Συμπαράταξη Ελπίδας: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2012

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2012
Αφορμή για νέες πολιτικές

Και η φετεινή καλή χρονιά, παρά την δύσκολη περιρρέουσα οικονομική και πολιτική ατμόσφαιρα δεν ήταν κακή. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πήγαν πολύ καλά, γιατί η πληρότητα τους ήταν όπως άλλες χρονιές και επί πλέον το λειτουργικό τους μισθολογικό κόστος πολύ μικρότερο λογω των ...μνημονιακών περικοπών!

Το συνολικό αποτέλεσμα δεν δημιούργησε βελτίωση των εισοδημάτων της κοινωνίας μας και του Δημου μας. Το αντίθετο! Συνεχίζεται η επιδοματική δημοτική πολιτική ανοικτών χειρών με την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης στους μεγάλους καταναλωτές κλπ. Έτσι και τα δημοτικά έσοδα είναι μειωμένα και φυσικά και η ποιότητα των υπηρεσιών μειωμένη! Δεν προοιωνίζεται κάτι διαφορετικό για την επόμενη τουριστική περίοδο!

Η δημοτική τουριστική πολιτική το 2012 ήταν ανύπαρκτη. Ούτε στο απλό θέμα των εταιρειών χαμηλού κόστους δόθηκε μια λύση! Όσο για τα θεσμικά και οργανωτικά θέματα ''άκρατος σιωπή''! Δεν υπάρχει ελπίδα για έξοδο από την τοπική κοινωνική και οικονομική κρίση!

Α) Υπάρχει τεκμηρίωση για τον κορεσμό του νησιού μας (μελέτη της ICAP 2004) κι αυτό απαιτεί προσεκτικά βήματα για να μην καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα! Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η θεσμοθέτηση χωροταξικής ρύθμισης του νησιού που θα θέτει ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ στην αδειοδότηση νέων κλινών και θα προωθεί άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Β) Πρέπει να προταχθούν αναγκαία έργα υποδομής που αφορούν όλη την κοινωνία μας (εμπλουτισμός παραγωγικής βάσης, βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση απορριμμάτων, Λατομείο, Ιαματικά, Νοσοκομείο, Σχολεία, ποιότητα ζωής, κλπ) και να αποφευχθούν σπάταλες γιγαντιαίες παρεμβάσεις όπως νέο λιμάνι, νέοι δρόμοι, επέκταση αεροδρομίου κ.λ.π. και γενικά έργα που στοχεύουν στην παραπέρα γιγάντωση των τουριστικών εκμεταλλεύσεων.

Γ). Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο αναπτυξιακό όργανο που θα σχεδιάζει, θα συντονίζει, θα προγραμματίζει και θα ελέγχει την υλοποίηση των αξόνων του αναπτυξιακού προγράμματος για όλο το νησί. Ο ενιαίος φορέας τουρισμού ΕΦΤ δεν έπαιξε και δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο από την ίδια την φύση του. Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ενιαίου ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ρυθμιστικού μηχανισμού σύμφωνα με τον κώδικα Τ.Α. με άξονα αναφοράς την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η Κως έχει ξεπεράσει τα στάδια της υπανάπτυξης. Έχει ανεπτυγμένη καπιταλιστική παραγωγική βάση και κυριαρχούν τα προβλήματα συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του τουριστικού τομέα σε βάρος των ασθενέστερων τάξεων όπως γίνεται στις ταξικά ολοκληρωμένες κοινωνίες.

H Συμπαράταξη Ελπίδας επιδιώκει σε τοπικό επίπεδο τον προγραμματισμό της ανάπτυξης, την οικολογική διαχείριση του χώρου μας και αλλαγές στα ζητήματα του αναπτυξιακού νόμου ώστε να υπάρξει αλλαγή του μοντέλου παραγωγής.

Συμπαράταξη Ελπίδας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter