Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου για τη “Μέρα της Ευρώπης”

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Μεταρρύθμιση της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα

Ευρωπαϊκή λύση για την ελληνική κρίση

"Οι κοινωνίες έχουν απογοητευθεί αλλά η ελπίδα επανέρχεται όταν οι πολίτες μπαίνουν στο προσκήνιο με προτάσεις και πρωτοβουλίες για αλλαγές. Στα ερείπια της Ευρώπης μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους, στήθηκε η ένωση της Ευρώπης, παράδειγμα συγκρότησης ενός ειρηνικού κόσμου, χάρη στο θάρρος και το όραμα που επέδειξαν οι ιδρυτές της" δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την "Μέρα της Ευρώπης".

"Η Ευρώπη πρέπει σήμερα, υπερβαίνοντας τους νέους διαχωρισμούς και τα τείχη που δημιουργούν η κρίση, η ανεξέλεγκτη αγορά, οι μεγάλες ανισότητες, ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, να προχωρήσει μπροστά, να υπερασπιστεί το κοινωνικό της πρότυπο, να φέρει στο προσκήνιο τις αξίες και τις πολιτικές της ουσιαστικής δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας και της ανεκτικότητας.

Η Ευρώπη είναι μπροστά σε μια πρόκληση: να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμα και να δώσει κοινωνικά ισορροπημένες απαντήσεις στα προβλήματα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή συμμαχία για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Το Ευρώ πρέπει να μετατραπεί σε σύμβολο ενότητας και συνοχής, όχι σε εργαλείο διαχωρισμού των λαών και των κοινωνικών ομάδων. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων πρέπει να στηριχθεί σε κοινωνικά δίκαια μέτρα και σε μια γενναία πολιτική μεταρρύθμισης της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει πόρους στην απασχόληση και την καινοτομία, στο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όχι μόνο για τη διάσωση των τραπεζών ή την επιστροφή των χρεών.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αλλιώς καταργείται η δημοκρατία. Οι πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης έχουν αποτύχει. Μια πρακτική που απλώς αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές ή παίζει πολιτικές μπλοφες, επίσης δεν πρόκειται να μας βγάλει από την κρίση. Η άνοδος των άκρων δεν προσφέρει λύση, γιατί εκμεταλλεύονται την κρίση για να κερδίσουν επιρροή και να επιβάλλουν τον διαχωρισμό.

Η διέξοδος από την κρίση στη χώρα μας απαιτεί μια εναλλακτική πρόταση που θα είναι αξιόπιστη, θα συμφωνηθεί μεσα από έναν ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο, θα είναι ρεαλιστική, θα έχει συνοχή και θα προωθήσει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με συμμετοχή της κοινωνίας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Μια τέτοια εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αποτελέσει πειστικό επιχείρημα για διαπραγμάτευση κι αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Παράλληλα με τις αναγκαίες αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και δημοσιονομικό επίπεδο χρειάζεται να γίνει πιο ουσιαστική και συμμετοχική η δημοκρατία και η πολιτική. Προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών, του 99%. Η Ευρώπη χρειάζεται να κερδίσει ξανά την καρδιά και το μυαλό των πολιτών της."

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter