει οργανωμένους συνεταιρισμούς και δομές αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, το δικαίωμα στην ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση και υγεία για όλους.

- Με την υπεράσπιση της αξίας της συμμετοχής και της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η μόνη αντιπρόταση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνέχιση αυτής της καταστροφής και του κοινωνικού πολέμου με ένα Μνημόνιο 3. Η διέξοδος από την ύφεση και η δημοκρατική και πολιτισμική αναγέννηση θα επέλθουν με την αλλαγή παραδείγματος, με έναν κοινωνικο-πολιτικό συνασπισμό εξουσίας που προάγει την λαϊκή κυριαρχία. Το πολιτικό κατεστημένο φοβάται γιατί η Αριστερά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εμείς πάλι λέμε:

«Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς - Ανατροπή στην Ελλάδα – Μήνυμα στην Ευρώπη»

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter