Ν. Μυλωνάς: «δεν προβλέπεται Πράσινο στην Ιερού Λόχου»
Tο πράσινο στην πόλη είναι σημείο ζωής και ενδειξη πολιτισμού.
ΚΩΣ: Χωρίς στρατηγική και όραμα για το Πράσινο στην πόλη και τους οικισμούς μας
Α. Aυτη την περίοδο φτιάχνεται με «εργολαβία» ένα τμήμα της οδού Ιερού Λόχου στην πόλη της Κω. Ο δρόμος αυτός είναι νευραλγικής σημασίας για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης σύμφωνα με τους μελετητές της. Ο δρόμος σχεδόν ολοκληρώνεται.
Μας έκανε εντύπωση ότι στα πεζοδρόμια δεν έχουν φυτευτεί δένδρα. Συναντήσαμε τους επιβλέποντες μηχανικούς του Δημου και τους θέσαμε το ζήτημα. Μας είπαν ότι η μελέτη δεν προβλέπει δενδροφυτευση!!!
Θυμηθήκαμε ανάλογη ανεπιτυχή παρεμβαση μας στην είσοδο της πόλης εκεί που θα μπει, ελπίζουμε ...κάποτε το σύμπλεγμα της Ευρώπης (μια που έχουμε πληρώσει ήδη γι αυτό και την διαμόρφωση του περίπου 300.000 ευρώ και εκκρεμεί ένα μικρό ποσό για την Γλύπτρια). Και σε εκείνο το νευραλγικό σημείο της πόλης αγνοήθηκε η σημασία του πρασίνου. Η ιδία λογική και η ιδία λαθεμένη πολιτική υποβάθμισης της σημασίας του πρασίνου στην πόλη και στους οικισμούς μας συνεχίζεται και σήμερα. Δυστυχώς.
Β. Ότι η πόλη μας είχε μια πρωτοποριακή πολεοδομική σχεδίαση και μια εξ ίσου επιστημονικά μελετημένη δομή του πρασίνου της. Οι φυτεύσεις των δρόμων ήταν αντικείμενο ειδικής έρευνας των Ιταλών επιστημόνων της εποχής, οι οποίοι σε δι-επιστημονική συνεργασία αρχιτεκτόνων τοπίου, γεωπόνων και δασολόγων, μας άφησαν μια υψηλού επιπέδου σχεδιασμένη μορφή και λειτουργία της πόλης. Δυστυχώς η διαχείριση αυτού του σημαντικότατου συγκριτικού πλεονεκτήματος, κυρίως μετά το 1980, από την εποχή της λεγόμενης τουριστικής ανάπτυξης μέχρι σήμερα υπήρξε κακή. Ποιος δεν θυμάται ότι κάθε δρόμος είχε το δικό του φυσικό άρωμα; Το δικό του χρώμα σε κάθε εποχή; Για το σημερινό δραματικά αλλαγμένο τοπίο, τουλάχιστον στον παλιό συνεκτικό πυρήνα της πόλης μας, υπάρχουν ευθύνες πολιτικές. Όσο για τις μεταγενέστερες επεκτάσεις πόλεως, με τις αποσπασματικές φυτεύσεις χωρίς στόχο με τυχαίο χαρακτηρα (παρά τις προσπάθειες κάποιων υπαλλήλων) το αποτέλεσμα είναι πολύ φτωχό γιατί έλειψε ο σχεδιασμός, το όραμα και η αναγκαία πολιτική.
Γ. Ο μη σεβασμός της υπάρχουσας πολεοδομικής και οικιστικής παρακαταθήκης είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης της πολίτικης από τον σεβασμό αρχών και ιδεών και η διολίσθηση της στην ευκολία, τον λαϊκισμό και εν τέλει στην αδιαφορία. Η Κως άγεται και φέρεται από τα μικροσυμφέροντα, και μικρο-παραγοντισμους με τον πολίτη αδύναμο ή αδιάφορο και πολλές φορές συνένοχο. Γιατί τι άλλο είναι η προσπάθεια του δημότη, που για να ανοίξει την θέαση του μικρό-μαγαζιού του ξεριζώνει τα δένδρα του πεζοδρομίου ή καταστρέφει κάθε ίχνος φυτού στην ζώνη πράσινου της ιδιοκτησίας του και την αντικαθιστά με μπετόν και πέργκολες με πλαστικά φύλλα;
Το μήνυμα του κειμένου είναι σαφές. Tο πράσινο στην πόλη είναι σημείο ζωής, ενδειξη πολιτισμού και περιβαλλοντικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε τουριστικούς προορισμούς. Δυστυχώς με ευθύνη των δημοτικών αρχών απουσιάζει η στρατηγική και το όραμα για το Πράσινο στην πόλη και τους οικισμούς μας.
Σημ: Το πεζοδρόμιο της Ιερού Λόχου είναι πλάτους 1,50μ και μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί δενδροστοιχία. Τεχνικά ο σωστός σχεδιασμός επιβάλλει η φύτευση να μην γίνει κεντρικά του 1,50 αλλά έκκεντρα για να διευκολύνεται η κίνηση των πεζών.
Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς