Γιάννης Κρητικός: εισηγήσεις

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ανθρώπινη Κως

Εισήγηση στο Θέμα 1 : Συγχρηματοδότηση του Δήμου της Κω των δράσεων της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Σ.Α.ΦΥ.Κ. ΚΩ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ)

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το θέμα έχει ξαναέρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει συζητηθεί, έχουν καταγραφεί οι απόψεις των παρατάξεων και για αυτό σήμερα θα καταθέσουμε τις θέσεις μας επιγραμματικά κατά την κύρια εισήγηση και, αν χρειαστεί, θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη δευτερολογία.

1. Είναι σε όλους γνωστό ότι την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας την έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών και οι Δήμαρχοι ως Αποκεντρωμένα Όργανα. Ο Νόμος προβλέπει ότι 'στην έδρα κάθε Δήμου συνιστάται Συντονιστικό Τοπικό Όργανο'. Και τέτοιο όργανο σας θυμίζω ότι έχουμε ήδη ψηφίσει ως Δημοτικό Συμβούλιο (10-01-2011). Θέλετε σήμερα να αναιρέσουμε προηγούμενη απόφασή μας;
2. Ο ισχύων νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι 'οι Δήμαρχοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο'. Όταν αιρετό όργανο Δήμου απέχει από την άσκηση της αρμοδιότητάς του, ο Γενικός Γραμματέας με αιτιολογημένη απόφασή του αναθέτει την άσκησή της σε όργανο του β' βαθμού αυτοδιοίκησης. Άρα, αν ο κ. Δήμαρχος αδυνατεί να ασκήσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον, δεν έχει παρά να το δηλώσει στην Περιφέρεια.
3. Στον Ο.Ε.Υ. (με βάση το άρθρο 97, εδάφιο θ') υποχρεούται ο Δήμος μέχρι 31-12-2012 να έχει υπηρεσιακή μονάδα με αντικείμενο Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας (Αρμοδιότητα). Πρόταση της παράταξής μας κατά τη συζήτηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ήταν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας να υπαχθεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου της Ενότητας Δ' καθώς και να ιδρυθεί 'Γραφείο Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων'. Με το Γραφείο αυτό θα μπορούσαμε και γραμματειακή υποστήριξη να παρέχουμε στους εθελοντές αλλά και να καλύψουμε έξοδα που είχαν σχέση με καύσιμα, φθαρμένα λάστιχα, κτλ. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος δεν μας άκουσε.
4. Οι Δήμοι επιχορηγούνται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη δράσεων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Α.Τ.Α. 2011- ο Δήμος Κω εισέπραξε 89.800 € με το αρ. πρωτ. 22666/23-6-2011 έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών) – (Πόροι). 'Οποιαδήποτε χορήγηση πίστωσης προς τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που συνάπτεται με μέτρα πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διάθεσης για άλλο έργο ή σκοπό, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τους' (παρ. 1, άρθρο 18 του Ν. 3013/2002).
5. Στο νόμο (παρ. Β5 του άρθρου 75 του Ν 3463/2006) αναφέρεται ρητά ότι : είναι υποχρεωτική 'η παροχή συνδρομής εκ μέρους του Δήμου στην αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία με κάθε πρόσφορο μέσο που διαθέτουν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ιδίως σε περιοχές που έχουν δασικό χαρακτήρα'. (Υποχρεώσεις).
6. 'Ο καθορισμός των κριτηρίων δράσης των εθελοντικών οργανώσεων, η εγγραφή τους στο Μητρώο, η δυνατότητα χρήσης από τα μέλη τους των μέσων και του εξοπλισμού που διαθέτουν οι Ο.Τ.Α. καθώς και η ένταξή τους στα συντονιστικά Τοπικά Όργανα και η περαιτέρω δραστηριοποίησή τους καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών' (παρ. 2βii, άρθρο 14 του Ν. 3013/2002) και όχι από το Δήμαρχο ή από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι:
Επιτρέπεται η επιχορήγηση όταν το ποσό προορίζεται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και όχι για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών όπως η μισθοδοσία προσωπικού (Ελεγκτικό Συνέδριο Πράξη VII Τμήματος 21/2008)
Η επιχορήγηση αστικής εταιρείας είναι μη νόμιμη καθόσον αντιβαίνει στις διατάξεις του Δ.Κ.Κ. (ν. 3463/2006), οι οποίες ορίζουν ρητά τις επιτρεπόμενες περιπτώσεις επιχορηγήσεων, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται και αυτή προς αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιτρέπεται η επιχορήγηση όταν ο σύλλογος έχει πανελλήνια δράση (παρ. 1, άρθρο 202 του Ν3463/2006). Ο συγκεκριμένος έχει τοπική δράση.
Μπαίνουν λοιπόν ξεκάθαρα κάποια ερωτήματα:
Ο κ. Δήμαρχος αρνείται να αναλάβει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που του παραχωρήθηκαν από το κεντρικό κράτος μαζί με τους αντίστοιχους πόρους; Αν αρνείται να αναλάβει αυτές που του δίνει ο νόμος, πως πείθει ότι θέλει να αναλάβει επιπρόσθετες αρμοδιότητες που δεν του δίνει ο νόμος;
Γιατί παραχωρεί τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε συλλόγους εθελοντών και μάλιστα με αμοιβή; Πρώτη φορά ακούμε εθελοντές να έχουν μισθό (συνολική δαπάνη κόστους προσωπικού : 77,000 € το χρόνο!). Πιστεύω ότι ούτε οι ίδιοι οι εθελοντές δεν επιθυμούν μισθό για την εθελοντική προσφορά τους.
Γιατί δεν έχουμε εισήγηση της Νομικής Συμβούλου για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;
Είναι δυνατόν ο κ. Δήμαρχος να μη γνωρίζει τη σχετική νομοθεσία αν και υπήρξε Υφυπουργός Εσωτερικών και είχε την ευθύνη και για την Πολιτική Προστασία της χώρας;

Εμείς κ. Δήμαρχε σας καλούμε έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφήστε τους εθελοντές να παίξουν το πολύ σημαντικό ρόλο τους στα πλαίσια που τους επιτρέπει η νομοθεσία. Στηρίξτε τους όπως σας έχουμε κατ' επανάληψη προτείνει και μη προσπαθείτε να τους εμπλέξετε σε προεκλογικά παιχνίδια. Προστατέψτε τη 'ΣΥΜΜΑΧΙΑ' ώστε να μη μετατραπεί από αστική εταιρεία σε εταιρεία προεκλογικού βολέματος (όπως η περίπτωση της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. στη Ρόδο, Μ.Κ.Ο. στη Βόρεια Ελλάδα, κτλ.).

Εμείς, εδώ και ένα χρόνο, σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και ζητούμε να τη στηρίξετε ως η μόνη εφαρμόσιμη λύση στο θέμα των εθελοντών.

Αν και πάλι σας περισσεύουν 120.000 € που δεν έχετε τι να τα κάνετε και επιμένετε να τα μοιράσετε, ας τα μοιράσετε σε 120 φτωχές οικογένειες του νησιού, που έχουν μεγάλες ανάγκες αυτήν την εποχή της κρίσης, μήπως και ανακουφιστούν προσωρινά.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Εισήγηση στα Θέματα 2 -10 : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Πρέπει να θυμίσουμε στο σώμα ότι προεκλογικά η παράταξή μας είχε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την 'Τοπική Ανάπτυξη και Οικονομία' και είχαμε συμπεριλάβει ειδικό μέτρο (2.5 – Κοινωνική Οικονομία) στο Επιχειρησιακό μας πρόγραμμα. Είχαμε μιλήσει συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και για το ρόλο τους στην τοπική οικονομία.
Πρέπει παράλληλα να θυμίσω ότι ο κ. Δήμαρχος :
Άλλα έλεγε προεκλογικά (αόριστες συνεργατικές),
Άλλα έκανε αφού πήρε τις εκλογές (π.χ. επικίνδυνοι χειρισμοί στην 'Αίγλη'), και
Άλλα προωθεί αυτόν τον καιρό (Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας)
Τελευταία έρχεται όλο και πιο κοντά στις θέσεις που καταθέτουμε εδώ και δύο χρόνια, έχοντας όμως χάσει πολύτιμο χρόνο εις βάρος όλων όσων περιμένουν κάτι από τις νέες επιχειρήσεις.
Όμως, με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει ακόμα και σήμερα τους πειραματισμούς βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον των νέων που πίστεψαν στα γενικόλογα και οραματικά προεκλογικά συνθήματα.
Με τον τρόπο που προσπαθεί ο κ. Δήμαρχος να στήσει τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι αυτές δε θα προχωρήσουν και οι ενδιαφερόμενοι θα χάσουν άλλη μια χρονιά σε μια δύσκολη εποχή. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Για αυτό θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση που πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα είναι προς όφελος όχι μόνο των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, αλλά του νησιού και όλων των συμπατριωτών μας.
Πρέπει όμως σήμερα όλοι μας να απαντήσουμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι θέσεις των παρατάξεων. Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και πολιτικά.
1. Σε ποιους τομείς πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας;
Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καλύπτουν τα κενά σε δραστηριότητες τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και της αγοράς. Ο Δήμος δεν πρέπει να ενθαρρύνει και να επιχορηγεί επιχειρήσεις που έχουν παρόμοιο αντικείμενο με άλλες στην ελεύθερη αγορά. Δεν είναι σωστό. Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Έρχεται σε κόντρα με τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές. Πρέπει να ενθαρρύνουμε καινοτόμες δράσεις και νέα προϊόντα.

2. Πρέπει να στηρίξει οικονομικά ο Δήμος τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις;
Ο Δήμος πρέπει να είναι δίπλα στο ξεκίνημα των επιχειρήσεων. Δεν πρέπει όμως να δίνει την εντύπωση ότι θα τις επιδοτεί επ' άπειρον (κάτι σαν επίδομα ανεργίας).
Οι συμμετέχοντες υπολογίζονται σε περίπου 100 – 150 άτομα. Δηλαδή το 0.5% των κατοίκων της Κω. Ο Δήμος επιθυμεί να τις επιδοτήσει με δύο εκατομμύρια ευρώ. Που θα βρει τα χρήματα; Το κράτος στέλνει όλο και λιγότερα χρήματα στους Δήμους. Ο ίδιος ο Δήμος δεν προσπαθεί να εισπράξει όσα του χρωστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Άρα χρήματα θα βρει από τους φόρους όλων μας και κυρίως των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων του νησιού.
Και εδώ μπαίνει ένα πολιτικό ζήτημα: Είναι πολιτικά ορθό να δίνεις το 60 % των χρημάτων που θα έχεις στη διάθεσή σου ως Δήμος για την στήριξη του 0.5 % των συμπατριωτών μας; Και την ίδια ώρα να μην δίνεις τίποτα στις οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και για τις οποίες τόσος λόγος έγινε προεκλογικά; Πιστεύω ότι δεν το κρίνουν δίκαιο ούτε όσοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

3. Τι πρέπει να πληροί μια επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας για να μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά από το Δήμο;
Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ένα Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, κατάλογο με τα μέλη τους, διατιθέμενα οικονομικά μέσα από τα μέλη, δαπάνες έναρξης και απαιτούμενα κεφάλαια. Πρέπει να γνωρίζουν οι Σύμβουλοι τι ακριβώς αλλά και ποιούς θα στηρίξουν. Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να δείξει συνέπεια σε αυτά που ψήφισε πριν τρεις μήνες και έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις στήριξης των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

4. Πρέπει να παραχωρηθεί δημοτική περιουσία στις επιχειρήσεις αυτές;
Η περιουσία του Δήμου πρέπει να παραμείνει στα χέρια των συμπατριωτών μας ώστε να υπάρχει όφελος για όλη την κοινωνία. Και αν πρόκειται να παρθεί απόφαση για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, την απόφαση πρέπει να πάρει η ίδια η τοπική κοινωνία στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα. Η δημοτική περιουσία δεν τεμαχίζεται και ούτε χαρίζεται σε φίλους. Πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος όλων. Και εδώ πρέπει να πάρουν σαφή θέση τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων μετά από Λαϊκές Συνελεύσεις.

Πρόταση
1. Να μην παραχωρηθούν τα δημοτικά ακίνητα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να παραμείνουν στον Δήμο. Όχι μόνο επειδή δεν το επιτρέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά επειδή αυτή πρέπει να είναι και η πολιτική μας θέση.
Ο Δήμος με προγραμματική σύμβαση να επιτρέπει στις επιχειρήσεις την εκμετάλλευσή τους.
Η διάρκεια της σύμβασης να είναι ετήσια.
Για παράδειγμα ο 'ΟΡΦΕΑΣ'. Πρότασή μας είναι να λειτουργεί ως κινηματογράφος μερικά βράδια της εβδομάδας υπό την ευθύνη του Δήμου ώστε ο Δήμος να έχει έσοδα. Τα υπόλοιπα βράδια και όλες τις ημέρες ο χώρος να χρησιμοποιείται από τους συλλόγους, τους φορείς, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Οι τελευταίες με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο θα εισπράττουν και αντίτιμο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Άλλο παράδειγμα η 'ΑΙΓΛΗ', όπου ο Δήμος μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές σε συνταξιούχους, άπορους, άνεργους, κτλ. όλο το χρόνο, ενώ με προγραμματική σύμβαση και για συγκεκριμένη εποχή του χρόνου μπορεί η επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας να αναλάβει να προωθήσει τοπικά προϊόντα.
2. Να επιχορηγήσει ο Δήμος τις επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους και στα πρώτα τους βήματα. Να μην επιχορηγήσει ούτε τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά ούτε και τη μισθοδοσία όσων εργάζονται σε αυτές. Δεν επιτρέπεται και δεν θα περάσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα χαθεί άλλη μια χρονιά.
Η πρότασή μας είναι σταθερή: 2 εκ. € το χρόνο για τον τουρισμό και 100,000 € το χρόνο για τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Έτσι όλοι θα δουλέψουν, οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις θα ανασάνουν, και κάθε χρόνο θα στηρίζονται μερικές νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας με καινοτόμες δράσεις.
3. Ο Δήμος να στηρίξει τις επιχειρήσεις με τις υπηρεσίες του ώστε να συνταχθούν προτάσεις που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα (Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τομεακά προγράμματα, προγράμματα με τη μορφή δικτύου, κτλ.). Μπορούμε να φέρουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ στο νησί αν δουλέψουμε μεθοδικά.
4. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα και πριν την ψηφοφορία σχετικά με τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει ονομαστικά. Ακούγεται ότι συμμετέχουν άτομα που έχουν συγγένεια με Δημοτικούς Συμβούλους. Και αυτό δεν είναι κακό. Όμως πρέπει να προφυλάξουμε τόσο τα νέα παιδιά όσο και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση θα ακυρωθεί αν οι συγκεκριμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμμετάσχουν στη συζήτηση και την ψηφοφορία. Για αυτό πρέπει όλα να ακουστούν.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι συμπατριώτες μας και ιδιαίτερα οι νέοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να πειραματιζόμαστε. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Και πρέπει να τους δώσουμε ελπίδα και προοπτική.
Δυστυχώς η πρόταση της Δημοτικής Αρχής πάσχει και δεν θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση γιατί δεν τηρεί τα άρθρα του Κώδικα. Έχουμε ζητήσει και τη γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου του Δήμου, αλλά δεν έχουμε σήμερα εισήγησή της.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής όπως έρχεται δε θα δώσει διέξοδο στους νέους, αλλά θα τους βάλει σε περιπέτειες (π.χ. το αλαλούμ με την 'ΑΙΓΛΗ').
Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι σήμερα για καλό του τόπου, που εσείς αγνοήσατε επιδεικτικά. Θυμίζω ενδεικτικά τις προτάσεις για τις επιχειρήσεις του Δήμου, τον Ο.Ε.Υ., το ΧΥΤΑ, τους Παιδικούς Σταθμούς, κτλ. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή συστηματικά προσπαθεί από την αρχή να απαξιώσει τον Δήμο. Όπως πάει στο τέλος θα τον καταργήσει. Δείτε τι κατάσταση επικρατεί στις επιχειρήσεις του Δήμου (κατάργηση Πνευματικού Κέντρου, κλείσιμο ΟΡΦΕΑ και ΑΙΓΛΗ, δυσλειτουργία στα Σφαγεία, κάηκε ο ΧΥΤΑ, ο ΔΗΡΑΣ δεν έχει συνεδριάσει από πέρυσι, προβλήματα στην ΚΕΑΣ, κτλ.). Η επιμονή σας σε συγκεκριμένες θέσεις έθεσαν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου. Και δεν πρέπει σήμερα να οδηγήσετε σε αδιέξοδο τους νέους του νησιού μας για μικροπολιτικά οφέλη.
Ακολουθήσετε τη νόμιμη οδό.
Η μόνη πρόταση που μπορεί να περπατήσει είναι αυτή που σας προτείνουμε. Και σας ζητάμε έστω και τώρα να τη στηρίξετε. Για το καλό των άνεργων νέων μας. Για το καλό του νησιού μας.
Μη χάνετε άλλο χρόνο και μην παίζετε άλλο με την υπομονή των συμπατριωτών μας. Δεν αντέχουν άλλη μια χαμένη χρονιά.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter