Συμπαράταξη Ελπίδας: συζήτηση για τον τουρισμό στη Βουλή

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συζήτηση στην Βουλή για τα προβλήματα στον τουριστικό τομέα.
Να τεθεί το ζήτημα σε συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια του νησιού μας.

Α. Παρακολουθήσαμε (18.06.2010) την συζήτηση ερώτησης σύμφωνα με το άρθρο 130 του Κανονισμού της Βουλής η υπ΄αριθ. 39/27.5.2010 επερώτηση αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού 13 Βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με την «ανυπαρξία» κυβερνητικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό. Είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας να γνωρίζουμε τι συζητιέται στην Ελληνική Βουλή.
Θα ήταν χρήσιμο ο Δηρασκ να είχε υπεύθυνο για να παρουσιάζει συζητήσεις θεσμικών οργάνων που μας αφορούν.

Β. Οι επερωτώντες βουλευτές περιόρισαν το θέμα. Φάνηκε ότι τους ενδιαφέρει η φθορά της κυβέρνησης με το να αναδεικνύουν ένα υπαρκτό ζήτημα και με το να της φορτώσουν την κακή κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Έδειξαν ότι τους ενδιαφέρουν τα προβλήματα αυτά, αλλά σε μια θα λέγαμε στιγμιαία και επιφανειακή βάση. Τι γίνεται τώρα. Γιατί υπάρχει μείωση τώρα. Προτάσεις για αύξηση της διαφημιστικής καμπάνιας, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων, απελευθέρωσης του καμποτάζ, κατάργηση του σπατοσημου το καλοκαίρι (έλεος κ.κ. βουλευτές, κι εμείς οι ιθαγενείς έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα!), τις επιδοτήσεις για προσλήψεις εργαζομένων, τον αναπτυξιακό νόμο και για τις ελλιπείς υποδομές. Πολύς λόγος για την κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου τουρισμού. Εστίασαν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης με ένα πρόχειρο τρόπο. Αδιαφόρησαν (ίσως και να μην κατανοούν) για την σημασία των γενεσιουργών αιτίων της κρισιακής κατάστασης που υπάρχει και δεν την σύνδεσαν με το συνολικό οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας.

Γ. Ο υπουργός γνωρίζοντας ότι έχει το πάνω χέρι σε τέτοιες επιφανειακές προσεγγίσεις, πολύ ευγενικά τους απήντησε ότι δεν λέτε τίποτα το καινούργιο και ότι ο απονεκρωμένος για 5 χρόνια μηχανισμός του ελληνικού τουρισμού, τώρα δουλεύει για το καλύτερο αποτέλεσμα στις υπάρχουσες συνθήκες!

Δ. Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αριστεράς, ιδιαίτερα στο τμήμα της ανάλυσης. Περιέγραψαν πολύ καλά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τουρισμό και που εμείς την ζούμε χρόνια τώρα. Την σύνθλιψη των μικρών επιχειρήσεων. Για το all inclusive. Για τους δήθεν εκπαιδευομένους και χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους. Για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Τις μειωμένες αποδοχές. Τον εργασιακό μεσαίωνα στα μεγάλα ξενοδοχεία. Την απουσία σχεδιασμού των επενδύσεων. Την κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Την υπερπροσφορά κλινών κλπ. Μένοντας στην αναζήτηση των αιτιών της κρισιακης κατάστασης και επιμένοντας στην πρόταση για αλλαγή και επαναπροσδιορισμό του τουριστικού προτύπου ανάπτυξης, δεν προχώρησαν σε προτάσεις που να βελτιώνουν την εμπορικότητα και την αύξηση του κέρδους στον επιχειρηματικό τουριστικό τομέα, κι αυτό θα τους χρεωθεί ως παράληψη από τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις αντίστοιχες νοοτροπίες.

Ε. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στην αριστερά, είπε όμως ότι σύντομα ο αναπτυξιακός νόμος που είναι υπό συζήτηση στην κυβερνητική μηχανή θα τεθεί σε διαβούλευση.

ΣΤ. Εκτιμούμε ότι είναι κατάλληλη η στιγμή τα 3 δημοτικά συμβούλια να δουλέψουν το θέμα του αναπτυξιακού νόμου και να συνεργαστούμε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση.

Η παράταξη μας θα καταθέσει πρόταση συζήτησης στο πρόσεχες δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση θα καταθέσουμε την πρόταση μας στον δημόσιο διάλογο που ελπίζουμε ότι θα γίνει.

Για την Σ.Ε.
Π. Χατζηνικολάου, Α. Κακλαμάνης, N. Μυλωνάς

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter