Ν. Μυλωνάς: σχόλιο στα περί γενναίων αποφάσεων του Γ. Κυριτση

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ενωτικό κάλεσμα για την δημιουργία εντυπώσεων.
(σχόλιο στα περί γενναίων αποφάσεων του Γ. Κυριτση)

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν πολιτικές ειδήσεις! Εν τούτοις ο κ. Γ.Κ. εν μέσω του καύσωνα του καλοκαιριού θεώρησε χρήσιμο να υψώσει ενωτική φωνή για τα προβλήματα του τόπου μας. Η παρουσία του όμως εντός του δημοτικού συμβουλίου κάθε άλλο από συναινετική και διαλλακτική είναι.

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος της έκφρασης, ''το λεγόμενο ύφος και ήθος'' και δεν είναι το ουσιώδες στην πολιτική. Η ουσία και το ενδιαφέρον μας είναι το περιεχόμενο και οι στόχοι της κάθε πολιτικής πρότασης.

Πρόταση του κ. Γ.Κ. ήταν η συναίνεση στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2013 και κατέληγε στην μόνιμη και εύκολη επωδό του: <για την Κω που αγαπάμε και την Κω που είναι η ψυχή μας>! αγνοώντας και παρακάμπτοντας το βασικότερο των ζητημάτων: την αποτίμηση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δημου Κω μέσα στις περιβάλλουσες μνημονιακές συνθήκες οικονομικής σύνθλιψης της κοινωνίας που μπορεί να υποστηρίξει το όποιο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του Δήμου μας.

Το πρόβλημα του δήμου μας σήμερα δεν είναι τα μικρά ή μεγάλα έργα και φυσικά πολύ λιγότερο οι πρακτικές της συναίνεσης γύρω από αυτά. Το φλέγων ζήτημα είναι η συρρίκνωση των οικονομικών του δήμου μας από την μειωμένη εισροή εσόδων τόσο από την τοπική κοινωνία και από την κρατική μηχανή, γεγονότα που περιορίζουν ασφυκτικά τις δημοτικές δυνατότητες και προοπτικές. Επί πλέον το τοπικό μοντέλο παραγωγής και διανομής δηλαδή η συγκέντρωση των τοπικών κερδών σε ελαχίστους καθηλώνει την κοινωνία μας συνολικά. Υπάρχει σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά η κοινωνική ανάγκη μέσω της κατάλληλης Δημοτικής πολιτικής τόσο για την αύξηση των εσόδων του δήμου όσο και για την διάχυση στους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας των τοπικών κερδών από τον τουρισμό (λέγαμε: κοινωνικοποίηση). Πριν λοιπόν μιλήσουμε για συναίνεση στην εκτέλεση κάποιων έργων σε περιόδους φτώχειας και κακοδιοίκησης της νυν δημοτικής αρχής, είναι ανάγκη να αναζητήσουμε ενωτικά μια νέα πολιτική. Αυτή η πολιτική εχει σχέση με την νέα κοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών και των φυσικών πόρων του νησιού μας, έτσι ώστε να επιβαρύνονται οι μονάδες παραγωγής που (ακόμη και σήμερα) έχουν μεγάλα ετήσια κέρδη λόγω και της υπο-κοστολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών. Ένα άλλο ζήτημα πιο ήπιου χαρακτηρα είναι η αναζήτηση και εφαρμογή άρτιων τεχνοκρατικών μεθόδων στην διαχείριση των υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων, όπου εξακολουθεί να επικρατεί ο εμπειρισμός του παρελθόντος. συναινετικά μια

Το διαχειριστικό και αναπτυξιακό τοπικό «μοντέλο» που υπηρετούν εδώ και χρόνια η δημοτική αρχή και η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με τα αφεντικά της τοπικής οικονομίας, είναι καταστροφικό για τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και του νησιού μας. Απαντώντας στην πρόθεση του κ. Γ.Κ. και υποθέτοντας ότι λειτουργει ο δημοτικός διάλογος σε αυτή την συγκυρία, υποστηρίζουμε ότι απαιτείται πρώτα συναίνεση γύρω από ένα τοπικό δημοτικό σχέδιο ανάπτυξης, με στόχους όπως αυτούς που προδιαγράψαμε, που να κινητοποιεί τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και να συγκινεί τον πολίτη και ακολουθει η διατύπωση ενός συναινετικού τεχνικού προγράμματος δημοτικών έργων. Διαφορετικά παρόμοια ενωτικά καλέσματα εξυπηρετούν την δημιουργία εντυπώσεων και υπηρετούν σκοπιμότητες.

Για την Σ. Ε. Νικος Μυλωνας

 

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter