Ν. Μυλωνάς: «η σημερινή απεργία είναι ορόσημο»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

*

14 Νοέμβρη 2012: Η σημερινή πανευρωπαϊκή απεργία είναι ορόσημο στον διεθνικό συντονισμό της Εργατικής Τάξης.

Η σημερινή απεργία, 14 Νοέμβρη 2012, είναι ορόσημο στον διεθνικό συντονισμό της Εργατικής Τάξης. Οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα καθώς και ισχυρά συνδικάτα στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γερμανία βρέθηκαν σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση, με κοινά αιτήματα:

• Αντίσταση και ανατροπή των πολιτικών λιτότητας
• Προστασία των θέσεων εργασίας, Αντιμετώπιση της ανεργίας
• Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων σε κάθε χώρα
• Το δημόσιο χρέος δεν είναι δικό μας. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Αυτή η ευρωπαϊκή συνάντηση των συνδικάτων θα έπρεπε να αναδειχθεί σε πολιτικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας.
Ιδιαίτερα στο νησί μας που η εργατική του τάξη είναι εξ αντικειμένου διεθνική. Όμως υποτιμήθηκε.

Οι τοπικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Κω που μοχθούν κάθε φορά στις εθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις, αυτή την φορά σιώπησαν!

Σιώπησαν γιατί η απεργία υποτιμήθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κέντρου. Από το ΠΑΜΕ και από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η τοπική συνδικαλιστική ηγεσία αγνόησε την τοπική πραγματικότητα και μηχανιστικά ακλούθησε την πολιτική που εκπέμπεται από το κέντρο.

Υπήρχαν πολλοί τρόποι να τονιστεί αυτή η κινητοποίηση. Δεν είναι αναγκαίο ούτε χρήσιμο αλλά ούτε και εύκολο να επαναλαμβάνονται συγκεντρώσεις στην πλατεία Ελευθερίας. Μια συζήτηση, μια ταινία, ένα πανό σε κεντρικό σημείο της πόλης...

Εδώ και 2 χρόνια ζούμε σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται από τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μεταφέρει τεράστια βάρη στις πλάτες μας. Συνεχείς φοροεπιδρομές και χαράτσια, διάλυση του εργατικού δικαίου, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μείωση αμοιβών, ανεργία κλπ. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, συμμετείχαν σε κοινή απεργία.

Γιατί γίνεται συνείδηση, ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή, σε κράτη-προτεκτοράτα, στη μετατροπή ολόκληρων χωρών σε Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες με τριτοκοσμικούς μισθούς και ελαχιστοποιημένα εργασιακά δικαιώματα.

Ο διεθνικός συντονισμός και ο κοινός αγώνας της Εργατικής Τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πραγματική πολιτική δύναμη για την αλλαγή πορείας στην χώρα μας.

Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter