Ν. Μυλωνάς: για το Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Απασχόλησης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η αναζήτηση και η εύρεση θέσεων εργασίας είναι αντικείμενο πελατειακών σχέσεων, κέρδους και κερδοσκοπίας!

Ο κ. Δήμαρχος μας καλεί ''στα εγκαίνια του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Απασχόλησης (ΚΕΠΑ), που αποτελεί προπομπό του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογίας και έχει ως αποκλειστικό στόχο μέσα από μία επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα διάγνωσης αναγκών, να παρέμβει δραστικά στον χάρτη της ανεργίας και της απασχόλησης στο νησί μας''.

Στον ίδιο χώρο λέει ''θα εδρεύει και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ, για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας''.

Κατ αρχήν δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες για υποχρεώσεις του Δημου μας που προβλέπονται στον κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης και στον Καλλικράτη.Στη σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη και η υποστήριξη ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους και των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό μέλλον. Όμως :

1. υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πρόκειται για μια ακόμη αναποτελεσματική δημοτική πρωτοβουλία με σπατάλη ανθρωπίνων και υλικών πόρων που θα εμπορευτεί πραγματικές κοινωνικές ανάγκες στο πρωταρχικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας. Είμαστε απαισιόδοξοι για τον νέο θεσμό γιατί στήνεται πολύ πρόχειρα, βιαστικά, χωρίς μια στοιχειώδη μελέτη κόστους-οφέλους, χωρίς κανονισμό λειτουργίας, χωρίς προγραμματικούς στόχους, χωρίς ετήσια κοστολόγηση της λειτουργίας του, χωρίς καθορισμό δεικτών απόδοσης, χωρίς αξιολογικά κριτήρια αποτελεσματικότητας, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, συνολικά χωρίς χρονικούς ορίζοντες και χωρίς κοινωνικούς ελέγχους. Στήνεται όχι στην βαση μιας στοιχειώδους ανάλυσης των κοινωνικών αναγκών, της ιεράρχησης τους και του προγραμματισμού τους (ανάμεσα σε πολλές άλλες παρόμοιες ανάγκες), αλλά στην βαση μόνον των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. δημάρχου για το Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογίας! Ένα θεσμό που επί πλέον δεν προβλέπει ο νομοθέτης για τους Δήμους και σε κάθε περίπτωση είναι εκτός των δυνατοτήτων του δήμου μας.

2. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η αναζήτηση και η εύρεση θέσεων εργασίας είναι ΚΥΡΙΩΣ αντικείμενο πελατειακών σχέσεων, κέρδους και κερδοσκοπίας! Υπάρχει σημαντική εμπειρία από την λειτουργία παρόμοιων κέντρων που λειτουργούν από δημόσιους ή και ιδιωτικο-οικονομικούς φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης. Το μειονέκτημα τους είναι ότι όλοι αυτοί κρατούν μια θέση ουδετερότητας απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας. Δημιουργούν την ψευδο-αίσθηση ότι η συμβουλευτική και η ενημέρωση είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος στο πρόβλημα της εργασίας και είναι και αρκετό!

3. Συνεπώς η μεγαλύτερη προσφορά του δήμου μας θα ήταν η συμβολή του στην δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των πολιτών και την ισοπολιτεία. Κι αν αυτό δεν γίνεται τότε όλα τα αλλά είναι ...σάλτσες και σκόνη για να καλύψει ...τις αμαρτίες της η δημοτική αρχή! Έχουμε και τοπικούς δημοτικούς θεσμούς που υπάρχουν, χρηματοδοτούνται, απασχολούν και ξοδεύουν χωρίς ... αποτέλεσμα!

4. Σχολιάζοντας πριν λίγο καιρό τις εργασιακές σχέσεις σήμερα στα ξενοδοχεία μας όπου είναι οι πολλές τοπικές θέσεις εργασίας λέγαμε ότι η δημοτική αρχή μπορεί να εμπλακεί στα εργασιακά θέματα βάσει του Καλλικράτη. Θα ήταν σημαντικό και πρωτοποριακό ο Δήμος να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία άσκησης πίεσης για προσλήψεις από τις λίστες των ανέργων του δημοτικού ΚΕΠΑ! Να ζητήσει την κατανάλωση τοπικών προϊόντων! Να ανακοστολογήσει τις δημοτικές υπηρεσιες και τους φυσικούς πόρους του νησιού που εμπορεύονται οι μεγάλες ξενοδοχειακές και να προσφέρει κάτι χειροπιαστά πρωτοποριακά αποτελέσματα στοχεύοντας στην ανακούφιση της κοινωνίας του νησιού μας που αγωνιά και υποφέρει.

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter