Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη διευκόλυνση στη βίζα για τους τουρίστες από την Τουρκία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τo πιλοτικό πρόγραμμα στα πέντε νησιά του Αιγαίου και τη διευκόλυνση στη βίζα για τους τουρίστες από την Τουρκία

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, Ρένα Δούρου και Μιχάλης Κριτσωτάκης και Γιάννης Ζερδελής, κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή των Ελλήνων, γραπτή ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς: Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, με θέμα: «Απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους έκδοσης θεώρησης εισόδου (visa) για τους τουρίστες, προερχόμενους από την Τουρκία».

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Εξωτερικών
- Οικονομικών
- Τουρισμού
- Ναυτιλίας & Αιγαίου
- Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους έκδοσης θεώρησης εισόδου (visa) για τους τουρίστες, προερχόμενους από την Τουρκία»
Σήμερα που η οικονομία της χώρας δοκιμάζεται σκληρά, ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω, σαν μια σημαντική πηγή εσόδων και ενίσχυσης της απασχόλησης. Είναι λοιπόν απαραίτητο, να ληφθούν μέτρα για την προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού τουριστών και ειδικά, τουριστών από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη εξερχόμενη τουριστική αγορά όπως είναι η Τουρκία.
Οι φορείς που εκπροσωπούν τον τουριστικό κλάδο των δύο χωρών, έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον συνεργασίας και ήδη εφαρμόζεται ένα ειδικό, «πιλοτικό πρόγραμμα» για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας για πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία σε πέντε ελληνικά νησιά στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο (Ρόδος, Κως, Σάμος, Χίος και Λέσβος).
Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία, είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ανατολικού και νότιου Αιγαίου, τόσο λόγω του δυνητικού αριθμού των πολιτών της συγκεκριμένης χώρας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όσο και λόγω της εγγύτητας της με τα ελληνικά νησιά. Σε αυτό, συνηγορούν και πρόσφατα δημοσιεύματα και δηλώσεις των τουριστικών παραγόντων, που αναφέρουν ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των Τούρκων τουριστών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα δίνεται, στην προτίμηση των τουριστών από την Τουρκία σε θαλάσσιο τουρισμό στα ελληνικά νησιά.
Για το σκοπό αυτό, επείγει η με θεσμικά αποδεκτό τρόπο στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (θεωρήσεις Schengen), επέκταση του πιλοτικού προγράμματος, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ειδικά για την Τουρκία (για κατόχους τουρκικών ταξιδιωτικών εγγράφων και υπηκόων τρίτων χωρών), αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της πρώτης θεώρησης εισόδου στα σημεία εισόδου στα ελληνικά νησιά και στα προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Τουρκία, καθώς επίσης και στο θέμα του κόστους του παραβόλου της, για τους κατόχους τουρκικών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στο θέμα της «απορρόφησης» τουριστών από την Τουρκία (για τούρκους πολίτες και για πολίτες άλλων «τρίτων χωρών»), το ζήτημα της θεώρησης εισόδου είναι κρίσιμο. Κυρίως, όσον αφορά στο κόστος της, που είναι υψηλό, ιδιαίτερα για τις πολυμελείς τουρκικές οικογένειες. Η κάθε visa στοιχίζει 60 ευρώ (για 15 ημέρες), έναντι του μειωμένου κόστους που ισχύει για τη θεώρηση εισόδου σε πολίτες άλλων «τρίτων χωρών».
Οι νησιωτικές κοινωνίες κατανοούν τις δυσκολίες υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος. Είναι όμως στην ευθύνη της πολιτείας, να αξιοποιεί όλα τα τεχνολογικά εργαλεία και τις δυνατότητες παρεμβάσεων για την βέλτιστη εφαρμογή του, με στόχο τόσο την ευρύτερη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όσο και την αναβάθμιση της ποιότητας του.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται και αν ναι, πώς, να επιλύσουν άμεσα το θέμα της μείωσης του κόστους θεώρησης εισόδου αναφορικά με τους εκ Τουρκίας προερχόμενους τουρίστες;
2. Προτίθενται να λάβουν μέτρα που να διευκολύνουν την χορήγηση visa με μειωμένο κόστος σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνες οικογένειες καθώς και σε ειδικές ομάδες τουριστών όπως αθλητές, μαθητές και πολίτες τρίτης ηλικίας;
3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας στις πύλες εισόδου των νήσων που εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα;

Οι ερωτώντες βοουλευτές
Δημήτριος Γάκης, Ειρήνη Δούρου, Μιχάλης Κριτσωτάκης , Γιάννης Ζερδελής

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter