Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τους φοίνικες

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Μια βόλτα στην πόλη μας δείχνει πως μας περι-τριγυρίζουν ξηραμένα κουφάρια φοινίκων.

Λέγαμε σε ανακοίνωσή μας πρίν 3 χρόνια: "Μεγάλο λάθος η ευρεία χρήση φοινίκων. Αν η φύση είχε επιλέξει τους Αφρικανικούς φοίνικες για τις ακτές μας θα ήταν ευρέως γνωστό ,όμως το περιβάλλον των δύο τόπων (με όλες τις σημασίες του) της Κω και της Αιγύπτου είναι τελείως διαφορετικό. Το Κωακό τοπίο έχει την ενοποιητική δύναμη του φωτός είναι ήπιο και οι διαβαθμίσεις των φωτοσκιάσεων που δημιουργεί άπειρες, έτσι που κάθε λεπτομέρεια να κατάγράφεται με ευκρίνεια." Έχουν γίνει πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με την προέλευση του καταστροφικού εντόμου (Αίγυπτος ή κεντρική Ασία) ,την εισαγωγή φοινικοειδών χωρίς φυτο-ϋγειονομικούς ελέγχους και τις χώρες που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα ( Ισπανία ,Ιταλία ,Ελλάδα,Κύπρος κλπ) καθώς και διάφορες προτάσεις.
Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φοίνικα ,στη βάση των νεαρών φύλλων ή από πληγές στα φύλλα και στον κορμό όπου τα θηλυκά γενούν τα αυγά τους. Τρέφονται και μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού φτάνοντας σε βάθος μέχρι και ένα μέτρο.Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί περίπου 4 μήνες και η περίοδος που τα ευνοεί είναι από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο.
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Η ΖΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ.
-Τα είδη των φοινικοειδών που προσβάλονται είναι πολλά στην Ελλάδα
Ο ΠΛΕΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΝΑΡΙΟΣ (φωτ. )
ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΙ : Ο ΦΟΪΝΙΚΑΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝΙΑ (ROBUSTA) (φωτ.) , φτάνει τα 25 μέτρα και είναι κατάλληλος για δρόμους κυρίως .
Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΧΑΜΑΙΡΩΠΑΣ (φωτ) είναι κατάλληλος για κήπους και διάφορους χώρους λόγω μικρού σχετικά ύψους.
Αν οι πολίτες και οι αγρότες γνώριζαν τις αντοχές των φυτών και τους εθισμούς που προκαλεί η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στους μικροοργανισμούς, την περιβαλλοντική καταστροφή και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, τότε θα είχαμε μεγάλα οφέλη ως κοινωνία.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
-Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης (για τους ήδη προσβεβλημένους φοίνικες) είναι κόψιμο από τη βάση στο αρχικό στάδιο της προσβολής , τεμαχισμός και κάψιμο (υπουργείο) ,θάψιμο κατά άλλους.
ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
-τοποθέτηση κατάλληλα διατεταγμένου δικτύου παγίδων για μαζική παγίδευση σε όλο το νησί ( κάθε φοίνικας και παγίδα).
-φυτοϋγειονομικός έλεγχος των φοινίκων που μπαίνουν στο νησί .
-προτίμηση των ανθεκτικών φοινίκων .
Δήμος της Κρήτης ψεκάζουν με φάρμακα και έχουν κοστολογήσει σε 300 ευρώ ανα φοίνικα την παρέμβαση. Οι ψεκασμοί ομως απαγορεύονται. Ο Δήμος που κάνει συστηματική δουλειά σε συνεργασία με το Μπενάκειο είναι ο Δήμος Ελληνικού.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΑΣ
-Ανοιχτή γραμμή με: πολίτες , ξενοδοχους, ιδιοκτήτες για ενημέρωση και καταγραφή των προσβεβλημένων δένδρων. (κάποια υπηρεσία των Δήμων)
-Ενημέρωση από τη Δημοτική τηλεόραση μέχρι να γίνει γνωστό το πρόβλημα.
-Έλεγχοι από τους Δήμους για τους χώρους ευθύνης (δημόσιους).
-Κοστολόγηση .
-Μέτρα οπωσδήποτε τώρα ,πριν είναι αργά τουλάχιστον σε κεντρικά σημεία (δρόμος φινίκων).
-Επαφή με υπουργείο και Μπενάκειο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΛΩΜΑ (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ) ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΑΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΑΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΞΗΡΑΝΣΗΣ , ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΦΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
Για τη Σ. Ελπίδας
Δ. Βαγγέλης Γεωπόνος (Α.Π.Θ)

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter