Νίκος Μυλωνάς: ενδεχόμενο «βελτίωσης» των όρων του μνημονίου σε έξι σημεία
Πριν μια εβδομάδα σχολιάζοντας ο εκλογικό αποτέλεσμα γράφαμε: το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει αναδιαρθρώσεις όχι πια στο οικονομικό αλλά στο πολιτικό επίπεδο που είναι η καρδιά των προβλημάτων μας.
Η αναντιστοιχία ανάμεσα στις κοινωνικές ανάγκες και τον πολιτικό λόγο του δικομματισμού εκφράστηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα και τώρα πρέπει να πάμε σε αναδιαρθρώσεις όχι πια στο οικονομικό επίπεδο αλλά στο πολιτικό που είναι η καρδιά των προβλημάτων μας''.
Η καταδίκη της μνημονιακης πολιτικής μέσω της απαξίωσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Το ενδεχόμενο «βελτίωσης» των όρων του μνημονίου σε έξι βασικά σημεία, με την προϋπόθεση ότι θα σχηματισθεί ελληνική κυβέρνηση άμεσα, αφήνουν ανοιχτό στελέχη της Κομισιόν. Μέσα στο ορυμαγδό των πιέσεων περί εξόδου από την ευρωζώνη πρέπει να δούμε και την υποχώρηση των Ευρωπαίων στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί ευνοϊκότερη συμφωνία για την ελληνική πλευρά, είναι τα ακόλουθα:
1. Παράταση τουλάχιστον κατά 1 έτος (έως το τέλος του 2015) της προθεσμίας για τη μείωση των ελλειμμάτων.
2. Νέα αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα των δανείων και του επίσημου τομέα.
3. Διατήρηση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.
4. Ανάσχεση των μειώσεων ή και την αποκατάσταση ορισμένων συντάξεων.
5. Συγκράτηση των μισθών στον δημόσιο τομέα.
6. Μεγάλη μείωση του μέσου φορολογικού βάρους για τους μισθωτούς.
Αυτά τα πράγματα δεν συνιστούν κατάργηση του μνημονίου. Είναι όμως θετικές ρυθμίσεις. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια. Όλα τα πολιτικά ζητήματα είναι θέματα συμφερόντων και συσχετισμού δυνάμεων. Η βασικότερη αιτία για τη συγκεκριμένη «μεταστροφή» της Κομισιόν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών που ουσιαστικά απέρριψε τους επαχθείς κοινωνικά όρους του μνημονίου. Οι Έλληνες ψηφοφόροι έκαναν το αυτονόητο. Και θα το ξανακάνουν εφ όσον χρειαστεί γιατί απλά μας έχουν βουλιάξει.
Νίκος Μυλωνάς