Πασχάλης Χατζηνικολάου: ο νέος αναπτυξιακός νόμος να απαντά στα οικονομικά προβλήματα που έχουμε

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμμετέχοντας στον διάλογο της Συμπαράταξη Ελπίδας για τις προτάσεις που πρέπει να γίνουν μέσω του δημοτικού μας συμβουλίου για τον αναπτυξιακό νόμο διατυπώνουμε λίγες σκέψεις.

--- Οι σημερινές οικονομικές συγκυρίες και το νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, επιβάλλουν, ο νέος αναπτυξιακός νόμος να έχει διαφορετική στόχευση και λειτουργικότητα απ΄ ότι οι προηγούμενοι. Κατ' αρχήν έχει διαφοροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και προοπτικές ανάπτυξης και οι ανάγκες απαιτούν ένα νόμο πλαίσιο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων επιχειρηματικών μονάδων, στην αύξηση της απασχόλησης , στην παροχή κινήτρων για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων καθώς και στην ανακατανομή του πλούτου. Ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις προστασίας περιβάλλοντος και πράσινης ενέργειας και σε καινοτόμες επενδύσεις που θα καταστήσουν ανταγωνιστική την τοπική και εθνική οικονομία.

--- Όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι τουριστικές επενδύσεις , πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων ο νόμος, ώστε να διαμορφωθεί το υπάρχον αποτυχημένο πλέον μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Η Κως αν και θεωρείται κορεσμένη τουριστικά περιοχή από άποψη ξενοδοχειακών κλινών, ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος παρέχει κίνητρα για νέες επενδύσεις μόνο σε πολυτελείς τουριστικές μονάδες. Έτσι δίνεται η δυνατότητα ανέγερσης ως επί το πλείστον μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, η λειτουργία των οποίων συνήθως με το σύστημα all inclusive έχει ως συνέπειες : την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των επιχορηγούμενων κεφαλαίων για επενδύσεις, την αποδυνάμωση των μικρότερων και υποδεέστερων ποιοτικά ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και την απαξίωση των παλαιοτέρων, την ερήμωση της τοπικής αγοράς, τη συγκέντρωση κεφαλαίων και πλούτου σε ολίγες οικονομικές μονάδες και τέλος στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων. Το μοντέλο αυτό ήδη θεωρείται παρωχημένο και οι συνέπειες και παρενέργειες στην τοπική οικονομία είναι παραπάνω από ορατές.

--- Οι προτάσεις μας για την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:

1. Αλλαγή της πολιτικής παροχής κινήτρων στις ξενοδοχειακές μονάδες και ένταξη σε αυτά της ανακαίνισης των ήδη υπαρχόντων με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και standards ,

2. Δημιουργία μικρών ποιοτικών τουριστικών επενδύσεων με έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα,

3. Παροχή κινήτρων για σύσταση συνεταιρισμών εκμετάλλευσης μικρών τουριστικών μονάδων,

4. Δημιουργία και ανακαίνιση παραδοσιακών ξενώνων και οικισμών.

5. Ενίσχυση του αγροτουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού,

6. Ενίσχυση και προστασία μονάδων παραγωγής τοπικών προϊόντων,

7. Παροχή κινήτρων για βελτίωση και εκσυγχρονισμό της αγροτικής καλλιέργειας,

8. Σύνδεση και προσαρμογή των επενδύσεων στις τοπικές οικονομίες ,

9. Εναρμόνιση των επενδύσεων με τις υπάρχουσες υποδομές και δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών από τις τοπικές και κρατικές αρχές.

10. ενίσχυση και ενθάρρυνση επιχειρησιακού σχεδιασμού και δράσεων ιδίως εκείνων που αφορούν συνενώσεις, συγχωνεύσεις, και συνεργασίες με στόχο την δημιουργία επωνύμου προϊόντος, (clustering, marketing, καθετοποίηση κλπ).

Τέλος για να αποφευχθούν οι αδικίες του παρελθόντος , σχετικά με τους επικαρπωτές των κρατικών επιχορηγήσεων, επιβάλλεται να γίνει αναδιάρθρωση του τρόπου οικονομικών ενισχύσεων και να ανατραπεί η σχέση επιχορήγησης με φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις επιτοκίων.

Πασχάλης Χατζηνικολάου

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter