Η εισήγηση του Γ. Κυρίτση στη συνέντευξη Τύπου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Γιώργος Κυρίτσης

Με τη σημερινή Σ.Τ κλείνει ο κύκλος μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τα στελέχη μας.

Εκτός των διαπιστώσεων, που είναι φυσικό να καταθέσουμε, οφείλουμε να σηματοδοτήσουμε τη δική μας πρόταση, αφού είδαμε, όπως βλέπουν όλοι οι Κώοι, την επικίνδυνη ανυπαρξία της δημοτικής αρχής.

Θέλουμε ταυτόχρονα να απευθύνουμε πρόσκληση, προς κάθε κατεύθυνση, για τη δημιουργία μιας ΚΩΤΙΚΗΣ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑΣ που θα σχεδιάσει – συναποφασίσει – δεσμευτεί και παλέψει για το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του νησιού.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού τα προβλήματα είναι, δυστυχώς, με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής, πολλά και κοινά, ο δε δήμος τραγικά απών.

1. Δημοτικές κοινότητες

Η απαξίωση του θεσμού και των τοπικών κοινωνιών είναι πλήρης. Από την πρώτη μέρα αυτής της δημοτικής αρχής, οι κάτοικοι των χωριών μας αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Με ανύπαρκτο σχεδιασμό, διάλυση των υπηρεσιών και πλήρη αποσύνθεση των τεχνικών συνεργείων ότι λειτουργεί οφείλεται στην καλή διάθεση των υπαλλήλων.

Οι αποχωρήσεις Κιαπόκα, Τσαμπουνιάρη και Πάχου είναι από μόνες τους αποκαλυπτικές της συμπεριφοράς και των επιλογών προς τις κοινότητες του δημάρχου.

2. Έργα – Υποδομές στα χωριά

Η απόγνωση των κατοίκων συμπυκνώνεται στο ερώτημα που βάζουν οι ίδιοι: «τι τους κάναμε και μας εκδικούνται;» για να συμπληρώσουν πάλι οι ίδιοι: «δεν έχουμε κανένα μέλλον με αυτούς».

Έργα μικρά και μεγάλα που είχαν δρομολογηθεί από τους πρώην δήμους στα χωριά, εγκαταλείφτηκαν, να ρημάζουν χωρίς ντροπή, από τη δημοτική αρχή, χρηματοδοτούμενα έργα χάθηκαν και μια πέτρα πάνω στην άλλη δεν έχει μπει.

Με εγκληματικά αργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα υποδομών δικτύων αποχέτευσης – βιολογικών που ετοίμασαν με πολύ δουλειά οι πρώην δήμοι και σήμερα είναι με έτοιμο, στρωμένο δρόμο, να υλοποιηθούν, ενώ η δημοτική αρχή καθυστερεί απελπιστικά στην έναρξη τους.

Πώς να μη νοιώσουν έτσι οι κάτοικοι των χωριών μας όταν η καθημερινότητα στην καθαριότητα, την εικόνα και τη λειτουργία κάθε χωριού, στις συγκοινωνίες, στη διαφύλαξη οικιστικού η περιαστικού περιβάλλοντος έχουν πάρει καταστροφικό κατήφορο τα δύο τελευταία χρόνια; Δείτε τι έγινε στο Ζηνί, Καμάρι, Αλυκή, Λίμνη Πυλίου (καίγεται το πρώην εργοτάξιο που έγινε σκουπιδότοπος), στο βιασμό του οικισμού του Ασωμάτου και βγάλτε συμπεράσματα.

3. Δομή-υπηρεσίες δήμου

Είναι αποκαλυπτική η αγωνία που μας κατέθεσαν και καταθέτουν, καθημερινά, τα στελέχη όλων των βαθμίδων του ενιαίου δήμου: «προσπαθούμε να καλύψουμε τα νώτα μας, από τις αλλοπρόσαλλες και επικίνδυνες οδηγίες και λειτουργίες των πολιτικών προϊσταμένων παντού».

Αποφάσεις, εντολές και συμπεριφορές προς στελέχη και πολίτες έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και διασυρμού του δήμου, αφού δεν υπάρχει Κώος που συνεργάζεται με το δήμο και να μην έχει πάει στα δικαστήρια για να αναγκάσει το δήμο να πληρώσει τις οικονομικές οφειλές του, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ προς μεροκαματιάρηδες ανθρώπους.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο το αλλαλούμ που προκαλεί η παρουσία και η λειτουργία του ίδιου του δημάρχου με τις, επί δυο χρόνια, αποφάσεις του για τη στελέχωση των υπηρεσιών.

Άνθρωποι μετακινούνται μια και δυο και τρεις φορές από θέση σε θέση, από χωριό σε χωριό χωρίς λόγο και χωρίς κανένα σχεδιασμό, μόνο και μόνο από την ανικανότητα του δημάρχου να δει τις ανάγκες ενός σύγχρονου δήμου, αλλά κυρίως από εκδικητικότητα, προς τα πρόσωπα και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Όλο αυτό το καθεστώς δημιουργεί χάος στο δήμο και οδηγεί σε δυσμενείς εξελίξεις αφού ακόμα και η, σχεδόν ανά μήνα, αλλαγή προσώπων ή ο διορισμός προϊσταμένων αντίθετα με τον Ο.Ε.Υ. έχει επιπτώσεις με πιο χαρακτηριστική την μη έγκριση της διαχειριστικής επάρκειας του δήμου.

4. Ν.Π.- Επιχειρήσεις

Δυο χρόνια μετά δεν έχουν βρει το βηματισμό τους, δεν παράγουν τίποτα.

Πολιτισμός – αθλητισμός
Ξεκίνησε με τον κ. Μπαλαλή, καπελωμένο από τον κ. Μπαραχάνο, που καταργήθηκε καθ' οδόν προς τη συνεδρίαση του Δ.Σ., για να τα ισοπεδώσει όλα στη συνέχεια ο ίδιος ο δήμαρχος αναλαμβάνοντας την προεδρία ενός υδροκέφαλου οργανισμού, να επαναφέρει, μετά την εκπαραθύρωση του κ. Μπαλαλή, τον κ. Μπαραχάνο, πρώτο μέλημα του οποίου ήταν ο ανώτατος μισθός που επεφύλασσε για τον εαυτό του και την παραποίηση της απόφασης του Δ.Σ. για να χρηματοδοτήσει με το μέγιστο ποσό που μπορούσε το δικό του σωματείο.

Την ίδια ώρα πολιτισμός και αθλητισμός περνούν στα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα με πολιτιστική και αθλητική ξηρασία.

Τουρισμός
Παραπαίει με τον ακαταλληλότερο πρόεδρο, τον ίδιο το δήμαρχο δηλαδή, αφού ανέλαβε τη θέση μετά την πολιτική, επαγγελματική και κοινωνική δημόσια απαξίωση του αντιδημάρχου κ. Μπαλαλή που δεν άντεξε τις συμπεριφορές αυτές και αποχώρησε.

Η καταστροφική του πολιτική εκδηλώθηκε στη RYANAIR με το διασυρμό της Κω, τη μη υπογραφή μέχρι σήμερα καμιάς συμφωνίας και τον κίνδυνο της καταστροφής για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και το νησί.

Σήμερα δεκαεννέα μήνες μετά, με την ουρά στα σκέλια, επέστρεψε στο σημείο που ήταν οι τρεις πρώην δήμοι, αποδεχόμενος και εδώ ότι κάναμε εμείς.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Η ανασφάλεια γονιών και προσωπικού, ειδικά στα χωριά, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τα ήδη οικονομικά εξασθενημένα νοικοκυριά που δε ξέρουν τι τα περιμένει στα τροφεία και τη λειτουργία των σταθμών από το Σεπτέμβριο. Οι καταγγελίες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του τ. δήμου της Κω και η αποχώρηση από την προεδρία των παιδικών σταθμών της κ. Φιλιππάκη είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης.

Πρόνοια
Ούτε το δημοτικό ιατρείο που τους παραδώσαμε δεν είναι ικανοί να λειτουργήσουν, φροντίζοντας τελευταία να παρουσιάζουν ως μέγιστη επιτυχία τη διανομή αθλητικών παπουτσιών, που χάρισε ιδιώτης στο σύλλογο αιμοδοτών, όταν θάπρεπε να είχαμε προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις ανακούφισης των ασθενών οικονομικά συμπολιτών μας, πέρα από τη διανομή με τσάντες τροφίμων.

Την ίδια ώρα το ειδικό σχολείο ζει στην ανασφάλεια με όσα περιρρέουν, και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι παραμένουν κατά καιρούς απλήρωτοι χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει στο μέλλον.

ΒΙΜΕΛ
Οι κορώνες εξαντλήθηκαν στις απολύσεις προσωπικού που εργαζόταν επί χρόνια στην επιχείρηση, την πρόσληψη ημετέρων του δημάρχου και στην εγκληματική απόφαση απομάκρυνσης της επιχείρησης από το φυσικό της χώρο τη γενέτειρα της Αντιμάχεια.

Μετά από δεκαεννέα μήνες δεν έφεραν ούτε ισολογισμό της επιχείρησης, στην οποία ξεκίνησαν προσπαθώντας να πουλήσουν ποσοστά του δήμου κοροϊδεύοντας τον εαυτό τους και τους μετόχους αφού ήξεραν ότι δε μπορούσαν να το κάνουν.

ΔΕΥΑΚ
Δυο χρόνια έκαναν να συγχωνεύσουν τις τρεις επιχειρήσεις και μέχρι σήμερα εκδίδονται ακόμα λογαριασμοί στο όνομα των παλαιών.

Τα χωριά αποδυναμώθηκαν από το προσωπικό, οι προγραμματικές συμβάσεις που έκαναν με το δήμο καρκινοβατούν ή ακυρώθηκαν και τα έτοιμα έργα αποχέτευσης και βιολογικού σε Καρδάμαινα- Δίκαιο δε ξεκίνησαν ακόμα και αγωνιούμε για το πότε θα γίνουν.

Την ίδια ώρα κανένα έργο δε γίνεται αφού και για τα δίκτυα ύδρευσης στο τρίγωνο με απόφαση τους στο τελευταίο συμβούλιο πετσόκοψαν τα ποσά που οι ίδιοι είχαν βάλει στον Π/Υ.

Μαρίνα- Δ.ΛΤ.
Οι έτοιμοι φάκελοι για το δίκτυο μαρίνων στην Καρδάμαινα και Κέφαλο παραμένουν στα συρτάρια, η έτοιμη για δημοπράτηση μελέτη του λιμανιού της Κεφάλου έχει εγκαταλειφτεί και η διοίκηση εξαντλείται στις διαχειριστικές προσπάθειες και σε ότι άλλο μικρό είχαμε δρομολογήσει την τετραετία 2007-2011.

ΑΝΕΜ
Χωρίς κανένα δυναμικό σχεδιασμό για το παρόν και το μέλλον εξαντλείται και οδηγείται σε περιθωριοποίηση με τις καταπληκτικές ιδέες του δημάρχου για κοινοπραξίες και άλλα αστεία πράγματα.

ΚΕΑΣ
Το αποκαλυπτικότερο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κακοδιαχείρισης, με την αγορά των λεωφορείων, τις προσλήψεις προσωπικού, τον περιορισμό δρομολογίων, την κατάργηση άλλων, την αύξηση του εισιτηρίου και την κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων των εργαζομένων.

5. Υλοποίηση Έργων

Παντού στασιμότητα και τέλμα.

Δε γίνεται ΤΙΠΟΤΑ, πέρα από τα μικρορουσφέτια και παράνομα έργα με αποκορύφωμα την καταστροφή στο Ζηνί, τα Θερμά, την Αλυκή.

Εγκαταλείφτηκαν, από πείσμα και κακία, για δυο χρόνια, όλα τα έργα που είχαν ξεκινήσει ή δρομολογήσει να ξεκινήσουν οι τρεις δήμοι.

Έργα χρηματοδοτούμενα, εισέπραξαν όλη την κακία της δημοτικής αρχής, στερώντας από το δήμο λεφτά και τους πολίτες έργα που είχαν ανάγκη.

Έργα στα χωριά ενταγμένα στο LEADER ή αλλού παρατήθηκαν χωρίς καμιά ντροπή, χωρίς καν να κοκκινίζουν οι επικίνδυνοι για τον τόπο διοικούντες.

Αφού είδαν και αποείδαν, δυο χρόνια μετά, έκαναν αυτό που ξέρουν πολύ καλά.

Με μια θεαματική κωλοτούμπα ξεκίνησαν να πίνουν το πικρό ποτήρι της ανικανότητας τους υλοποιώντας όποιο έργο μπορούν από τα έτοιμα του Μπίλη του Κυρίτση και σε λίγο του Χατζηκαλύμνιου. Κανένα έργο δικό τους.

Η Ιερού Λόχου, 50 μέτρα δρόμος «σέρνεται» 10 μήνες, αλλά είναι το μόνο που έχουν να λένε ότι κάνουν.

Το πάρκο των οδών Αλικαρνασσού και Αμερικής ξεκίνησε και τους προειδοποιούμε να μη πειράξουν τη μελέτη όπως την παρέλαβαν γιατί αρκετά έχει τραβήξει ο κόσμος από τις ασυναρτησίες τους.

Η πλατεία των Αγίων Αποστόλων τελειωμένη κατά το 80% επί Μπίλη ακόμα γίνεται...

Την ίδια ώρα καταστρέφουν περιοχές ξοδεύοντας λεφτά με τον τραγέλαφο της στέγασης των τσιγγάνων όταν εγκατέλειψαν έτοιμες μελέτες και έργο για ΕΝΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ κατοικίες που θα παραχωρούντο σε Κώους δημότες.

6. Οικονομία

Στέγνωσαν την αγορά.

Δε μιλούμε μόνο για τις παράνομες απ' ευθείας αναθέσεις που δε μπορούν να πληρώσουν, δε μιλούμε για υποχρεώσεις των πρώην δήμων που επίτηδες δεν πληρώνουν, μιλούμε για δικές τους προμήθειες και έργα που δεν πληρώνουν κάνοντας το δήμο παταξή και αναγκάζοντας τους πολίτες να πηγαίνουν στα δικαστήρια για να πληρωθούν.

Την ίδια ώρα που ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στις σημαίες του δημάρχου, που προσπαθούν να δώσουν στο σωματείο του Μπαραχάνου 4.500,00ευρώ, στους ειδικούς συμβούλους του δημάρχου και στους δεκατρείς καλά πληρωμένους δημοτικούς συμβούλους τους, δεν έχουν για τους πολίτες και τη RYANAIR

Κατέθεσα σε αδρές γραμμές τις διαπιστώσεις για να έρθω στο δια ταύτα.

Σήμερα απαιτούνται ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

Αποφάσεις υπέρβασης, σε λόγια – έργα- συνήθειες του παρελθόντος.

Υπέρβασης του εαυτού μας και των προσωπικών επιλογών του καθενός.

Υπέρβασης που έχει ανάγκη η Κως και οι άνθρωποι της.

Περιέγραψα μια κατάσταση που όλοι ζούμε και τα κακά αποτελέσματα της εισπράττουμε, για να αντιληφθούμε όλοι πόσο ανάγκη έχουμε να ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ για ΟΛΑ όσα μας ΕΝΩΝΟΥΝ και να πετύχουμε τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΩΤΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ, δεσμευόμενοι ΟΛΟΙ πάνω στον ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της Κω για τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΝ έχουμε κανένα περιθώριο.

Παρατάξεις, κοινωνικοί εταίροι- ενεργοί πολίτες ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ να πάρουμε αποφάσεις.

Πριν το φθινόπωρο των εξελίξεων και της όποιας Εθνικής κατάστασης.

Το φθινόπωρο που πρέπει να είναι η αφετηρία της δικής μας επανεκκίνησης.

Να ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΜΕ πάνω σε αρχές και έργα για την Κω του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Βρεθήκαμε με το ΕΒΕΔ την Ένωση Ξενοδόχων, το ΤΕΕ.

Καταγράψαμε την αγωνία ΟΛΩΝ.

Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα και με άλλους φορείς, πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους.

Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα.

Η κοινωνία θέλει συναίνεση και σύνεση από όλους μας.

Εμείς σήμερα καταθέτουμε κωδικοποιημένα την πρόταση μας.

Δεν είναι απαγορευτική σε άλλες προτάσεις.

Ας τη δούμε σαν το προζύμι ενός εξαντλητικού- γρήγορου- αποτελεσματικού διαλόγου και εν τέλει ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Ας παραδειγματιστούμε από την πρακτική των Κυπριακών δήμων, όπου οι παρατάξεις συναποφασίζουν για μακροχρόνια προγράμματα και τα τηρούν απαρέγκλιτα.

Αν χρειαστεί να υπογράψουμε πρωτόκολλο τιμής όλοι.

Η πρόταση μας με την ονομασία «ΑΤΖΕΝΤΑ 2035» συμπυκνώνεται στους παρακάτω άξονες.

1. Η Κως κόμβος ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής

Το νησί μας γέφυρα προς τα γύρω νησιά και την Τουρκία με έργα στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές.

2. Η Κως νησί των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης.

Με γρήγορα βήματα για επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των κάθε είδους αποβλήτων.

3. Η Κως της γρήγορης και στοχευμένης απορρόφησης κονδυλίων.

Με αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων σε έργα υποδομών και ανάπτυξης για όλο το νησί.

4. Η Κως της ισόρροπης ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Με γενναία στήριξη από το δήμο στο χώρο της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης και της προώθησης των προϊόντων μας.

5. Η Κως του ποιοτικού τουρισμού.

Με το δήμο να επενδύει από αυτά που εισπράττει από τους δημότες.

6. Η Κως του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Με αξιοποίηση της ιστορίας της κουλτούρας και της κληρονομιάς μας, μέσα από δημιουργία και λειτουργία δράσεων- θεσμών.

7. Η Κως της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Με το δήμο να δημιουργεί και να λειτουργεί ιστό προστασίας της κοινωνίας στη δύσκολη περίοδο που περνούμε και διαχρονικά.

Πίστη μας είναι πως οι άξονες αυτοί:

Θωρακίζουν την Κω και την ανάπτυξη της
Δημιουργούν συνθήκες ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας
Εξασφαλίζουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας για όλα τα επαγγέλματα
Περνούν την Κω με σιγουριά στη νέα εποχή της παγκόσμιας οικονομίας
Οι παρεμβάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας και της ανάπτυξης χωρίζονται, χρονικά σε τρία πλαίσια.

Αυτό της άμεσης εκείνο της μεσοπρόθεσμης και τέλος της μακροπρόθεσμης υλοποίησης.

Τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να είναι αυστηρά και η παρακολούθηση τους σοβαρή.

Έτσι για άμεση υλοποίηση προσδιορίζουμε:

Πλήρεις παρεμβάσεις στον αστικό ιστό όλων των χωριών και της πόλης με μοντέλο αυτές που έγινα στην πόλη το 2007-2011. Τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα στα χωριά μας για να τους δώσουμε όσα τους χρωστάμε.
Άμεση έναρξη όλων των έτοιμων έργων που αφορούν στις υποδομές και την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν έχουμε περιθώρια καθυστερήσεων.
Άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών επέκτασης και σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Γρήγορο πέρασμα στην πλήρη και σύγχρονη διαχείριση των κάθε μορφής αποβλήτων με αξιοποίηση τους για παραγωγή ενέργειας και ανακυκλώσιμων προϊόντων.
Άμεση αξιοποίηση των μελετών που υπάρχουν για το δίκτυο Μαρίνων
Άμεση σύνταξη μελετών για το μόλο κρουαζιερόπλοιων
Άμεση προκήρυξη των μελετών για τα νέο λιμάνι και το λιμάνι Κεφάλου.
Άμεση κίνηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση και λειτουργία του εγκεκριμένου αιολικού πάρκου με την παράλληλη διεκδίκηση δυο (2) νέων αιολικών και τριών (3) ηλιακών πάρκων. Στόχος η αυτάρκεια του δήμου σε ενεργειακές ανάγκες.
Στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις επανακαθορισμού της ανάπτυξης.

Σχεδιασμός παραχώρησης δημοτικών γαιών για τον πρωτογενή και τη μεταποίηση.
Χωροθέτηση πάρκων γεωργικής- κτηνοτροφικής- μελισσοκομικής ανάπτυξης.
Έργα υποδομών στήριξης των περιοχών αυτών
Έργα αξιοποίησης πλουτοπαραγωγικών πηγών (ιαματικά λουτρά-περιβαλλοντικό πλεονέκτημα)
Βελτιστοποίηση του τουριστικού προϊόντος με επανεκκίνηση της στοχευμένης προβολής και μελέτη των νέων τάσεων.
Υιοθέτηση και δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα στηρίζει τις επιχειρήσεις , τους εργαζόμενους και την ανάπτυξη.
Η δημιουργία δομών προστασίας του πολίτη σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με κατασκευή και λειτουργία δικτύου δημοτικών ιατρείων σε όλο το νησί.
Η δημιουργία και θεσμοθέτηση δράσεων για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό που κάνουν την Κω επώνυμη και την προβάλλουν διαρκώς. Παράδειγμα ο κορυφαίος θεσμός του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου, η στήριξη του Δ.Ι.Ι.Κ.

Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνονται οι αταλάντευτοι στόχοι του νησιού.

Κατασκευή νέου νοσοκομείου
Κατασκευή νέου εμπορικού λιμανιού και μετατροπή του υπάρχοντος σε τουριστικό.
Επέκταση – εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων αεροδρομίου.
Σύγχρονα κτίρια διοίκησης χωροθετημένα σε ολόκληρο το νησί.

Η πρόταση μας αυτή, που σήμερα κατατίθεται σε δημόσια διαβούλευση, πιστεύουμε πως αντιμετωπίζει την ανάπτυξη του νησιού σε όλα της τα επίπεδα.

Εκατοντάδες θέσεις πραγματικής απασχόλησης δημιουργούνται για όλα τα επαγγέλματα.

Ο κατασκευαστικός κλάδος με δεκάδες επαγγέλματα, οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, χωματουργικά μηχανήματα, εταιρείες μπετόν, εργάτες κάθε ειδικότητας βρίσκουν δουλειά για πάρα πολλά χρόνια.

Ο τουρισμός απλώνεται σε όλα σημεία του νησιού με στοχευμένη προβολή και συμφωνίες ενίσχυσης του αριθμού των επισκεπτών με αξιοποίηση κάθε μέσου και φορέα μεταφοράς.

Ο πρωτογενής τομέας περνά σε άλλο επίπεδο με τη στήριξη του δήμου και την ενθάρρυνση να μπουν στο χώρο φρέσκες ιδέες και πρότυπες επιλογές.

Η μεταποίηση ανοίγει ξανά τα φτερά της δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Οι υποδομές δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης θέσεις εργασίας και ποιότητας ζωής.

Το πέρασμα στην πράσινη ανάπτυξη ανοίγει νέους δρόμους για τις επόμενες γενιές.

Επιμένουμε πως ΤΩΡΑ πρέπει να πάρουμε αποφάσεις αντί να χάνουμε χρόνο με φλύαρες κουβέντες που μας γυρίζουν πίσω στις λειτουργίες ενός κράτους που βουλιάζει με ευθύνη των πολιτικών που υπηρέτησαν πολιτικά πρόσωπα όπως ο νυν δήμαρχος της Κω, που στο βωμό της προσωπικής τους επαγγελματικής πολιτικής καριέρας θυσίασαν τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Τώρα πρέπει να προλάβουμε το χρόνο που χάσαμε τα δυο χρόνια που πέρασαν με αυτή τη δημοτική αρχή.

Είναι η ευκαιρία να εντάξουμε μελέτες και έργα και να αντλήσουμε από την τελευταία Ευρωπαϊκή περίοδο στήριξης όσους περισσότερους πόρους μπορούμε.

Δε θα έχουμε άλλες ευκαιρίες.

Αν δεν πετύχουμε τη συναίνεση στο σχεδιασμό και την αταλάντευτη διεκδίκηση θα είμαστε υπόλογοι για πολλές γενιές.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter