Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τον απολογισμό ης ΚΕΠΟΔΚ
Κατατέθηκε στο χθεσινό δημ. συμβούλιο
Προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και το δσ της ΚΕΠΟΔΚ
ΘΕΜΑ: Για τον απολογισμό του πνευματικού κέντρου του Δήμου Κω
1. Από τον απολογισμό παρατηρούμε απόκλιση ανάμεσα στον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργου σε ότι αφορά όχι τους αριθμούς αλλά το περιεχόμενο της δράσης του.
Υστέρησαν οι σχολές μουσικής και εικαστικών.
Δεν υπηρξε έργο στις σχολές θεάτρου και χορού ενώ τα καλλιτεχνικά εργαστήρια φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν. Άξιο προσοχής είναι η σημαντική προσφορά της φιλαρμονικής που μας χρέωσε μόλις 70.000 ευρώ για την πλούσια μουσική της παρουσία. Δείγμα του τι σημαίνει εντοπιοτητα στην παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων και είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μονάδες παραγωγής πολιτιστικού έργου.
Δεν προσέφερε στον τομές των αποδήμων και της ανάδειξης της ιπποκρατικής ιδέας.
Υστέρησαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του χειμώνα όπου ενώ προβλεπόταν έργο 117.000 εκτελέστηκαν υπηρεσίες μόλις 54.000 αν και στο τέλος υπηρξε αποθεματικό.
2. Μένουμε στο φεστιβάλ κινηματογράφου. Το πρώτο φεστιβάλ ταινιών υγείας Κω, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε την σύγχρονη πλευρά της σχέσης τέχνης και επιστήμης, της σχέσης ασθενούς-υπηρεσιών υγείας-περιβάλλοντος και επιστήμης. Το φεστιβάλ μας δίδαξε να βλέπουμε την ασθένεια με ειλικρίνεια και να την αντιμετωπίζουμε με θάρρος! Πολλα γράφτηκαν για το φεστιβάλ αυτή την περίοδο.
Το νησί μας όμως ακούστηκε μέσω του πολιτισμού στην παγκόσμια αγορά κι αυτός είναι ένας νέος τρόπος διαφήμισης του, αξιολογότερος από ότι το ταξίδι στον Ρήνο για παράδειγμα.
Εκφράσαμε την ικανοποίηση μας και την πρωτοβουλία του δημοτικού πνευματικού κέντρου για το γεγονός του πρώτου φεστιβάλ ταινιών υγείας της Κω και θέλουμε να υπάρχει συνέχεια. Γι αυτό δεν αρκούν οι ευχές. Δεν αρκούν οι πολιτικές υποσχέσεις. Πρέπει το φεστιβάλ να γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας. Χρειάζεται να αναπτύξουμε αμέσως ένα τοπικό υποστηριχτικό μηχανισμό. Να κρατήσουμε αρχείο και επαφές. Να αρχίσουμε να διευρύνουμε την στήριξη του.
Να ξεπεράσουμε την στενή πλευρά της αγοράς ενός ετοίμου προϊόντος και να πάμε σε μια συλλογική τοπική δράση, που θα στηρίζεται σε ένα βαθμό και από τον επαγγελματισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του, αλλά ο στόχος μας θα είναι η αυτονόμηση του και το πέρασμα του στην διαχείριση του ντόπιου δυναμικού. Έτσι και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουμε και θα μειώσουμε τα κόστη.
Η δεύτερη πρόταση είναι να περάσουμε σε ένα φεστιβάλ λιγότερων ταινιών και μικρότερου κόστους.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε σε μια πιο ανοικτή και δημοκρατική συμμετοχή στο επόμενο φεστιβάλ τοσο της κοινωνίας οσο και των θεσμοθετημένων οργάνων της.
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ