Συμπαράταξη Ελπίδας: 2η Γενική Συνέλευση του 2012

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Πρόσκληση

Σας καλούμε στην 2η Γενική μας Συνέλευση του 2012 την ΤΕΤΑΡΤΗ 24-10-2012
από 19.00 έως 21.00 π.μ.
στo ΑΣΤΡΟΝ
με θέμα:
«Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και Σ.Ε.
Και επιλογής νέας εκπροσώπησης μας στο δημ. Συμβούλιο για το 2013»

Η εισήγηση στη συνέλευση

Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Για να απαντήσουμε στο τι δέον γενέσθαι, αυτή την περίοδο, πρέπει να δούμε τις εξελίξεις στην Χώρα μας, στην Ευρώπη και το Κόσμο. Είναι εποχή μετάβασης σε ένα τρόπο ζωής που προοιωνίζεται πολύ δύσκολος για τους πολλούς. Η καθοδική πορεία συνεχίζεται παρασύροντας Δημότες και Δήμο στην δυσπραγία και την φτώχεια.

A. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Το κρίσιμο ζήτημα στις σημερινές συνθήκες είναι αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και του νησιού μας. Στο παρελθόν (1950 και μετά) η ανασυγκρότηση (στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος) προσδιορίζονταν μέσω της βιομηχανικής καθυστέρησης και της εκβιομηχάνισης της αγροτικής παραγωγής. Σε ακόμη παλαιότερη εποχή (1900-1950) η ανασυγκρότηση περνούσε μέσα από την επιλογή του κυρίου παραγόμενου προϊόντος. Είναι γνωστό ότι την συστηματική καλλιέργεια των αμπελιών και κρασιού των αρχών του 20ου αιώνα διαδέχτηκε μετά το 1922 ο καπνός και στην συνεχεία η ντομάτα. Από το 1974 και μετά η αγροτική παραγωγή υποβαθμίστηκε και ανεδείχθητε μονοπωλιακά ο τομέας των υπηρεσιών του μαζικού τουρισμού. Σήμερα το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου ελέγχεται ως προβληματικό και απαιτείται όχι μόνο η επιδότηση των υποδομών του αλλά και της μεταφοράς του! επί πλέον επιβάλλεται το πολύ φτηνό κόστος διαμονής και η χαμηλής ποιότητας διατροφή του all inclusive. Όμως τόσο ο τομέας του τουρισμού όσο και ο αγροτικός βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ανάπτυξης. Οι τεχνικες υποδομές και ανθρώπινες ικανότητες σήμερα δεν έχουν σχέση με τις αντίστοιχες υποδομές του 1974. Όμως δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους αν δεν αλλάξουν ριζικά στο τι παράγουν.

Η κρίση χρέους και ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα βαθιάς κρίσης του παραγόμενου προϊόντος. Μόνο με συνειδητή επιλογή της αλλαγής του τι θα παράγουμε είτε με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, είτε με την κατασκευή ή εισαγωγή νέων τεχνολογιών μπορεί να μας οδηγήσει έξω από το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα των ισχυρών οικονομικών παραγόντων (tour operators, κυκλώματος εμπορίας και μεταφορών κλπ) και των μηχανισμών κέρδους των τραπεζών. Είμαστε υποχρεωμένοι και μέσω της δημοτικής εξουσίας, να προσδιορίσουμε τους τομείς της παραγωγής που θα αναπτύξουμε και τα συγκεκριμένα προϊόντα τους, δημιουργώντας την δυνατότητα να περάσουμε σε μια άλλη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη του τόπου μας. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη αναδιανομής του πλούτου μέσω της τιμολογιακής δημοτικής πολίτικης (και αντίστοιχα μέσω βελτίωσης των αμοιβών εργασίας που είναι θέμα κυβερνητικής πολίτικης) όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να συνδυαστεί με ριζικό επαναπροσδιορισμό των αντικειμένων της παραγωγής τόσο στον τουρισμό όσο και στον αγροτικό τομέα. Οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί μπορούν να πετυχουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα με τον παραμερισμό των μεσαζόντων και την μείωση των τραπεζικών επιβαρύνσεων. Προϋπόθεση είναι ο σχεδιασμός που θα προωθεί την αγροτική καλλιέργεια και το νέο τουριστικό προϊόν υψηλού περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου και η κατάλληλη οργάνωση των εργαζομένων σε παραγωγική βαση.

Β. ΤΟΠΙΚΗ ΠΛΑΙΣΙΟ: Ο δήμος μας διαχειρίζεται, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, το πρόβλημα της στασιμότητας ή της ανάπτυξης του νησιού. Πρέπει να κινείται με βάση τον καταστατικό νόμο της αυτοδιοίκησης αγκαλιάζοντας τα κρίσιμα καθοριστικά θέματα: εμφάνισης, λειτουργίας, καθαριότητας, πράσινο, κυκλοφορία-στάθμευση, ευταξία και ευνομία της κοινωνίας. Θέματα όπως αυτά της ανεργίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθορίζονται από την κεντρική κυβέρνηση και πρέπει να σταματήσει η σκόπιμη πολιτική τους εκμετάλλευση του θέματος μέσω των συνεργατικών. Η διοίκηση σε όλες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς πρέπει να αποκτήσει αυτοτέλεια, απαλλαγμένη από τις πελατειακές λογικές των πολιτικων προσώπων. Οι πολιτικοί ελέγχουν τα αποτελέσματα της διαχείρισης και έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού. Ευθύνονται ως προς τα πού θα κατευθυνθούν οι τοπικές διεκδικήσεις, πως θα σχεδιαστούν οι νέες επενδύσεις, οι χρήσεις γης, το πως με μια φράση θα συμμετάσχει ο δήμος καθοριστικά στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου με τρόπο που αντιστοιχεί στην ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού και στο πως θα προωθήσει την δημιουργία νέων υποδομών και νέων προϊόντων.

Η δημοτική αρχή κινείται σε λάθος κατεύθυνση γιατί αντί να ασχοληθεί με τις αιτίες και να προωθήσει μέτρα και αλλαγές στο επίπεδο της οργάνωσης και της δημιουργίας προϋποθέσεων για επενδύσεις και κινήσεις κεφαλαίων στο νησί μας, ασχολείται επιλεκτικά και αποσπασματικά με τα ''κακά'' αποτελέσματα της κρίσης στους επαγγελματίες και την ανεργία των νέων προσπαθώντας να προσφέρει λύσεις με τον παλιό πελατειακό τρόπο σπαταλώντας δημοτικό χρήμα και κοινωνικές δυνάμεις. Μια τοπική οικονομία σε ανάπτυξη θα οδηγούσε στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της αγοράς. Με τα στραβά μάτια, τις σπατάλες και τις επιδοτήσεις δεν υπάρχει μέλλον! Ο κ. Καΐσερλης εχει κάνει σημαία του τις συνεργατικές. Με αυτό το έργο θα πάει στις επόμενες εκλογές. Βεβαίως περιμένει και τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ για να τα εκμεταλλευτεί πολιτικά, όπως έκανε τις χρυσές εποχές του 1990. Ο κ. Κυρίτσης προσπαθεί να αντιπολιτευτεί καταφεύγοντας στην επίκληση του αμαρτωλού παρελθόντος του στο καΐσερλισμού, καταγγέλλοντας την σπατάλη των συνεργατικών, την απραξία της δημοτικής μηχανής, προβάλλοντας σε αντιδιαστολή το δικό του ψυχο-βγαλτικό μοντέλο παραγωγής δημοτικού έργου. Προσπαθεί να πλασαριστεί ως ο δήμαρχος των έργων! Όπως ακριβώς έκανε ο κ. Καΐσερλης!

Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει! Ας αφήσουμε το παρελθόν της περιόδου 1980-2008 με την σπατάλη πόρων που ο κ. Καΐσερλης εκμεταλλεύτηκε ως ο ''εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ''. Θυμάστε το 2010 που μιλούσε για μεγάλα έργα, για δανειοδοτήσεις από την ευρωπαϊκή τράπεζα, για συνεργατικές εργολάβων και κατασκευαστών που θα αναλάμβαναν τις νέες υποδομές! Και οι δυο είναι εκτός τόπου και χρόνου! Είναι της εποχης του ''χρήματα υπάρχουν''!!! Όχι βεβαίως πως δεν υπάρχουν χρήματα! Όμως δεν εχει χρήματα από εκεί που τα έπαιρναν! Δεν υπάρχει πιά το πολιτικό χρήμα της κυβέρνησης τους, πάνω στο όποιο στήριξαν την πολιτική τους καριέρα και οι δυο. Μιλώντας για μεγάλα έργα και πελατειακές εξυπηρετήσεις σήμερα, κοροϊδεύουν την κοινωνία. Γιατί εκεί που υπάρχουν χρήματα δεν τα ''αγγίζουν''! Είναι τα φθηνά τιμολόγια των δημοτικών υπηρεσιών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι η μη καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων. Η μη καταγραφή των γεωτρήσεων. Η απουσία ελέγχων με βαση τις αρμοδιότητες του δήμου! Είναι τα χρέη παρελθόντων ετών! Είναι η υπόθεση ΜΗΤΣΗ και άλλων!

Γ. Η κατεύθυνση για μας είναι σαφής:
α. εκσυγχρονισμός του Δημου και απαλλαγή του από τα πολιτικά βάρη της ποδηγέτησης και του ελεγχου της που οδήγησε στην μη αποτελεσματικότητα και στην μειωμένη παραγωγικότητας του.

β. δημοκρατικές και διαφανείς πολιτικές διαδικασίες στην σχέση με του Πολίτη-Δημου

γ. ανάληψη όλων των υπευθυνοτήτων που ο νομοθέτης ορίζει για τον δήμο και ενίσχυση των υποδομών ώστε να παράγονται υψηλού επιπέδου δημοτικές υπηρεσιες.

δ. διεύρυνση και εκσυγχρονισμός του πεδίου των ιδίων δημοτικών πόρων! Αυτό επιβάλλει η εποχη μας.

δ1) νέα τιμολογιακή πολιτική για τις προσφερόμενες υπηρεσιες ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, κοινοχρήστων χώρων και φωτισμού, έτσι ώστε να επιβαρυνθούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές και εμπορικές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα τοπικά κέρδη. (Η ανακοστολόγηση και αναδιάρθρωση των δημοτικών εσόδων για να ξανα-αποσπάσουμε από τα μεγάλα ξενοδοχεία το τέλος παρεπιδημούνταν που ιστορικά ήταν στο 2,4% και περιορίστηκε στο 0,5% από την περίοδο Καραμανλή! θα προκύψει ένα δημοτικό έσοδο της τάξης των 3 εκ. ευρώ τον χρόνο, ικανό να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές δράσεις)

δ2) αλλαγή και εκδημοκρατισμός του ΔΗΦΟΔΩ! Σήμερα υπάρχουν ισχυροί Όμιλοι που με το αιτιολογικό της έδρας φοροαποφευγουν! Κι αυτό είναι σε βάρος των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν έδρα το νησί μας. Αν δεν μπορεί να αλλάξει τότε να καταργηθεί!ε) Δήμος αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας. Είναι αναγκαία η επαφή της δημοτικής αρχής με τους επιχειρηματίες του τόπου, όπου θα τεθούν τα θέματα της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων έναντι των εργαζομένων και των φυσικών πόρων του νησιού μας. Παρέμβαση για τις προσλήψεις, τις εργασιακές σχέσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία. Παρέμβαση για αγορά-κατανάλωση τοπικών διατροφικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες. στ) Αυτοδύναμη τοπική ανάπτυξη με δημιουργία υποδομών σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες με αξιοποίηση λιμναζουσών δυνατοτήτων. Στήριξη πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης (χωροταξικός σχεδιασμός, δημιουργία υποδομών κλπ.) και κοινωνική πολιτική αλληλεγγύης. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης σε νέους τομείς που δημιουργούν νέα προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας και ανανεώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες. Βασικοί παραγωγικοί τομείς είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η στήριξη τους σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Ήπιες μορφές εκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων. Το περιεχόμενο των νέων προϊόντων μας, δε θα στηρίζεται στην αναζήτηση της διασκέδασης, του ήλιου και θάλασσας, αλλά θα έχει αναφορές στον πολιτισμό μας, στις παραδόσεις μας, στο περιβάλλον, στις επιστήμες, στα θρησκευτικά Μνημεία, τις Ιαματικές πηγές, στον αθλητισμό κλπ. Με σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας της Γης, τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων, την ελεγχόμενη τυποποίηση και την διάθεσης των προϊόντων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τόσο του νησιού όσο και των γύρω νησιών. Με τη συστηματική και επιστημονικά στηριγμένη κτηνοτροφία με σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, σύγχρονα σφαγεία, τυποποιητήρια κρεάτων, ελέγχου της ποιότητας των κρεάτων, ώστε να καλύψουμε τις ντόπιες ανάγκες.

Δ. Η εκπροσώπηση της παράταξης μας στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη χρονιά
Στα πλαίσια της κυκλικής εναλλαγής στη θέση του δημοτικού συμβούλου από τον κατάλογο των υποψηφίων του συνδυασμού μας θα επιλέξουμε τον διάδοχο του σημερινού μας εκπροσώπου.

Συμπαράταξη Ελπίδας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter