Συμπαράταξη Ελπίδας: Έκθεση για την περιβαλλοντική κατάσταση στην Κω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
Το περιβάλλον στην εποχή της οικονομικής επιτήρησης
1. Ο ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Απουσία ελέγχων στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και στο ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Απουσία σχεδιασμού στον τομέα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ. Έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 50 προτάσεις για μονάδες εκμετάλλευσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που θα τοποθετηθούν όπου δει, ενώ οι δήμοι μας κακώς απέχουν από το ζήτημα .
2. Η ΓΗ
Πιέσεις για πώληση παραλιακών εκτάσεων. Απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης. Απουσία ανάδειξης και θεσμικής κατοχύρωσης περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία (δάσος κέδρων, περιοχή Πολέμης Κεφάλου, περιοχή αμμοθινών Μαστιχαριου, ορεινός όγκος Ασφενδιου, περιοχή Πίσω Θέρμη Κω, Αγια Ειρήνη, Μάρμαρα). Εξάπλωση της εκτος σχεδιου δομησης. Απουσία Πολεοδομικού σχεδιασμού. Απουσία σχεδιασμού της παράκτιας ζώνης του νησιού. Μη κατοχύρωση γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Απουσία σχεδιασμού της εμπορικής ανάπτυξης ένθεν και ένθεν της επαρχιακής οδού. Αυθαίρετη δομηση.
3. ΤΟ ΝΕΡΟ
Υφαλμύρωση νερού στην παραθαλάσσια ζώνη του νησιού σε Ψαλίδι και Καρδάμαινα. Ο δήμος Ηρακλειδών έχει ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα ποιότητας πόσιμου νερού. Απουσία παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας του νερού. Απουσία ενιαίου φορέα διαχείρισης . Απουσία σχεδιου διαχείρισης του νερού των 2 φραγμάτων και της ΛΥΜΝΗΣ Πυλίου. Απουσία διώξεων παράνομων γεωτρήσεων. Μη εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας 2000/60/ΕΚ από τις ΔΕΥΑ του νησιού.
4. ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
4Α : ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: Οι Δήμοι μας κακώς δεν ανέλαβαν την λειτουργία του ΧΥΤΑ και την αφήνουν στην κατασκευάστρια εταιρεία χωρίς σύμβαση συνεργασίας. Υπάρχει καθυστέρηση αγοράς αναγκαίων εκτάσεων, απουσία χωροταξικής κατοχύρωσης της θέσης του, απουσία στρατηγικής μείωσης όγκου απορριμμάτων και ενσωμάτωσης διαδικασιών ανακύκλωσης. Αδυναμία των Δήμων να καθορίσουν χώρους εναπόθεσης μη οικιακών αποβλήτων. Απουσία προοπτικής διαχείρισης των μη οικιακών απορριμμάτων όπως ιατρικά, χημικά, μπαταρίες κλπ, απουσία καθορισμού θέσεων για οικοδομικά απορρίμματα.
4Β : ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΜΑΤΑ: Ο βιολογικός σταθμός Δήμου Κω έχει από χρόνια υπερβεί τα όρια σχεδιασμού του ενώ της Καρδάμαινας υπολειτουργεί λόγω ελλείψεως δικτύων με απροσδιόριστες διαδικασίες κατασκευές τους. Του Δήμου Δικαίου είναι σε φάση χρηματοδότησης της κατασκευης του. Απουσία κάλυψης όλων των αναγκών του νησιού. Απουσία σχεδιου διαχείρισης λυμματολάσπης. Ο Τριτοβάθμιος καθαρισμός μέρους της δυναμικότητας του βιολογικού είναι σε λειτουργία και ανακυκλώνει το μισό της παραγωγής .
5. ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΩΝ
Απουσία μηχανισμού επιστημονικής παρακολούθησης και τεχνικής στήριξης διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000 (ΑΛΥΚΗ, ΨΑΛΙΔΙ). Απουσία συστήματος παρακολούθησης και προστασίας των φυσικών πόρων του νησιού. Απουσία μηχανισμού για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας. Υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας Κω. Απουσία ελεγχου δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων στην παράκτια περιοχή και ιδιαίτερα την αιγιαλίτιδα ζώνη και την παραλία.
6. Ο ΘΟΡΥΒΟΣ
Μη τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Μη ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/49/ΕΚ για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού θορύβου, απουσία ενημέρωσης του κοινού για τις επιπτώσεις του θορύβου στην ποιότητα της ζωής μας.
7. ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Απουσία ενημέρωσης πολιτών και αγροτών για τις επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση φυτοφαρμάκων. Απουσία ελέγχων για συσσώρευση φυτοφαρμάκων και για γενετικά τροποποιημένες σπορές. Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας σε χημικά προϊόντα βάσει εκτιμήσεων επικινδυνότητας και όχι με βάση την ΑΡΧΗ της προφύλαξης του κοινού. Απουσία διοικητικής υποδομής για έλεγχους στην Νομαρχία και στους Δήμους.
8. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Ελλιπής αξιολόγηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και απουσία ελεγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας. ΑΠΟΥΣΙΑ τοπικής ή Νομαρχιακής Βάσης δεδομένων για τους βιότοπους, τις προστατευόμενες περιοχές, τα προστατευόμενα είδη, τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
9. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Απουσία πληροφόρησης από Δήμους, Νομαρχία Δωδ/σου, ΥΠΕΧΩΔΕ, για τις δραστηριότητες που αδειοδοτούνται. Ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών, ελλιπής επίγνωση των υποχρεώσεων των υπηρεσιών για το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αναγκαιότητας ενημέρωσης των πολιτών.
10. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Ενίσχυση της διαφάνειας στην πληροφόρηση, εμπλοκή πολιτών στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενίσχυση των μηχανισμών ελεγχου για την εφαρμογή της νομιμότητας, τήρηση των προβλεπόμενων ποινών, δημιουργια νέων δομών περιβαλλοντικής αξιολόγησης και ενημέρωσης, θέσπιση θετικών κινήτρων που ενθαρρύνουν τις φιλο-περιβαλλοντικές δράσεις.
ΚΩΣ 5-6-2010
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ