Φώτης Κουβέλης: η ομιλία στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΔΗΜ.ΑΡ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

1

Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Θησείο

Πολίτες της Αθήνας, Πολίτες όλης της Ελλάδας, Γυναίκες και άντρες, νέες και νέοι, Φίλες και Φίλοι

Εδώ, κάτω απο τον Βράχο -Σύμβολο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας συγκεντρωθήκαμε,

Δημοκράτες και Αριστεροί, Σοσιαλιστές και Οικολόγοι, προοδευτικοί πολίτες,

Άνθρωποι που ξεπέρασαν και σχίσματα και σχήματα του παρελθόντος

Πολίτες, Γυναίκες και Άντρες που θέλουν να κερδίσουμε τη μάχη της Κυριακής:

Για μια Ελλάδα με ανθρώπινο πρόσωπο, με αισιοδοξία, με πίστη στις δικές μας δυνάμεις,

Για μια Ελλάδα που πρέπει να έχει κυβέρνηση στις 18, κυβέρνηση προοδευτική και σταθερή που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την κοινωνία όρθια.

Με μια ανοιχτή αγκαλιά σε κάθε πολίτη εδώ, σε κάθε φίλο της χώρας έξω.

Αλλά και με το χέρι ΨΗΛΑ να δείχνει το στόχο, αλλά και να λέει όπου χρειάζεται και σε όποιον πρέπει να τ΄ ακούσει:

ΟΧΙ.

Εως εδώ! Φτάνει πια με μέτρα που στρέφονται κατά των λαικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Ήρθε η ώρα για Δικαιοσύνη!

Ήρθε η ώρα για Πρόοδο!

Για δουλειές στους νέους και τους ανέργους,

Για να είμαστε δίπλα στους αδύναμους, τους φτωχούς και τους απελπισμένους.

Ήρθε η ώρα για τη νίκη του λαού μας.

Την πρώτη μεγάλη νίκη την έχουμε ήδη κερδίσει. Οι εκλογές της Κυριακής γίνονται πάνω στις προτεραιότητες που θέσαμε.

Οκτώ στους δέκα πολίτες θέλουν να αποδεσμευτούμε σταδιακά από το Μνημόνιο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την θέση της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ. Και θέλουν πάνω από όλα ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Κυβέρνηση σταθερή, προοδευτική, αποτελεσματική. Αυτή είναι η πολιτική που προτείναμε με θάρρος και ειλικρίνεια στο λαό μας στις δύσκολες ώρες των διερευνητικών εντολών. Τότε είχαμε μόνο 6 % και όλοι ξέρουν τι κάναμε και πώς το κάναμε.

Όλοι ξέρουν, επίσης ότι τις δεύτερες εκλογές , ο ένας, η Νέα Δημοκρατία, τις είχε εξαγγείλει, - θυμηθείτε ότι μας απειλούσε με αλλεπάλληλες μάλιστα εκλογές μέχρι να πάρει την άπιαστη αυτοδυναμία- και ο άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακάλυψε όταν δεν θέλησε να αναλάβει τις ευθύνες που του έδωσε ο λαός.

Όμως τώρα, κανείς δεν αποτολμά να μιλήσει ανοικτά για Τρίτες Κάλπες. Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίζει με τις τύχες αυτού του τόπου.

Τώρα δεν είμαστε μόνοι μας.

Τώρα εκατομμύρια Ελληνες θέλουν αυτήν την πολιτική.

Tώρα είναι η ώρα της Δημοκρατικής Αριστεράς!

Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω το παλιό, που ξεθωριάζει και να πάμε Μπροστά,

Δυνατά,

Σίγουρα.

Συναντηθήκαμε με χιλιάδες πολίτες αυτές τις ημέρες. Και ακούσαμε την αγωνία τους: Πώς θα ξεφύγουμε απο το Μνημόνιο και την κρίση; Πώς θα κρατηθούμε στο ευρώ; Πώς θα έχουμε κυβέρνηση στις 18; Και στα τρία αυτά ερωτήματα η Δημοκρατική Αριστερά απαντά θετικά, συγκεκριμένα και με υπευθυνότητα. Το αποδείξαμε στις διερευνητικές εντολές. Εκεί πήραμε πρωτοβουλίες πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας από αυτές που επέτρεπε το 6%. Σηκώσαμε την διερευνητική εντολή και με την πρότασή μας για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης, φέραμε τα πράγματα ένα βήμα πριν τη λύση. Προτάξαμε το συμφέρον του τόπου. Άλλοι προτάξανε το κομματικό. Τώρα όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικές σκοπιμότητες.

Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που δεν χρειάζεται να μετακινήσει στο ελάχιστο την βασική πολιτική της γραμμή. Γιατί είπε από την αρχή την αλήθεια στο λαό και του έδειξε ρεαλιστική και συνάμα μαχητική διέξοδο από την κρίση.

Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν απαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε άλμα στο κενό με τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, εμείς προβάλαμε το διπλό στόχο: παραμονή της χώρας στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του μνημονίου.

Τότε οι ζηλωτές του μνημονίου μας είπαν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, ενώ οι οπαδοί της καταγγελίας και του «όλα ή τίποτε» δεν θεώρησαν την πρόταση μας αρκούντως ριζοσπαστική. Σήμερα κάθε καλοπροαίρετος πολίτης εύκολα διαπιστώνει ότι όλη η σοβαρή συζήτηση στον τόπο μας γίνεται ακριβώς πάνω στους δύο άξονες που εξαρχής αναδείξαμε.

Και επειδή εμείς δεν χαθήκαμε σε ηττοπαθείς η ανέφικτες περιπλανήσεις, γι' αυτό ακριβώς είμαστε έτοιμοι με σχέδιο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Το σχέδιο αυτό δεν το κρατήσαμε για τον εαυτό μας.

Με ειλικρίνεια, σας λέω ότι αυτό το κόμμα, η ΔΗΜΑΡ τόλμησε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην πολιτική μας ζωή.

Διατύπωσε δημόσια, πριν από τις εκλογές, ένα σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης της χώρας, αυτό που θα διαπραγματευτεί με τα κόμματα και τώρα και μετά τις εκλογές.

Ζητήσαμε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν προεκλογικά δημιουργώντας στον πολίτη την πεποίθηση και την ασφάλεια ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση.

Το Σχέδιο Αμεσης Διακυβέρνησης δεν είναι το γνωστό τρυκ με το «πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών».

Ουτε είναι μια περίληψη του δικού μας προγράμματος.

Είναι μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με στόχους, μέτρα, πολιτικές που ανταποκρίνονται από τη μια πλευρά στην κρισιμότητα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, και από την άλλη, παίρνουν υπόψη τους το σύνθετο πολιτικό σκηνικό.

Συνθέσαμε τον κοινό τόπο, όπου μπορούν να συναντηθούν ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Προτείναμε Τον κοινό τόπο για να πάμε μπροστά. Όχι το μέσο όρο που συμψηφίζει αντιφατικές πολιτικές και βγάζει μηδενικό άθροισμα.

Προτείναμε τη βάση για μια καθαρή και, βεβαίως, γραπτή συμφωνία.

Το είπα και το επαναλαμβάνω:

Ούτε δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε ζητάμε εν λευκώ εξουσιοδότηση.

Περιμέναμε να ακούσουμε τις γνώμες των άλλων κομμάτων. Λυπάμαι που δεν το έκαναν.

Φοβάμαι ότι δεν το έκαναν γιατί θέλουν να μοιράζουν υποσχέσεις, να εμπορεύονται την ελπίδα και γιαυτό δεν θέλουν, τώρα, να μπουν στη δημόσια και κατά συνέπεια δεσμευτική συζήτηση για ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αντί να συζητήσουν σοβαρά, επί μέρες τώρα ασχολούνται με τριτεύουσες πλευρές της παραπολιτικής, ευτελίζοντας την πολιτική αντιπαράθεση και δικαιώνοντας πλήρως τον χαρακτηρισμό που έδωσα μιλώντας για καρικατούρα του δικομματισμού.

Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους λέμε:

Το Σχέδιο Άμεσης Διακυβέρνησης αντιμετωπίζει την κρίση και προωθεί τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι θέσεις μας είναι:

Πρώτον, η απόρριψη μονομερούς ενέργειας καταγγελίας του μνημονίου, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό είτε, και παρακαλώ την προσοχή σας στο σημείο αυτό, από το εξωτερικό. Το ευρώ είναι αμετάκλητο κεκτημένο.

Δεύτερον, η αποδέσμευση από το Μνημόνιο σταδιακά με διαπραγματεύσεις.

Σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας και την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου με προοδευτικό πρόγραμμα, Κυβέρνηση ισχυρή για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση ικανή για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, Κυβέρνηση σταθερή για να κρατήσει την κοινωνία όρθια, εκπονήσαμε το Σχέδιο Άμεσης Διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στόχους, ρήτρες και δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα:

· Κάθαρση στο Πολιτικό Σύστημα.

Οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος θα δώσουν λόγο και με νόμο θα δημευθεί η περιουσία τους.

Θα καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και τα προνόμια.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής.

· Αποδέσμευση από το Μνημόνιο με επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2017, πάγωμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας. Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.

· Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αναπτυξιακό Πρόγραμμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσουμε δουλειά σε νέους και ανέργους. Ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

· Αγροτική Ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη της παραγωγής τροφίμων.

· Μετανάστευση -Ασφάλεια των πολιτών.

Ανασυγκρότηση των πόλεων και των υποβαθμισμένων γειτονιών με στόχο την επανακατοίκηση των πόλεων.

· Υπεράσπιση και Διεύρυνση του Κοινωνικού Κράτους.

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για ανέργους και φτωχούς. Κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών της Εκπαίδευσης και της Υγείας, με άμεση αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προβλημάτων στα Πανεπιστήμια , τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία και τα φάρμακα.

Αυτές τις θέσεις προτείνουμε στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Εμείς σε κάθε περίπτωση με αυτές θα προσέλθουμε.

Για να ξέρουν οι πολίτες τι θα πράξουμε.

Θα βγούμε από το μνημόνιο για να πάμε μπροστά, όχι για να επιστρέψουμε σε πρακτικές που μας οδήγησαν στο μνημόνιο.

Εμείς ξέρουμε ότι η πρόταση μας είναι ρεαλιστική, γιατί έχουμε συνυπολογίσει τις θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το δυνάμωμα των φωνών που αμφισβητούν το μονόδρομο της λιτότητας και τονίζουν την επιταγή της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.

Αυτή τη θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες. Εκεί συναντήθηκα με Ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μετέφερα την φωνή του περήφανου και μαχόμενου λαού μας, μίλησα για τις δυσκολίες που περνάμε και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για αντιστροφή της κατάστασης. Μετέφερα την απόφαση μας να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να δρομολογήσουμε εδώ και χρόνια και ζήτησα την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Εξήγησα ότι όταν εμείς ζητούσαμε ήδη από τον Ιανουάριο την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν το κάναμε για να παραπέμψουμε στις ελληνικές καλλένδες το μηδενισμό των ελλειμμάτων. Το ζητούσαμε για να πετύχουμε το μηδενισμό του ελλείμματος, χωρις να εκμηδενίσουμε τους ανθρώπους. Και την επιμήκυνση, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο τη ζητούσα τότε που έπρεπε, όταν μου λέγατε ότι αυτά δε γίνονται. Και όταν ζήτησα και στις Βρυξέλλες να υπάρξει Ευρωπαική Εγγύηση των καταθέσεων τών Ελλήνων, των κόπων μιας ζωής για την ώρα της ανάγκης μου είπαν: «Αυτή η εγγύηση είναι και δικό μας αιτούμενο». Και με παρότρυναν: «κάντε ό,τι μπορείτε να μείνετε στο τρενο του Ευρώ τώρα που ωριμάζουν ανάγκες και αιτήματα». Το ίδιο άκουσα και όταν ζήτησα να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων με προγράμματα χειροπιαστά και εφαρμόσιμα και όχι με ευχολόγια.

Με αυτό τον τρόπο προσπάθησα να συμβάλω ώστε να κερδίσει η χώρα μας φίλους και συμμάχους, να αρθούν δυσπιστίες και προκαταλήψεις. Και θέλω να σας πω το πολιτικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα : υπάρχει έδαφος για συζήτηση, για συνεννόηση, τελικά για διαπραγμάτευση.

Δεν θα είναι εύκολος δρόμος, αλλά αυτός είναι ο μόνος που πρέπει να περπατήσουμε. Σ' αυτόν το δρόμο δεν είμαστε μόνοι μας.

Μπορούμε; Ναι, μπορούμε.

Σήμερα θέλω να προσθέσω μια πρόσκληση στους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Σε δυο εβδομάδες, στις 28 Ιουνίου, στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, τον Έλληνα πρωθυπουργό να πλαισιώσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είτε θα μετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι.

Σε ένα μέτωπο εθνικό, για να υπερασπιστούμε την ισότιμη θέση μας στην Ευρώπη. Να απαιτήσουμε, με μια φωνή, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, όσο διαρκεί η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Να πάμε όλοι εκεί. Να αναζητήσουμε, ο καθένας στην πολιτική οικογένεια που ανήκει, συμμάχους και όλοι μαζί να δείξουμε ότι η Ελλάδα Ενωμένη θέλει και μπορεί να ζήσει.

Για τους άλλους επικεφαλής των κομμάτων αυτή είναι μια πρόσκληση.

Για μας είναι δέσμευση.

Γιατί θέλω να δείξω, αλλά και να αποδείξω, ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα-

η Ελλάδα της ευθύνης,

η Ελλάδα του καθήκοντος.

Δεν είναι η δικιά μας επιλογή ένα πολιτικό σύστημα όπου η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίζει ερήμην των άλλων και η αντιπολίτευση καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα.

Δικιά μας επιλογή είναι η δημιουργία, η πρόταση, το επιχείρημα, οι ιδέες, η έμπνευση για το καλύτερο.

Να είμαστε όλοι εκεί σας ζητώ κύριε Σαμαρά , κύριε Τσίπρα, κύριε Βενιζέλο, να είσαστε και εσείς εκεί κυρία Παπαρήγα.

Δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, όποιος κι αν είναι αυτός, για να αρχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις η διαπραγμάτευση.

Τώρα, που το ΠΑΣΟΚ δείχνει εγκλωβισμένο σε πολιτικές και σχήματα και δοκιμάζεται από κρίση ταυτότητας και κρίση πολιτικής...

Τώρα κάθε δημοκράτης, κάθε σοσιαλιστής, καθένας και κάθε μία που πίστεψε, αγωνίστηκε και διαψεύστηκε, ας μη διαλέξει την αποχή, ας μην κλειστεί στην απογοήτευση. Με την αποχή το μήνυμα δεν ακούγεται, δε φτάνει εκεί που πρέπει, δεν πιάνει τόπο.

Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη συνάντησή μας με αυτούς τους πολίτες.

Για να δημιουργήσουμε τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή.

Για να φτιάξουμε τον πόλο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωαριστεράς, της Οικολογίας, τών κινημάτων των πολιτών.

Για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ ισχυρή τώρα.

Και αύριο, μια παράταξη με σύγχρονο λόγο, με ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με λογισμό και με όνειρο, με πρόσωπα φερέγγυα, που με το παράδειγμα της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας θα εμπνέουν και θα πείθουν ότι ναι υπάρχει ένας άλλος δρόμος στην πολιτική, πέρα από την ιδιοποίηση και τη νομή κράτους,

ότι ναί υπάρχει ένα άλλο ήθος, από την αλαζονεία της εξουσίας,

ότι ναι υπάρχει ένα άλλο ύφος, από την υπεροψία της δύναμης .

ότι ναι υπάρχει η πολιτική ως προσφορά και επαγγελία - όχι ώς επάγγελμα.

Πολίτες που είχατε συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά ζητεί την ψήφο σας.

Δώστε τη δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά.

Δώστε μας εντολή για λύση.

Τωρα η Τρίτη Εντολή στη Δημοκρατική Αριστερά.

Θέλω να απευθυνθώ τόσο στην ηγεσία όσο και στον κόσμο που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας ρωτάνε – και πολλοί με καλοπροαίρετη αγωνία – « Κάτω από ποιές προυποθέσεις μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;» Άκουσα χθές τον κ. Τσίπρα να καλεί την ΔΗΜΑΡ να διευκρινίσει, λέει, τη θέση της. Πόσο πιο καθαρή να την κάνουμε; Εμείς στη ΔΗΜΑΡ μιλάμε όλοι με μια γλώσσα και τό στόχο μας « μέσα στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο» τον έχουν ακούσει οι πάντες. Εκείνοι δεν τον άκουσαν; Είναι δικαίωμά τους να μην συμφωνούν, αλλά, ας μην μας λένε ότι η θέση μας, τάχα, δεν είναι καθαρή.

Αντιθέτως, θα έλεγα, πρόβλημα σαφήνειας φαίνεται να υπάρχει στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και εμείς θέσαμε δύο ρήτρες στο ΣΥΡΙΖΑ για την όποια συνεργασία μας μαζί του:

Σαφήνεια και Υπευθυνότητα

Σαφήνεια - δεν παίζουμε με το ευρω. Δεν λέμε ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Υπευθυνότητα - Όχι κάθε στέλεχος και μια γραμμή για το Μνημόνιο , όχι κάθε μέρα και μια άλλη εκδοχή: Από την καταγγελία στην κατάργηση , από την κατάργηση στην απόρριψη, ή το δημοψήφισμα. Ενδιαμέσως, στην επιστολή προς Μπαρόζο, μίλησαν και για «επανακαθορισμό του πλαισίου». Τώρα μιλούν για «επιλεκτική καταγγελία» και ούτω καθεξής.

Εμείς θέλουμε με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο να υπογραμμίσουμε:

Η διγλωσσία θέτει σε κίνδυνο τη χώρα,

Η διγλωσσία διασπά το εσωτερικό μέτωπο,

Η διγλωσσία δεν αρμόζει στην Αριστερά και οπωσδήποτε δεν έχει σχέση με τη δικιά μας Αριστερά.

Υπάρχει και ο «ψίθυρος». Λένε ή μάλλον ψιθυρίζουν: Οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν.Θα μπλοφάρουμε κι εμείς.

Αλλά η πολιτική δεν γίνεται ουτε με μπλόφες, ούτε με ψιθύρους, ούτε με άσφαιρα πυρά.

Γίνεται μπροστά στο λαό.

Μαζί με το λαό.

Με καθαρές κουβέντες και Καθαρές λύσεις

Τους λέμε : Ξεφύγετε από τον αυτοεγκλωβισμό της μονομερούς καταγγελίας και από την ψευδαίσθηση ότι εσείς θα καταγγέλλετε και οι δανειστές θα συνεχίζουν την χρηματοδότηση. Ανακαλέστε αυτήν την επιλογή.

Στηρίξτε τον αγώνα για διαπραγμάτευση ώστε να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το Μνημόνιο και να πάρει ανάσα η κοινωνία.

Δείξτε Υπευθυνότητα αν, όντως, θέλετε να αναλάβετε τις κυβερνητικές ευθύνες που σας αναλογούν και αν θέλετε να βρείτε συμμάχους.

Γιατί εμείς το τονίζουμε και πάλι: θα συμβάλλουμε σε λύση που δεν θα διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νέους, στις κοπέλες και τα αγόρια, στους εικοσάρηδες και τους τριαντάρηδες. Δε θα σας προσβάλλω με ΘΑ, με υποσχέσεις και κούφια λόγια. Δεν το έκανα ποτέ –δε θα το κάνω τώρα, την ώρα μάλιστα της πιο βαθειάς κρίσης.

Είμαστε ένα νέο κόμμα, μόλις δύο χρόνων , αλλά όλοι έχουμε τη διαδρομή μας, όλοι έχουμε την ιστορία μας και τις ευθύνες μας. Το ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε τις λιγότερες ευθύνες. Αλλά νοιώθω υποχρέωσή μου κάποιος να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από κάθε νέο και νέα.

Να πει συγγνώμη,

που δούλεψες σκληρά από τα δεκαπέντε σου για να μπεις σε μια Σχολή η και στο Πανεπιστήμιο, που «τα είδες όλα» για να μπορέσεις να κάνεις μάθημα και να πάρεις το πτυχίο.

Να πει συγγνώμη που το πτυχίο δεν αντιπροσωπεύει ούτε τους κόπους σου ούτε τις προσδοκίες σου.

Να πει συγγνώμη γιατί σε καθήλωσαν στην ανεργία.

Να πει μια συγγνώμη, για το μεροκάματο και το μισθό ντροπής που παίρνετε, όσοι μπορείτε να εργάζεσθε.

Όμως, φίλες και φίλοι, παρόλα αυτά, εσείς, οι νέοι της Ελλάδας, είσαστε η πιο σημαντική, η πιο μορφωμένη γενιά που είχε ποτέ η πατρίδα μας.

Γι' αυτό και πριν την κρίση, πανεπιστήμια και εταιρείες από όλο τον κόσμο, είχαν πάντα στραμμένο το βλέμμα τους εδώ, στην Ελλάδα, για ν' αρπάξουν τα καλύτερα μυαλά. Έτσι, στη SiliconValley, στο Μ.Ι.Τ. της Μασαχουσέτης, στη Μέκκα της σύγχρονης τεχνολογίας, δεν υπάρχει εταιρεία που να μην έχει ένα τουλάχιστον Έλληνα, ενώ υπάρχουν, εκεί στο εξωτερικό, ελληνικές εταιρείες που μπόρεσαν εκεί να βρουν τα κεφάλαια, τις ευκαιρίες και την εμπιστοσύνη, που εδώ, οι αρμόδιοι τους αρνήθηκαν.

Τώρα με την κρίση, όχι μόνον οι ξένοι βλέπουν κατά δώ, αλλά και οι δικοί μας νέοι στρέφονται προς τα έξω.

Κάθε νέος που φεύγει, αφήνει μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της πατρίδας μας. Ζήσαμε πολλά κύματα μετανάστευσης στην πρόσφατη ιστορία μας. Πάντα έφευγαν οι καλύτεροι, οι πιο άξιοι, εκείνοι και εκείνες που ένοιωθαν να μη τους χωράει ο τόπος.

Κάποιος πρέπει να πεί Συγγνώμη,

που τον τόπο σου, την κοινωνία μας, τον μίκρυναν τόσο πολύ, που νοιώθεις να μη χωράς.

Όμως μείνε εδώ! Μείνε μαζί μας! Πάλεψε να τα αλλάξουμε όλα. Να φέρουμε τα πάνω κάτω. Να ταρακουνήσουμε το σύστημα, το κλειστό στους νέους, για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Να φτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή, παντού! Στις δουλειές , στην Εκπαίδευση , στις επιχειρήσεις, στο Ιντερνετ, στον πολιτισμό, στην έρευνα και την καινοτομία, στον τουρισμό, στην ύπαιθρο, στο εμπόριο.

Μείνετε εδώ !

Η Ελλάδα κάτι σας χρωστάει.

Μείνετε εδώ να σας το δώσει πίσω.

Μείνετε εδώ να πάρετε τη σκυτάλη!

Έχετε δικαίωμα στην Ελπίδα! Η ελπίδα της νέας γυναίκας, η ελπίδα του νέου άντρα είναι το οξυγόνο κάθε κοινωνίας, είναι το βλέμμα όλων μας πρός το αύριο.

Δε θα αφήσουμε την ελπίδα να σβήσει.

Δε θα αφήσουμε την κοινωνία χωρίς ανάσα.

Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η Αριστερά, σας έχουμε ανάγκη. Θέλουμε το θάρρος σας, θέλουμε τις ιδέες σας, το κέφι και το χαμόγελό σας και, να το πώ κι αλλιώς, έχουμε ανάγκη από τη δύναμή σας και το θυμό σας.

Φίλες και φίλοι σε αυτές τις εκλογές δε θα υπερασπιστούμε μονο την κοινωνία, δεν θα έχουμε να απαντήσουμε μόνο στην Οικονομική Κρίση.

Καλούμαστε ακόμα να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, αλλα και τον Πολιτισμό μας.

Μια δράκα φασίστες απειλούν, χτυπούν, τρομοκρατούν. Ντυμένοι με τη λεοντή του Αντιμνημονιακού Λόγου, βρίζοντας τη Δημοκρατία και την Ευρώπη. Η Χρυσή Αυγή δεν παίζει απλώς με τη φωτιά. Πυροδοτεί την ένταση,ποντάρει στο φαύλο κύκλο της βίας που γεννά την αντιβία και τον αυταρχισμό.

Αναζητούν τους φταίχτες ανάμεσα στα θύματα. Τοτε τους εφταιγαν οι Εβραίοι, οι αριστεροί,οι ομοφυλόφιλοι. Τώρα τους φταίνε οι πιό αδύναμοι. Εκεί όπου το επίσημο κράτος απουσιάζει, αναλαμβάνουν δράση.Εκεί που η ανασφάλεια βασιλεύει, έρχονται νέοι ασφαλίτες με πολιτικά και καταδρομικές επιχειρήσεις.

Ας μην παρερμηνεύουν την ψύχραιμη στάση μας. Ας μην προκαλούν την ανοχή της Δημοκρατίας. Ας πάρουν την Κυριακή την απάντηση που τους αξίζει.

Το οργανωμένο έγκλημα, τις συμμορίες που εμπορεύονται τους παράνομους μετανάστες θα τους αντιμετωπίσουμε με το Νόμο. Την ανασφάλεια των πολιτών δεν θα την αντιμετωπίσουμε με ξόρκια. Αλλά μέ έργα. Με παρουσία του Κράτους και του νόμου. Η ασφάλεια, η προστασία της ζωής και της περιουσίας είναι ατομικό δικαίωμα και συλλογικό αγαθό. Είναι η πρώτιστη υποχρέωση της Πολιτείας στους πολίτες της.

Εμείς μπορούμε να μιλάμε σκληρά και απόλυτα για τα κυκλώματα του εγκλήματος, για τους εμπόρους των ψυχών και των ανθρώπων, για τους οπαδούς της φασιστικής βίας, γιατί εμείς με τον ίδιο απόλυτο τρόπο σταθήκαμε απέναντι σε κάθε μορφή βίας.

Εμείς ούτε την κουκούλα ανεχτήκαμε, ούτε τους προπηλακισμούς πολιτικών μας αντιπάλων. Πιστοί στις παραδόσεις της ανανεωτικής Αριστεράς, αντιταχθήκαμε σε κάθε μορφή βίας.

Οι πολίτες κρατούν τώρα το κλειδί: Ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση, με τόλμη και σχέδιο.Οχι αβέβαιη πτήση και ανώμαλη προσγείωση.

Μένουν 4 μέρες. Θα είμαστε παντού, θα είμαστε μαζί σας και θα συναντηθούμε την Κυριακή στις κάλπες.

Φίλες και Φίλοι,

Ξεδιπλώστε τις σημαίες της Ελπίδας!

ΨΗΦΟ ΣΤΗ Δημοκρατική Αριστερά.

Δώστε μας την Τρίτη και καθοριστική Εντολή για το σχηματισμό Κυβερνησης.

Αναδείξτε τη Δημοκρατική Αριστερά σε ρυθμιστή και εγγυητή.

Να μη λείψει κανείς.

Σας σφίγγω το χέρι.

Με σιγουριά και εμπιστοσύνη.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter