Συμπαράταξη Ελπίδας: 17 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Η γη του νησιού μας είναι το όριο της ανάπτυξης, και το μέτρο της σύνεσης και της σοφίας μας.

“Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 17η Ιουνίου σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Ερημοποίηση. «Ερημοποίηση είναι η διαδικασία υποβάθμισης ξηρών, ημί-ξηρων και ύφυγρων γαιών που προκαλείται από βιοφυσικούς και ανθρώπινους (κοινωνικο-οικονομικούς και θεσμικούς) παράγοντες. Υποβάθμιση της γης σημαίνει μείωση ή απώλεια της βιολογικής και οικονομικής παραγωγικότητας και πολυπλοκότητας αρδευόμενης και μη-αρδευόμενης γεωργικής γης, λειμώνων, βοσκοτόπων, δασών και δασικών εκτάσεων».

Η Διεθνής Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας υπογράφηκε το 1994. Μεταξύ άλλων, ζητά από τις χώρες που την επικύρωσαν να ετοιμάσουν και να εφαρμόσουν Εθνικά Σχέδια Δράσης.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση και το 2001 θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΚΥΑ 99605/3719). Το 1996 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (Απόφαση 96990/9361-1996, Υπουργείο Γεωργίας). Το 2005 ανασυγκροτήθηκε και αναμένεται ακόμη, η επίσημη ανακοίνωση της νέας της σύνθεσης!!!”

---Χωρίς φροντίδα η γη μαραζώνει και χάνεται παίρνοντας μαζί της την δυνατότητα για ευημερία και αυτάρκεια που παρέχει στους ανθρώπους. Ζητήματα ερημοποίησης υπαρχουν και στο νησί μας. Παρουσιάζονται σε όλη την περιοχή της Κεφάλου( επισυναπτομενες φωτογραφίες), στην περιοχή της Καρδάμαινας προς Αντιμάχεια και στον ορεινό όγκο του Δικαίου στις εφαδικές περιοχές με μεγάλη κλίση  σαν αποτελεσμα του συνδυασμού: εγκατάλειψης των καλλιεργειών, απουσίας βλάστησης λόγω λειψυδρίας και καταστροφής των πέτρινων αναβαθμίδων του εδάφους που δημιουργούσαν καλλιεργητικές ζώνες στα επικλινή αγροκτήματα. Στην διαδικασια αυτή, δεν υπαρχει επαναφορά και επιστροφή στο καλο παρελθόν. Πολλοί αγρότες μεγάλης ηλικίας, καλλιεργούν σκοπίμως τα κτήματα τους, έστω και περιοριζόμενοι στο ετήσιο όργωμα τους, γιατι γνωρίζουν ότι και η γη, το έδαφος πεθαίνει. Οι σύγχρονοι Κωοι την γη την γνωρίζουν μόνο σαν οικόπεδο με στοχο το κέρδος!

---Η άναρχη και απρογραμμάτιστη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη ερήμην της διαθεσιμότητας κρίσιμων πόρων όπως το νερό, οι υδροβόρες δραστηριότητες σε ξηρο-θερμικές περιοχές (γκαζόν, πισίνες, ντους στη  παραλία…), η αλόγιστες και ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις νερού, η υπερβόσκηση, η καταστροφή υδροβιοτόπων, η εγκατάλειψη δασών και δασικών εκτάσεων, η προώθηση δραστηριοτήτων που προκαλούν διάβρωση εδάφους και καταστροφή της, φυτοκάλυψης (παρκινγκ αυτοκινήτων, γήπεδα γκολφ), κ.λπ. τα βλέπουμε όλοι.

Με δυο λόγια, υπαρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την γη και τους φυσικούς πόρους.  Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας αλλά κυρίως συμμόρφωσης, παρ’ όλες τις επιπλήξεις, με σημαντικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

---Στην μαραζωμένη και εγκαταλελειμμένη γη μας, είναι αφιερωμένη η 17η Ιουνίου.

Για να θυμίζει ότι αυτή, η γη μας, είναι το όριο της κοινωνικης και οικονομικής ανάπτυξης! Το μέτρο της σύνεσης και της σοφίας μας!

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΩ

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter