Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τον προϋπολογισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΣΕ

Η Έκθεση Εκτέλεσης Α! τριμήνου του δημοτικού προϋπολογισμού, έτσι όπως και πέρυσι...

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και σαν τελευταίο θέμα, τις μεταμεσονύκτιες ώρες(!) συζητήθηκε η πρώτη τριμηνιαία έκθεση υλοποίησης του δημοτικού προϋπολογισμού 2012.

Αν η δημοτική αρχή είχε καταλάβει την χρεοκοπία και της ίδιας, αυτό θα ήταν τα πρώτο θέμα. Και το ερωτημα στους συμβούλους θα ήταν: '' τι προτείνεται κύριοι μέσα στις δεδομένες συνθήκες οικονομικής κρίσης και με δεδομένη την καθολική καθίζηση των δημοτικών εσόδων και των δαπανών για αναπτυξιακά έργα;'' Αντί αυτού του αναγκαίου διαλόγου που θα την βοηθούσε να πάρει μέτρα βελτίωσης της κατάστασης, έχουμε για δεύτερη χρονιά, διαδικασίες υποβάθμισης και απόκρυψης του θέματος! Μια λογική εξουσίας ...καταστροφική.

Από τα δεδομένα της έκθεσης φαίνεται καθαρά ότι τα οικονομικά στοιχεία και στόχοι που ετέθησαν στον προϋπολογισμό του 2012 είναι ήδη ανέφικτοι και θα χρειαστεί αναπροσαρμογή των οικονομικών μεγεθών, ενώ η υλοποίηση του ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς της αποτυχημένης διαχείρισης του 2011. Συγκεκριμένα:

Α. Στο σκέλος των εσόδων:
---στα «ίδια έσοδα» εχει καλυφτεί μόλις το 13,20%. Για παράδειγμα στα βεβαιωθέντα έσοδα από ακίνητη περιουσία στα βεβαιωμένα 509.000 τα εισπραχθέντα είναι μόλις 75.000!
---στο λογαριασμό «Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες» έχει αναγραφεί το ποσό των 10.741.883 ευρώ ενώ στο Α' τρίμηνο έχει καλυφθεί μόλις το 8,81% ήτοι 946.600 ευρώ. Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία της κεντρικής Διοίκησης είναι αδύνατο να καλύψει τους πόρους που προβλέπονται στον προϋπολογισμό έστω και εάν οι επιχορηγήσεις αυτές αφορούν έργα ώριμα προς εκτέλεση ή και εκτελεσθέντα.
---Πολύ μικρή κάλυψη παρατηρείται στο λογαριασμό «Προσαυξήσεις-Πρόστιμα- Παράβολα» , μόλις το 2,81%, γεγονός που δείχνει την προχειρότητα σύνταξης του προϋπολογισμού.
---Στους ίδιους ρυθμούς κινείται και η είσπραξη των «Εσόδων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών» . Ο λογαριασμός αυτός που αποτελεί τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, χρησιμοποιείται πάντα ως λογιστικό μέγεθος για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και - αποτελεί πολιτική εξαγγελία περί άντλησης εσόδων ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί ανέφικτο στόχο. Πρέπει να γίνει εκκαθάριση του λογαριασμού αυτού και να διαγραφούν τα μη δυνάμενα για είσπραξη ποσά με κριτήρια που θα καθοριστούν, ώστε να υπάρχει πραγματική απεικόνιση των απαιτήσεων και εξορθολογισμός του ισολογισμού.

Β. Στο σκέλος των εξόδων:
---εμφανίζεται σχεδόν μηδενική απορρόφηση και υλοποίηση του λογαριασμού των επενδύσεων που σίγουρα έχει σχέση με την μείωση της χορήγησης κρατικών πόρων αλλά δεν δικαιολογείται η παντελής έλλειψη χορήγησης ιδίων πόρων προς επενδυτικούς σκοπούς. Η πορεία του λογαριασμού των επενδύσεων παρουσιάζει την ίδια εξέλιξη με πέρυσι και εκτιμούμε ότι με την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού θα αποδειχτεί η ανεδαφικότητα και ελλειμματική κατάρτιση του και η πολιτικάντικη αντιμετώπιση του.
Γ. Όσον αφορά τον ισολογισμό του 'Α τριμήνου 2012:
---στο λογαριασμό «Απαιτήσεις από φόρους τέλη» πρέπει να διευκρινιστεί ποια ποσά αφορούν απαιτήσεις Π.Ο.Ε. και ποια άμεσα εισπράξιμα ώστε να προσδιοριστεί η καθαρή θέση και η δυνατότητα οικονομικής αυτοτέλειας του Δήμου.
---Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει οφειλή προς τους προμηθευτές του Δήμου μεγέθους 2.561.834 ευρώ, και αύξηση της οφειλής από την αρχή του έτους κατά 440.000 ευρώ ενώ υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 4.630.000 ευρώ. Έτσι δικαιολογείται τόσο η απροθυμία συνεργασίας της εμπορικής τάξης στις δημοτικές προμήθειες όσο και το ότι οι οφειλές του Δήμου έγιναν ένας ακόμη παράγοντας οικονομικής πίεσης στην τοπική αγορά.

Η Ομάδα μελέτης των δημοτικών οικονομικών της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
(Π.Χατζηνικολάου, Σ.Τούλας, Α.Κακλαμάνης, Γ. Θάνος, Γ. Κανετάκης, Ν.Μυλωνάς)

Διαβάστε εδώ τον προϋπολογισμό

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter