Ερωτήσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για εισπρακτικές εταιρείες & ανταλλακτήρια χρυσού

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΗΜΑΡ

Ερώτηση του βουλευτή επικρατείας και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη σχετικά με τις εισπρακτικές εταιρείες

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Με την τροποποίηση του νόμου 3758/2009 , ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, θεσπίστηκαν τον Απρίλιο του 2012 συγκεκριμένοι περιορισμοί μεθοδολογίας και καθιερώθηκαν μηχανισμοί ελέγχου, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και το σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών από πρακτικές παρενόχλησης.

Στις εισπρακτικές εταιρείες καταφεύγουν οι προμηθευτές -τράπεζες κυρίως, αλλά και εμπορικά καταστήματα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.α.- για την είσπραξη οφειλόμενων χρηματικών ποσών σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής δανείων, πιστωτικών καρτών, συναλλαγματικών επιταγών κτλ.
Από αποφάσεις δικαστηρίων όμως και από το Συνήγορο του Καταναλωτή διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις είσπραξης χρεών χρησιμοποιούν μεθόδους και υιοθετούν διαδικασίες αντιδεοντολογικές, αντικοινωνικές και ενίοτε παράνομες.

Υπάρχουν καταγγελίες για:
• Παραβάσεις των αρχών της ευπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας του οφειλέτη, με την άσκηση διαρκούς ψυχολογικής πίεσης όχι μόνο κατά του οφειλέτη ατομικά, αλλά και κατά των οικείων του. Η τακτική μάλιστα της έκθεσης του οφειλέτη στον κοινωνικό ή επαγγελματικό του χώρο φαίνεται να αποτελεί συνήθη μέθοδο των εισπρακτικών εταιρειών.
• τηλεφωνικές οχλήσεις σε ώρες κοινής ησυχίας των καταναλωτών χωρίς να δηλώνουν την πραγματική επαγγελματική τους ταυτότητα, αλλά προσποιούμενοι υπαλλήλους τραπεζών ή δικηγορικών γραφείων.
• πίεση για είσπραξη χρεών ακόμα και σε περιπτώσεις παράνομων ή απλώς εσφαλμένων και καταχρηστικών ρητρών.

Καθώς το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά σε ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ,λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, και επειδή τέτοια φαινόμενα οδηγούν σε απονενοημένες προσωπικές επιλογές:

Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί εάν όλες οι εισπρακτικές εταιρείες είναι καταγεγραμμένες, όπως οφείλουν, στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή;
2. Έχουν διασταυρωθεί οι όλο και περισσότερες καταγγελίες περί αθέμιτης λειτουργίας των προαναφερόμενων εταιρειών;
3. Αξιολογείται ως απολύτως αναγκαία η λειτουργία των εταιρειών αυτών;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη και Σπύρου Λυκούδη σχετικά με τα ανταλλακτήρια χρυσού

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
3. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ,ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Στα τέλη του 2010, ενεχυροδανειστήρια και ανταλλακτήρια χρυσού με διαφημιστικές καταχωρήσεις «αγοράζω χρυσό» άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού, αρχικά στην πρωτεύουσα και μετά στην περιφέρεια.

Εντατικοί έλεγχοι των υπηρεσιών δίωξης καταδεικνύουν το καθεστώς ημι-νομιμότητας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Διαπιστώθηκαν επίσης διαδικασίες «ξεπλύματος χρήματος», αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και σωρεία άλλων παραβάσεων. Από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΔΟΕ τους τελευταίους μήνες στις επιχειρήσεις αυτές, (σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής 02/06/12), έχει διαπιστωθεί πλήθος φορολογικών παραβάσεων σε περισσότερες από τις μισές.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα πέντε που ελέγχθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις στα τέσσερα. Δύο ιδιοκτήτες αυτών παραπέμφθηκαν για «αποδοχή και διάθεση «προϊόντων εγκλήματος», καθώς βρέθηκαν χρυσαφικά και άλλα κοσμήματα, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν καταγραφεί στο σχετικό βιβλίο που υποχρεούνται να τηρούν. Ένας μάλιστα εξ αυτών παραπέμφθηκε για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, τόσο για την προέλευση της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, αν λάβει κανείς υπόψη του την έλλειψη ρευστότητας για όλες τις άλλες επιχειρήσεις, όσο και για την κατάληξη του αγοραζόμενου χρυσού.

Για όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1.Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε τους εξαθλιωμένους οικονομικά πολίτες από τυχόν αισχροκερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και τοκογλύφους;
2.Με δεδομένα τα αποτελέσματα ελέγχων της Ασφάλειας και του ΣΔΟΕ, εξετάζετε την τροποποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών;
3.Υπάρχει επαρκής έρευνα και στοιχεία για την κατάληξη του αγοραζόμενου χρυσού, ενός προϊόντος μεγάλης ουσιαστικής και χρηματιστηριακής αξίας;

ΟI ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter