Ν. Μυλωνάς: για την γιορτή του μελιού στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Ένα καλοκαίρι που το σκιάζει ο επερχόμενος χειμώνας.

Ο πρωθυπουργός μας πήγε στην Ευρώπη για να θύσει το θέμα παράτασης χρόνου στην εφαρμογή της μνημονικής πολιτικής κι από ότι φαίνεται δεν τον άφησαν καν να το διατυπώσει!

Τι μας περιμένει;

Με σκοτεινές σκέψεις ξεκινήσαμε για την γιορτή του μελιού.

Είναι σημαντικό να γιορτάζει ο τόπος σου!
Να γεύεσαι τα προϊόντα του και να δοξάζεις την ανθρώπινη δουλειά και την φύση για την δύναμη τους!
Περιμέναμε να συναντήσουμε το γνωστό ''καταναλωτικό διασκεδαστικό κλίμα'' και κάποια παράπονα.

Όμως συναντήσαμε μια διαφορετική κατάσταση.
Φέτος, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία η κατάσταση είχε αλλάξει!

Όπως μας είπαν για πρώτη φορά συμμετείχαν στην γιορτή ενεργά, οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής! Κατανοώντας ίσως την δυσκολία της εποχής, εδώ και καιρό μεθοδικά συμμετείχαν η κάθε επιχείρηση με τον τρόπο της! για παράδειγμα:

Η μεγάλη ξενοδοχειακή επιχειρηση ''...ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ'' αγόρασε από τους παραγωγούς 200 κιλά μέλι, τα συσκεύασε σε μικρές ατομικές συσκευασίες των 50 γραμμαρίων και τα δίνει εδώ και ένα μήνα στους πελάτες της διαφημίζοντας το προϊόν και την γιορτή του μελιού.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα ''...ΑΡΤΕΜΙΣ C.O.'' απορρόφησε 300 κιλά με τα οποία εδώ και καιρό ο αρχιμάγειρας της λανσάρει ένα πολύ νόστιμο νέο προϊόν που στηρίζεται στο μελί και εχει γίνει ήδη σήμα κατατεθέν της ζαχαροπλαστικής του!

Το ίδιο έκαναν και οι μεγάλες επιχειρήσεις ''supermarket'' του νησιού που για 2 μήνες τώρα έχουν τοποθετήσει σε ειδικές προθήκες το τοπικό μέλι κάνοντας προσφορές και διαφημίζοντας την γιορτή!

''Δυο τράπεζες'' χρηματοδότησαν με κιόσκια και πλαστικά υλικά ειδικής παραγωγής που έφεραν την διαφήμιση τους, και προσέφεραν το απαιτούμενο κρασί που ήταν εξ ολοκλήρου αγορασμένο από ντόπιους παραγωγούς!

Το σύνολο των επιχειρήσεων, αγόρασαν ήδη πάνω από 10 τόνους μέλι δίνοντας μια ανάσα στους παραγωγούς και προσφέροντας μια μοναδική τοπική ιδιαιτερότητα!

Τα κόστη της γιορτής περιορίστηκαν, οι πωλήσεις αυξήθηκαν, ο χώρος και η γιορτή οργανώθηκαν με άνεση και η διάθεση όλων ήταν διαφορετική! Στην γιορτή, για πρώτη φορά, υπερτερούσε η παρουσία των τουριστών γιατί το περιεχόμενο και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν εξωστρεφές απευθυνόμενο στο σύνολο των φιλοξενουμένων στο νησί και στον τοπικό πληθυσμό!

Άλλες χρονιές, υπήρχε μια κάποια κούραση και είχαμε και κάποια παράπονα. Για παράδειγμα ''μοιράσαμε στην γιορτή πάνω 3.000 μερίδες μέλι! Δεν είναι ωραίο να αγοραστούν μόλις 100 κιλά;''

Φέτος δεν έμεινε χώρος για παράπονα. Ήταν όλα διαφορετικά! Μπράβο!
Ήταν μια ελπιδοφόρα γιορτή...

---Μα τι λέτε τώρα! Ονειρεύεστε; δεν έγιναν αυτά που λέτε κύριε!
---Δεν πειράζει! Μπορούν να γίνουν! έστω και μετά!
---Καλή επιτυχία!

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter