Συμπαράταξη Ελπίδας: SOS από το δάσος Παναγιάς Τσουκαλαριάς

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου


"Η πολιτική πρέπει να έχει σχέση με τη γνώση και όχι μόνο με τη γνώμη" Αλέν Μπαντιού.

Τι μας έπιασε και εν μέσω κρίσης ασχολούμαστε με το δάσος; Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η κοινωνία μας έχουν ως αιτία την οικονομική κρίση αλλά και την κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Οι λάθος επιλογές του παρελθόντος αλλά και του παρόντος έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειακών οικονομιών. Μαζί με τους ανθρώπους υποφέρει και η φύση! Είναι κι αυτή κάτι από μας!

Το δάσος στην Τσουκαλαριά είναι σχεδόν κατεστραμμένο. Μόνη λύση είναι ή φυσική αναδάσωση ή νέες φυτεύσεις. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο καθαρισμός του, η ξύλευση και απομάκρυνση αρχικά των ήδη ξερών δένδρων κάτι ανάλογο, αλλά με πολύ πιο συστηματικό τρόπο, με αυτό που επιχειρήθηκε από τους αξιέπαινους εθελοντές και τους συμμετέχοντες φορείς.

Τα Φυτά διακρίνονται σε Φωτόφυτα (όπως η Πεύκη του δάσους και το κυπαρίσσι). σε ημισκιόφυτα είδη και σκιόφυτα. Τα φωτόφυτα όταν αναπτυχθούν και είναι πυκνές οι φυτεύσεις όπου δεν τα βλέπει ο ήλιος ξηραίνονται και ψηλώνουν πολύ (λεπτός κορμός) αναζητώντας το φώς και τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει στο δάσος. Τα δένδρα της ίδιας ηλικίας είναι πράσινα με χοντρούς κορμούς στα ξέφωτα από τη μεριά που τα λούζει το φώς ενώ στο σκευαζόμενο μέρος ξερά!

Το πρωτογενές αίτιο των ξηράνσεων είναι η πυκνότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε φυσικά δάση τα οποία εκμεταλλεύονται μελισσοκομικά δεκάδες χρόνια, οι βλάβες από το έντομο είναι αμελητέες, αντίθετα στις περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα πιέζει το βιολογικό χώρο του πεύκου σε συνδυασμό με την απροθυμία για φροντίδα (κλάδεμα ,καθαρισμός κλπ) οι ζημιές είναι μεγάλες.

Δευτερογενές αίτιο είναι το έντομο Marchalina hellenika. Οι συνθήκες που επικρατούν βοηθούν στην ανάπτυξή του ( αυτό ισχύει για κάθε οργανισμό).
Τριτογενής βλάβη είναι η καπνιά ( κατάμαυρα πεύκα) η οποία αναπτύσσεται εξ αιτίας του εντόμου.

Έχει κατατεθεί πολλές φορές δημόσια η άποψη για ψεκασμούς. Αν πρόκειται για μεμονωμένα δένδρα ή για δένδρα σε κήπους ο ψεκασμός με εγκεκριμένο από το υπουργείο σκεύασμα μπορεί να γίνει για δένδρα πράσινα και σωστά ανεπτυγμένα. Στο δάσος όμως γιατί αλήθεια να ψεκάσεις; τι να σώσεις; Πώς να ψεκάσεις; οι αεροψεκασμοί που είναι μόνο δυνατοί είναι σκέτη καταστροφή και ιδιαίτερα σε τουριστικό νησί. Πως φθάσαμε αλήθεια στο σημείο να θεωρούμε τους ψεκασμούς (πολλές φορές με δηλητήρια ) αλλά και τις αλόγιστες λιπάνσεις ως σωτηρία, όταν η επιστήμη η ίδια ισχυρίζεται το αντίθετο;

Χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση σωτηρίας του. Εάν αναζητηθεί ένα ποσό περίπου 500.000 ευρώ και γίνει μια προγραμματική σύμβαση της αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης, μπορεί να συγκροτηθεί ένα συνεργείο 30 εργαζομένων με μια ετήσια αποζημίωση 15.000/ατομο ευρώ με συνεχή εργασία για ένα χρόνο μπορεί κάλλιστα να καθαριστεί το δάσος. Τρεις εργαζόμενοι στην ξύλευση και η διάνοιξη κάποιων προσβάσεων αποτελούν προϋποθέσεις για σωστή και αποδοτική εργασία. Να θυμίσουμε ότι το 2013 οι πάγιες ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα (επομένως και στο λάδι) πιθανότατα αν όχι με βεβαιότητα θα σταματήσουν, επομένως η διατήρηση των ελαιώνων (ελαιόδασος) με εξευτελιστικές τιμές στο λάδι είναι αδύνατη. Συνεπώς ο ένας από τους τρεις περιβαλλοντικούς πυλώνες (οι άλλοι δύο είναι το νερό και οι παραλίες) θα υποστεί ανεπίστρεπτη ζημιά και τότε θα είναι αργά.

Με μια τέτοια πολιτική πρόταση:
- Δίνουμε εργασία σε εργαζόμενους που την έχουν μεγάλη ανάγκη.
- εξασφαλίζουμε το μεγαλύτερο ποσό του κόστους από τα καυσόξυλα .
- επενδύουμε στο περιβάλλον και συνεπώς στον τουρισμό(περιπατητικός,φυσιολατρικός κλπ).

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ: Το κόστος για το παρκινγκ της Γρηγορίου Ε΄ καθώς και το κόστος για το Φιλίνος υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό. Μείωση σε περιττές πολυτέλειες ή σε όγκους μπετόν, με πιο λιτά έργα με ελάχιστο κόστος θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο και για τέτοιες παρεμβάσεις που προσθέτουν στην οικογενειακή και αναπτυξιακή τοπική οικονομία. Είναι ζήτημα πολίτικων αποφάσεων η ενίσχυση της τοπικότητας της οικονομίας και της εργασίας και κατά συνέπεια και των επενδύσεων.

Για τη Σ. Ελπίδας
Δ. Βαγγέλης (γεωπόνος) και Κ. Κωστογλάκης

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter