Η εισήγηση του Γ. Κυρίτση στη συνέντευξη Τύπου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

Πριν δυο μήνες, στις 6 Αυγούστου, μετά από σειρά επαφών μας με επαγγελματικούς φορείς, επιχειρήσεις, Ν.Π. και υπηρεσίες του δήμου, σε ανάλογη συνέντευξη, καταθέταμε την αγωνία και ταυτόχρονα την πρόταση μας, με την ονομασία ΑΤΖΕΝΤΑ 2035 για το μέλλον του νησιού και των ανθρώπων του.

Καλούσαμε τότε, σε ΚΩΤΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ, όλους τους ενεργούς πολίτες, τις δημοτικές παρατάξεις και τη δημοτική αρχή.

Λέγαμε πολύ απλά ότι η συναίνεση και η συστράτευση στον αγώνα που χρειάζεται ο τόπος, μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, είναι το μόνο μέλημα μας.

Οι απλοί πολίτες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας και ήδη τις προτάσεις τους επεξεργάζονται στελέχη μας και συμπολίτες μας που συστρατεύονται, κάθε μέρα που περνά, μαζί μας.

Από την άλλη είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία της δημοτικής αρχής να υπερβεί τον εαυτό της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ενεργοποιηθεί στοιχειωδώς στην κατεύθυνση παραγωγής έργου που έχει ανάγκη ο τόπος.

Εξακολουθεί με την ανερμάτιστη και επικίνδυνη πολιτική της να αδιαφορεί για το σύνολο των πολιτών και του νησιού.

Κανένα έργο, καμιά ουσιαστική δράση, ακόμα και για την πόλη, που φαίνεται ότι ψηφοθηρικά και μόνο την ενδιαφέρει.

Το μόνο έργο που, στα δυο χρόνια παρουσίας της, κατάφερε να τελειώσει, μετά από σχεδόν δώδεκα μήνες εργολαβίας, είναι ο δρόμος των 50 μέτρων στο περιβόλι Κουτσουράδη.

Έργο που βρήκε έτοιμο από εμάς, όπως και τόσα άλλα στην πόλη και τα χωριά, για να τα εγκαταλείψει επειδή τα ξεκίνησαν άλλοι.

Έκαναν βέβαια και την ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου του Αγίου Νεκταρίου, εκμεταλλευόμενοι δική μας μελέτη και παραποιώντας την με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην τον έχουν πληρώσει...

Για τα χωριά βέβαια έχει ξεκάθαρη θέση, που την κατέθεσε με έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο και ύφος, ο κ. Καϊσερλης στη συνάντηση του με εκπροσώπους του σωματείου επιπλωμένων διαμερισμάτων και μας μετέφερε μέλος του σωματείου.

«Δε μ' ενδιαφέρουν τα χωριά, δε θέλω να μου μιλάς γι' αυτά» ήταν περίπου η απάντηση του κ Καϊσερλη στο κάλεσμα να στηρίξει ο δήμος τους μικρούς επιχειρηματίες σε όλο το νησί.

Επιβεβαίωσε έτσι την πολιτική του, της εγκατάλειψης των χωριών.

Πώς να ξεχάσουμε όμως και την απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά του στους εθελοντές.

Εμείς σήμερα, από εδώ, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την πρόταση μας, για συστράτευση και κοινή προσπάθεια ΟΛΩΝ πάνω σ' ένα πλαίσιο κοινής συμφωνίας, που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτούν οι πολίτες.

Το διαπιστώσαμε ξανά στις περιοδείες μας στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Μας το επισημαίνουν οι πολίτες σε όλο το νησί, που βλέπουν το χρόνο να περνά και τη δημοτική αρχή να αποδεικνύεται μοιραία και επικίνδυνη.

«Φταίτε εσείς που τον ξαναφέρατε, φταίμε και εμείς που τον ψηφίσαμε, τώρα όμως πρέπει να κάνουμε, όλοι, τα πάντα για να φύγει. Δε μπορεί να καταστρέφει το νησί κάθε μέρα που περνά.»

Αυτή είναι η επαναλαμβανόμενη κουβέντα από την Κέφαλο μέχρι τη πόλη.

Σήμερα για άλλη μια φορά κτυπούμε το καμπανάκι σε μια δημοτική αρχή που αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Τρεις είναι οι τομείς της αναφοράς μας και θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να κινηθούμε επί τέλους ως κοινωνία σοβαρά, πριν βουλιάξουμε τελείως.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ. Καϊσερλης κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώνει καθημερινά αυτό που λένε όλοι οι πολίτες, ότι δηλαδή υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.

Όχι απλά δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική για τον τουρισμό, όχι μόνο η λειτουργία του είναι επικίνδυνη, αλλά κάνει και το κάθε τι για να απαξιώσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αρνούμενος ακόμα και να απαντήσει στα τηλεφωνήματα των εκπροσώπων φορέων.

Όρισε για σήμερα συνεδρίαση του ΕΦΤ τον οποίο έχει αφήσει χωρίς λεφτά, έχει δε προαναγγείλει, σε συνεδρίαση του Δ.Σ., την ουσιαστική διάλυση του, μιλώντας για προβλήματα στο νομικό καθεστώς του και κατά συνέπεια στη χρηματοδότηση του.

Ξέχασε την περίοδο που διερρήγνυε τα ιμάτια του, όπως ξέχασε και τις κραυγές του, ότι εμείς θέλαμε τη διάλυση του φορέα.

Δεν έχει το θάρρος να πει για τα εκατομμύρια που εμείς επενδύσαμε στον τουρισμό σε τέσσερα χρόνια.

Μέχρι σήμερα κανείς δε ξέρει τι έκαμε ή τι θα κάμει με τη RYANAIR.

Κατά σύμπτωση βέβαια, σήμερα έστειλε επιστολή στον κ. δήμαρχο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Πάππου που εξακολουθεί να ρίχνει ευθύνες στην εταιρεία (και υπονοούμενα για τρίτους) , μετά από 14 μήνες κοσκινίσματος και απαράδεκτης συμπεριφοράς.

Κανείς δε ξέρει σε ποιες εκθέσεις, με ποια παρουσία, με ποιο υλικό και με ποια στόχευση θα πάει, αν θα πάει η Κως.

Τα μικρά παρουσιάζονται ως μέγιστα κατορθώματα.

Με λίγα λόγια και «ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζουμε στον τουρισμό».

Η TUI ανακοινώνει ότι οι προκρατήσεις αυτή την περίοδο, για την Ελλάδα, είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο και εμείς στο Λονδίνο, την πρώτη μεγάλη έκθεση της χρονιάς, δε ξέρουμε ακόμα πως θα πάμε.

Το αστείο είναι πως στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΦΤ υπάρχει θέμα κατακύρωσης διαγωνισμού για τα περίπτερα της Κω σε Λονδίνο, Βερολίνο, Ουτρέχτη και Μόσχα χωρίς να έχει κατατεθεί καμιά πρόταση.

Η Κως, ο 4ος τουριστικός προορισμός της χώρας φαίνεται ότι επιστρέφει στην προ του 2007 περίοδο, του φτωχού συγγενή, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα φιλοξενηθεί σε καμιά γωνιά του ΕΟΤ!!!

Επισημαίνουμε στη δημοτική αρχή πως πρέπει επί τέλους με σοβαρότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις εκθέσεις και ειδικά την αγορά της Ρωσίας.

Την ίδια σοβαρότητα πρέπει να δείξει και στην αγορά της Τουρκίας, αφού και φέτος αποδείχτηκε ότι είναι μια αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη για την Κω αγορά.

Αυτοί οι τρεις στόχοι, δηλαδή RYANAIR, ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, σχεδιασμό και αντιμετώπιση από μια σοβαρή δημοτική αρχή.

Εκτός αν η σημερινή δημοτική αρχή της Κω έχει «χαράς Ευαγγέλια» μαζί με τους tour operators και τα all inclusive ξενοδοχεία που τους εξυπηρετούν, την ίδια ώρα που ακόμα και, οι λεγόμενοι, μεγάλοι Κώοι ξενοδόχοι αναζητούν με αγωνία μια αχτίνα φωτός στο ζήτημα της RYANAIR.

Για άλλη μια φορά ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες Κώους μικρομεσαίους επιχειρηματίες: «είναι ζήτημα επιβίωσης για όλους, οι εταιρείες χαμηλού κόστους και σ' αυτή τη φάση ειδικά η RYANAIR».

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως στηρίζουμε τις προσπάθειες των φορέων της Κω να έρθουν σε συμφωνία με τη RYANAIR και ως δημοτική αρχή θ' αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη για τη σύναψη συμφωνιών όχι μόνο με τη RYANAIR αλλά και κάθε σοβαρή εταιρεία χαμηλού κόστους.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ο δεύτερος, εξ' ίσου, σημαντικός τομέας για την ανάπτυξη του νησιού και την κίνηση της οικονομίας του, είναι η υλοποίηση επενδύσεων στη κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων που έχουμε ανάγκη.

Η ανικανότητα της δημοτικής αρχής αποτυπώνεται στα στοιχεία που η ίδια δίνει και η αλήθεια της ανεπάρκειας τους επιβεβαιώνεται απόλυτα από αυτά.

Η καταστροφική πολιτική της οδηγεί το νησί πολλά χρόνια πίσω, ενώ το σύνολο και ο επικεφαλής

της παράταξης που διοικεί το νησί, ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ίδιο το νησί μας.

Ντρέπονται δυο χρόνια τώρα να κάνουν απολογισμό, που εκ του νόμου υποχρεούνται.

Δείτε τα στοιχεία τους:

Στο σύνολο του 2011, στον ενιαίο δήμο είχαν προϋπολογίσει έργα ύψους 10.753.000,00 ευρώ περίπου.

Κατάφεραν σε όλο το νησί να υλοποιήσουν έργα ύψους 2.200.000,00 ευρώ περίπου, δηλαδή το 20%.

Από αυτά το 80% αφορά πληρωμές έργων του Μπίλη του Χατζηκαλύμνιου και του Κυρίτση και το υπόλοιπο έργα που είχαν σχεδιάσει οι πρώην τρεις δήμοι.

Ουσιαστικά δηλαδή δεν έκαμαν τίποτα.

Φέτος που υποτίθεται είναι χρονιά υλοποίησης δικών τους έργων η επιτυχία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη!!!

Θαυμάστε:

Στο πρώτο εξάμηνο πλήρωσαν για έργα 323.000,00 ευρώ περίπου από τα 19.250.000,00 ευρώ που έχουν ψηφίσει!!!

Δηλαδή έκαμαν σε έξη μήνες το 1,68% του προγράμματος τους!!!

Δίκαια κατέκτησαν τον τίτλο της χειρότερης δημοτικής αρχής των τελευταίων 12 χρόνων.

Θυμό όμως και γέλιο προκαλεί η προσπάθεια τους να καπηλευτούν έργα που με πολύ κόπο, μεθοδικότητα και σοβαρότητα ετοίμασαν, ωρίμασαν και τους πρόσφεραν στο πιάτο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Δε θα μιλήσω για μένα. Δε θα πω για το δήμο της πόλης την τετραετία 2007-2011.

Είναι ντροπή να βγάζουν δελτία τύπου και να προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν για επιτυχίες δήθεν δικές τους.

Αναφέρομαι στο έργο του παιδικού σταθμού Ζηπαρίου.

Πολύ έγκαιρα, με σοβαρότητα, σωστές αποφάσεις και σχεδιασμό, ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ» δήμος Δικαίου, με ελάχιστες υπηρεσίες, αφού είδε τις ανάγκες του τόπου του, αγόρασε ακίνητο, προχώρησε και ολοκλήρωσε τη μελέτη ενός σύγχρονου κτιρίου, όταν για δεκαετίες Καϊσαρλικής διοίκησης ο δήμος της πόλης δεν έφτιαξε ένα νόμιμο κτίριο βρεφονηπιακού σταθμού.

Οι διαδικασίες όλες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2010 και ο δήμος Δικαίου θα μπορούσε να προχωρήσει σε Προγραμματική Σύμβαση με το δήμο Κω (λόγω διαχειριστικής επάρκειας) και να προχωρήσουμε στην ένταξη και δημοπράτηση του έργου.

Η επιλογή αυτή ήταν η καλύτερη από πλευράς μικροπολιτικής ειδικά την προεκλογική περίοδο.

Αν γινόταν όμως αυτό, η υπόθεση θα περιπλεκόταν με καθυστέρηση του έργου στον ενιαίο δήμο.

Επέλεξε η τότε δημοτική αρχή Δικαίου, προς τιμή της, σε συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή να αφήσει το έργο στον ενιαίο δήμο, αφού κανένας φόβος μη ένταξης του δεν υπήρχε.

Έτοιμο στο πιάτο βρήκαν δηλαδή το έργο στις αρχές του 2011 για να προχωρήσουν σε ένταξη- διαγωνισμό και κατακύρωση.

Δε βρήκαν όμως οι μικρόψυχοι μια λέξη να πουν γι' αυτούς που πραγματικά έκαμαν το έργο.

Οι ίδιοι άνθρωποι που, δυο χρόνια τώρα, ξέρουν ότι θα λειτουργήσουν Λυκειακές τάξεις στο Ζηπάρι τι έκαμαν;

Κατάφεραν σ' ένα χωράφι να μεταφέρουν αίθουσες που εμείς είχαμε αγοράσει στην Κω, να τις στήσουν όπως –όπως με τρόπο που θυμίζει στρατόπεδο και εκεί να εγκαταστήσουν μαθητές και καθηγητές!!!

Οι ίδιοι άνθρωποι παίζουν στην πόλη με νήπια που τα βάζουν στην αρχή στο ακατάλληλο Ιταλικό κτίριο της οδού Κοραή, τα μεταφέρουν στη συνέχεια στο παλιό κτίριο του νηπιαγωγείου της Αγίας Μαρίνας και στο τέλος να μη ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι θα κάμουν, ρίχνοντας όπως συνηθίζουν ευθύνες στους γονείς.

Την ίδια ώρα στο Πυλί, πάλι την τελευταία ώρα, τρέχουν να διαμορφώσουν ένα χωράφι για να εγκαταστήσουν τάξεις του δημοτικού που έλεγαν ότι θάταν έτοιμες από πέρυσι....

Αυτή είναι η τραγική παρουσία τους.

Ούτε ένα έργο στη πόλη, μαύρη η κατάσταση στα χωριά και σε λίγες μέρες θάρθουν πάλι να καμαρώνουν για τα αποχετευτικά που έκαμαν άλλοι και αυτοί ξέρουν μόνο να τα καθυστερούν.

Εμείς ξαναλέμε:

Επενδύστε στην πραγματική οικονομία και όχι στη παρασιτική.

Διαθέστε πόρους από αυτούς που πληρώνουν οι πολίτες, για τους πολίτες στο σύνολο του νησιού.

Αφήστε τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των παιδιών σας και των ημετέρων μέσω των επιχειρήσεων που δημιουργείτε γι' αυτό το σκοπό.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Για μας, για τους πολίτες, ο σύγχρονος και σοβαρός δήμος είναι πυλώνας ανάπτυξης και στήριξης κάθε δημότη.

Δυστυχώς σήμερα, η διάλυση, η κακοδιαχείριση, η κατρακύλα δεν έχουν τέλος.

Τη χαριστική βολή στη αξιοκρατία τη σοβαρή στελέχωση και τη λειτουργία του δήμου την έδωσε για άλλη μια φορά ο ίδιος ο κ. Καϊσερλης.

Αφού δυο χρόνια τώρα αλλάζει και ξαναλλάζει θέσεις και υπευθύνους, με άλλη μια απόφαση του, μαζί με κάποιους σωστούς υπαλλήλους τακτοποιεί τους δικούς του ανθρώπους.

Υπάλληλοι με λιγότερα προσόντα και χρόνο υπηρεσίας από άλλους συναδέλφους τους, επιβραβεύονται για τις προεκλογικές και μετεκλογικές υπηρεσίες τους στον κ. Καϊσερλη.

Προϊστάμενοι με μειωμένα προσόντα, σε σχέση με συναδέλφους τους, ορίζονται ακόμα και σε τμήματα χωρίς κανένα υφιστάμενο έτοιμοι να εισπράξουν με εντολή δημάρχου και επιδόματα ευθύνης, χωρίς να τα επιτρέπει η νομοθεσία.

Υπάλληλοι τοποθετούνται επικεφαλείς τμημάτων χωρίς να ανήκουν στο τμήμα.

Τα εργοτάξια, οι υπηρεσίες, διαλύθηκαν σε χρόνο ρεκόρ με ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων, η κακοδιαχείριση των οποίων οδηγεί σε απόγνωση ακόμα και υπαλλήλους που φανατικά υποστήριξαν τη σημερινή δημοτική αρχή, αφήνοντας έκπληκτους τους προερχόμενους από τους πρώην δήμους Δικαίου και Ηρακλειδών.

Ταυτόχρονα ακόμα και η ελάχιστη περικοπή πόρων δημιουργεί πρόβλημα στο δήμο που δεν έχει καμιά σχέση με δήμους της υπόλοιπης χώρας, αφού οι πόροι που εισπράττει είναι πολλαπλάσιοι από φτωχούς δήμους.

Αυτοκίνητα που μεταφέρουν μαθητές μένουν από καύσιμα, μηχανήματα και φορτηγά μένουν στο δρόμο από καύσιμα, ή έλλειψη συντήρησης, αφού τα συνεργεία δεν πληρώνονται ή οι διαδικασίες που ακολουθεί η δημοτική αρχή δεν επιτρέπει την πληρωμή του κόπου μικρών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το δήμο.

Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση στο δήμο της Κω και οι επικεφαλής του ασχολούνται με τις εμμονές τους και το εμπόριο ελπίδας σε άνεργους, την κατασπατάληση του πλούτου της ακίνητης περιουσίας του δήμου, χαρίζοντας τα φιλέτα, εμπορικά ακίνητα, σε επιχειρήσεις που γίνονται για να πλουτίσουν οι ημέτεροι.

Τους ενημερώνουμε ότι με κάθε μέσο θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του συνόλου των δημοτών της Κω και οι ευθύνες για όσα καταλογιστούν στο μέλλον δε θα βαρύνουν το δήμο της Κω.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter