ΣΥΡΙΖΑ: ερώτηση για το πλωτό Πολυϊατρείο και δήλωση για ΑΤΕ
Θέμα: «Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για το πλωτό πολυϊατρέιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας των απομακρυσμένων νησιών του Ν. Αιγαίου».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης και Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσαν στις 31 Ιουλίου, ερώτηση στη Βουλή, που απευθύνεται στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας του πλωτού πολυϊατρείου στα απομακρυσμένα νησιά του νοτίου Αιγαίου.
Στη γραπτή τους ερώτηση, οι δύο βουλευτές ανέφεραν την πολύπλευρη και σημαντική δραστηριότητα του πλωτού πολυϊατρείου και τη σημασία του για τον πληθυσμό της Δωδεκανήσου. Το συγκεκριμένο θέμα, αφορά στο «Δελφίνι της ζωής και της Ελπίδας», όπως είναι γνωστό στους νησιώτες το πλωτό Κέντρο Υγείας, που είναι άρτια εξοπλισμένο με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα, παρέχοντας σημαντικές πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες στα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το πλωτό πολυϊατρείο είναι στελεχωμένο με τις παρακάτω ιατρικές ειδικότητες: παθολόγου, οφθαλμιάτρου, παιδιάτρου, πνευμονολόγου, γυναικολόγου, οδοντιάτρου, ορθοπeδικού και καρδιολόγου, καθώς και με το αντίστοιχο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Διαθέτει επίσης ακτινολογικό και βιοχημικό- αιματολογικό εργαστήρια. Το πλωτό πολυϊατρείο, ανήκει στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και λειτουργεί με σκοπό την δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή ερήμωσης αυτών των νησιών. Παρέχει περιοδικά και σε μηνιαία βάση, υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, καλύπτοντας τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου: Σύμη, Κάσο, Διαφάνι και Πηγάδια Καρπάθου, Αρκιούς, Αγαθονήσι Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη και Καστελόριζο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος των εξεταζομένων ετησίως, ξεπερνούσε τους 4.000 κατοίκους (11,3% παιδιά, 33,2%, ενήλικες και 55,5% υπερήλικες και ΑΜΕΑ).
Στην ερώτηση σημειώνεται ότι, το σύμπλεγμα των νησιών που καλύπτει το πλωτό πολυϊατρείο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία που βρίσκονται οι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, καθώς ότι τα νησιά έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και τα μικρότερα εξ' αυτών, αντιμετωπίζουν εντονότατα προβλήματα πληθυσμιακής συρρίκνωσης.
Η ερώτηση αφορά στη διακοπή λειτουργίας του «Δελφινιού Ζωής και Ελπίδας». Πρόσφατα, μετά από υπερδεκαετή παροχή των παραπάνω υπηρεσιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο - Υπηρεσία Επιτρόπου νομού Κυκλάδων δεν ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για την συνέχιση της χρηματοδότησης της ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αποτέλεσμα την διακοπή παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών.
Οι υπουργοί ερωτώνται αν α) προτίθενται να παρέμβουν αρμοδίως συνδράμοντας ουσιαστικά στην έγκαιρη επίλυση των γραφειοκρατικών εμποδίων, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η παροχή των προαναφερομένων ιατρικών υπηρεσιών του πλωτού πολυϊατρείου στα απομακρυσμένα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου, β) αν προτίθενται να ενισχύσουν την υγεία στα απομακρυσμένα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, εντάσσοντας το πλωτό πολυϊατρείο στις δομές παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τέλος γ) αν σκοπεύουν να στηρίξουν της εφαρμογή της καινοτόμου αυτής δράσης και στα νησιά των Κυκλάδων.
Δήλωση Δημήτρη Γάκη για το εθνικό και οικονομικό έγκλημα ξεπουλήματος της ΑΤΕ
Η νέα τρικομματική κυβέρνηση αποτελεί άξιο συνεχιστή των χειρότερων ημερών διαπλοκής του πολιτικού συστήματος. Χαρίζει σε μια νύχτα Παρασκευής και με διαδικασίες πλήρους αδιαφάνειας την "καλή" ΑΤΕ στους πολιτικούς της φίλους από το τραπεζικό λόμπυ.
Να θυμίσουμε ότι η ΑΤΕ το 2011 ήταν κερδοφόρα (εξαιρουμένης της ζημιάς του «κουρέματος» PSI).
Συμμετείχε στο PSI έχοντας τις ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι οι ζημιές της θα αναπληρώνονταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατέχει πάνω από το 70% των συνολικών χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα και ελέγχει πάνω από το 40% του εγγείου αγροτικού κεφαλαίου, έχει εκτεταμένο δίκτυο και τεχνογνωσία, κατέχει θυγατρικές κρίσιμες για την αγροτική οικονομία (Δωδώνη, Ελληνική Βιομηχανία Zάχαρης, ΣΕΚΑΠ, κ.ά.), κατέχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της δικής μας συνεταιριστική ΚΑΙΡ υποθηκεύοντας το μέλλον των σταφυλοπαραγωγών μας.
Τι λιγότερο από μέγα σκάνδαλο αποτελεί το ότι αυτή η τράπεζα διασπάται σε "καλή" και "κακή," με την πρώτη να μεταβιβάζεται σε μια ιδιωτική τράπεζα η οποία διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια αποκλειστικά χάρις στην ενίσχυσή της από το ΤΧΣ; Δηλαδή με τα δικά μας χρήματα μια ιδιωτική τράπεζα αγοράζει μια τράπεζα που μας ανήκει!
Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα για το οποίο όσοι δρομολογούν την παραπάνω εξέλιξη θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό είναι η αφαίρεση ενός βασικού χρηματοπιστωτικού εργαλείου, του τελευταίου (μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) υπό τον βασικό έλεγχο του Δημοσίου, που θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο σε μια πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και ειδικά της αγροτικής οικονομίας και στήριξης του αγροτικού κόσμου, ο οποίος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.
Είναι προφανές πως η νέα κυβέρνηση, το μόνο που της έχει απομείνει να κάνει, για το υπόλοιπο της θητείας της, είναι να εξυπηρετήσει τους "εντιμότατους" φίλους της και να στείλει ένα μήνυμα πλήρους υποταγής στην τρόικα.
Είναι εχθρική και αδιάφορη για το δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός και για την πορεία παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής κατάρρευσης της χώρας. Θα καταγραφεί σαν η κυβέρνηση των κατσιαπλιάδων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πιέζει με κάθε τρόπο για να ματαιωθεί η σκανδαλώδης μεταβίβαση της ΑΤΕ με στόχο την ακύρωση της διάσπασης της ΑΤΕ σε «κακή» και «καλή» τράπεζα, με τη χαριστική παραχώρηση της τελευταίας στην Τράπεζα Πειραιώς και τη διατήρηση της ΑΤΕ ως ενιαίας δημόσιας Τράπεζας, η οποία με την ανακεφαλαιοποίηση και την ανασυγκρότησή της θα πρέπει να αναλάβει ένα εθνικό ρόλο στήριξης του αγροτικού κόσμου και αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής!
Ο αγώνας για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ΑΤΕ είναι αγώνας των εργαζομένων σε αυτή, αγώνας των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και κινητοποιηθούμε αποτελεσματικά μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Καλούμε τους τρείς βουλευτές του νομού, τον κ. Υψηλάντη, τον κ. Κόνσολα και το κ. Κρεμαστινό, τα κόμματα των οποίων μετέχουν στην Κυβέρνηση, να τοποθετηθούν δημόσια και να εξηγήσουν στους πολίτες της Δωδεκανήσου και ιδίως στους αγρότες, τι υπαγόρευσε την πώληση της ΑΤΕ και αν οι ίδιοι συμφωνούν με την απόφαση αυτή.