Νίκος Μυλωνάς: το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει αναδιαρθρώσεις στο πολιτικό επίπεδο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Tο εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει αναδιαρθρώσεις όχι πια στο οικονομικό

αλλά στο πολιτικό επίπεδο που είναι η καρδιά των προβλημάτων μας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είχε σαφές περιεχόμενο:

1. το πρώτο σημείο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική που επαγγέλονταν τα 2 πρώην μεγάλα κόμματα, γιατί αν και κυβερνητικά κόμματα, τα οποία είχαν την στήριξη όλων των οικονομικών, πολιτικων και δημοσιογραφικών μηχανισμών, είδαν τα ποσοστά τους να περιορίζονται από το 80% στο 34%! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα-τιμωρία των ψηφοφόρων στα προκλητικά γεγονότα ατιμωρησίας, ασυλίας, και σκανδαλώδους διαχείρισης πολλών δεκαετιών που καταβαραθρώνει ταυτόχρονα την πελατειακή, στενο-κομματική και παραγοντίστικη πρακτική τους. Η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση, η ερήμωση των συνοικιών, το κλείσιμο μαγαζιών και γενικά η διάσπαση του κοινωνικού ιστού δεν μπορούσε να μην δημιουργήσει αντιδράσεις. Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλάζει γιατί δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο η ντροπιαστική και καταστροφική για τον τόπο μας πορεία. Ο πολιτικός λόγος και το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε αυτές τις εκλογές ήταν πάλι κρατικοκεντρικός, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο. Και οι 2 μιλούσαν κυρίως το πως το κράτος θα ανταποκριθεί στις αποχρώσεις έναντι των δανειστών και δευτερευόντως ασχολούνταν με τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας! Μάλιστα θεωρούσαν την κοινωνία και τα προβλήματα της ως εμπόδιο για τους ... μεγάλους σκοπούς τους!!! Η αναντιστοιχία ανάμεσα στις κοινωνικές ανάγκες και τον πολιτικό λόγο του δικομματισμού εκφράστηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα και τώρα πρέπει να πάμε σε αναδιαρθρώσεις όχι πια στο οικονομικό επίπεδο αλλά στο πολιτικό που είναι η καρδιά των προβλημάτων μας.

2. το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το εκλογικό σώμα κατανόησε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόταση μετασχηματισμού των κοινωνικών αιτημάτων σε κυβερνητική προγραμματική προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κινήθηκε δυναμικά όλη την προηγούμενη περίοδο στην κατεύθυνση ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης για την εφαρμογή της δικής του μεταρρυθμιστικής πρότασης που ανοίγει μια προοπτική. Θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης της μνημονικής πολιτικής που θα συνοδεύεται με την παραγωγική αναδιάρθρωση, την αναδιανομή του πλούτου, της φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων, της κρατικής παρέμβασης σε βασικούς αναπτυξιακούς στόχους, τον κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών κλπ. Αυτά τα σαφέστατα αιτήματα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να τα αγνοηθούν από τις εσωτερικές και εξωτερικές μνημονιακές δυνάμεις. Κι αυτό από μόνο του είναι μια πολύ σημαντική κοινωνική νίκη!

3. το επόμενο διάστημα η διαβούλευση θα αποσαφηνίσει τους πολιτικούς στόχους που θα ικανοποιούν το αίτημα της αλλαγής σε επίπεδο προγραμμάτων αλλά και προσώπων.

4. η ανάδειξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε κοινοβουλευτικό κόμμα (και το μεγάλο ποσοστό της στο νησί μας) είναι μια από τις συνέπειες της τυφλής κοινωνικής διαμαρτυρίας στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι της δεν έχουν φασιστική συγκρότηση και σύντομα θα αναζητήσουν σε άλλους δρόμους να διοχετεύσουν την εκλογική τους διάθεση. Προϋπόθεση γι αυτό είναι οι πολιτικές στην περίοδο αυτή της μετάβασης από το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό στο καινούργιο να γίνει με διαφάνεια, και με την αναγκαίο λογική και σοφία της αναδυόμενης νέας ηγεσίας του τόπου μας.

Νίκος Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter