Συμπαράταξη Ελπίδας: η εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου
Δημοτική Πολιτική σήμερα: αλλαγή παραγωγικού προτύπου με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η δημοτική αρχή στην σημερινή εποχή της κρίσης αντί να χαράξει μια πολιτική προσαρμοσμένη στις δημοτικές αρμοδιότητες και δυνατότητες, ακολουθεί μια λαϊκιστική πολιτική προβολής ψεύτικης μεγαλοστομίας, πελατειακών παραχωρήσεων και υποσχέσεων μεγαλοϊδεατισμού.
Το πιο σημαντικό αίτημα για μας αυτή την εποχή είναι α) η άρτια λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας για την είσπραξη οφειλών από μεγάλους καταναλωτές-χρεώστες δημοτικών υπηρεσιών β) η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών (ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού) επιβαρύνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, συμβάλλοντας έτσι στο γενικότερο κοινωνικό αίτημα ανακατανομής των δημοτικών βαρών υπέρ των λαϊκών τάξεων και γ) η οργάνωση της δημοτικής μηχανής για την διεκδίκηση πόρων από τα κεντρικά προγράμματα. Τα έσοδα από ιδίους πόρους έχουν συρρικνωθεί κυρίως λογω της χαλαρότητας στην διαχείριση. Σ' αυτή την περίοδο ο Δήμος δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις λαϊκές τάξεις για τις οφειλές τους. Μπορεί όμως να πιέσει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μεγάλες τουριστικές, που διαπιστωμένα πήγαν πολύ καλά την φωτεινή περίοδο. Ενώ τα διαχειριστικά προβλήματα είναι πολλά οι παρεμβάσεις των δημοτικών υπηρεσιών είναι ελλιπείς ή ανύπαρκτες (στάθμευση, αστυνόμευση, καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, καθαριότητα, συντήρηση των στοιχείων αστικού εξοπλισμού κλπ απαράδεκτες καταστάσεις στα λιμάνια, στις παραλίες, στους δρόμους κλπ). Έργα συντήρησης υποδομών (δημοτικά κτήρια, δρόμοι, δίκτυα κλπ) ή αξιοποίηση τους ( Χάνι, Σφαγεία, ΧΥΤΑ κλπ) είναι ανύπαρκτα. Οι πολυδιαφημισμένες συνεργατικές μετατίθενται! Η αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των μικρομεσαίων παραμένει λόγος χωρίς περιεχόμενο. Το μόνο που κάνει η δημοτική αρχή για να βοηθήσει τα εισοδήματα μιας μικρής ομάδας εμπόρων, είναι να τους παρέχει τους κοινοχρήστους χώρους και την δημοτική περιουσία, χωρίς αρχές και δεσμεύσεις και περα από κάθε κανονιστική διάταξη και νομολογία. Στον ενάμισι χρόνο έχουν γίνει κακές ή λάθος επιλογές που έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση την λειτουργία της δημοτικής μηχανής και σε πτώση της ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών. Τα παράπονα είναι μεγάλα. Στις δημοτικές κοινότητες προ πάντων, υπάρχει απουσία του Δημου και μεγάλη απογοήτευση για το υπαρκτό αποτέλεσμα του Καλλικράτη.
---Οι παρεμβάσεις μας αφορούν την ανάγκη σύγχρονης δημοτικής πολιτικής θέτοντας 3 βασικά ζητήματα διαχείρισης: α) την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης β) την διόρθωση του δημοτικού πελατολογίου και την ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών γ) την αναζήτηση είσπραξης των ΠΟΕ.
Οι πολιτικές μας έχουν ένα κεντρικό στόχο: να αποδείξουμε και να αναδείξουμε μια πολιτική Αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας μέσω της δημοτικής εξουσίας. Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, η διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος και η δημιουργία επενδυτικών προτάσεων για εμπορικό λιμάνι, Λατομείο, αξιοποίηση υποδομών των σφαγείων, του χώρου ΑΒΙΚΩ και ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ, το χάνι, η επέκταση του ΧΥΤΑ, η πολιτική γης, περιβαλλοντικές διαδρομές κλπ. Η νέα δομή του τουριστικού προϊόντος μας ώστε να στηρίζεται στον πολιτισμό, στις παραδόσεις, στο περιβάλλον, στις επιστήμες, στη θρησκεία, τα Μνημεία, τις Ιαματικές πηγές, το ποδήλατο, την φύση, την κοινωνία μας. Στην οργανωμένη και συστηματική ανάπτυξη της γεωργίας – κτηνοτροφίας - αλιείας. Τον δημοτικό έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων. Π.χ. τυποποίηση λαδιού, μελιού , παραδοσιακών γλυκών και καλλιέργεια λουλουδιών κλπ. Στήριξη της Εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας, προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, παροχή κατάλληλου πόσιμου νερού σε όλο το νησί και καταγραφή με έλεγχο όλων των γεωτρήσεων, σωστή διαχείριση του ΧΥΤΑ, προστασία της ζώνης των ακτών, της Δημόσιας-Δημοτικής Γης και των περιαστικών δασών κλπ. Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΑΒΙΚΩ & του Οινοποιείου, έργα πνοής για τον τόπο μας μέσω δημιουργίας εργαστηρίων καλλιτεχνικής και δημιουργικής πρωτοβουλίας, δημιουργία εργαστηρίων ζωγραφικής, πλαστικής, μουσικής, θεάτρου.
---Στην Οικονομία: Αύξηση των ιδίων πόρων του Δήμου με την καταγραφή των παράνομων και αδήλωτων κατασκευών των μεγάλων ξενοδοχείων, μείωση του λειτουργικού κόστους και σωστή αξιοποίησή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου θα οδηγήσει στο να εξευρεθούν χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις. Η ανεργία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο τοπικής οικονομίας όπως υπόσχεται η Δημοτική Αρχή. Ο δήμος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας υποδομών για το νέο πλέγμα προϊόντων και αυτό θα ανοίξει ευκαιρίες για επενδύσεις και εργασία υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Σ.Ε.