Σχόλιο για το συνέδριο της ΤΕΔΚΕ από την "Συμπαράταξη Ελπίδας"

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Λάβαμε από την "Συμπαράταξη Ελπίδας " και σας παραθέτουμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Το ζητούμενο είναι το κράτος να μας δώσει τους φυσικούς πόρους του δήμου μας.

Παρακολουθήσαμε την πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΤΕΔΚΕ. Όπως πάντα υπερκαλύφθηκε από τις δηλώσεις βουλευτών, κυβερνητικών στελεχών νομάρχη και. Γνωστά και αναμενόμενα όσα είπαν στις τοποθετήσεις τους.

Ακούσαμε για παράδειγμα τον δήμαρχο πόλεως Κω να λεει: ο ένας δήμος είναι ένα ισχυρό όπλο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ακούσαμε κυβερνητικά στελέχη να υπερτονίζουν την σημασία του μεγάλου δήμου, που όπως και το σχέδιο Καλλικράτης ισχυρίζεται, σημαίνει οικονομική μονάδα κλίμακας που και οικονομικότερη διαχείριση διασφαλίζει και την ανάπτυξη υπηρετεί.

Αν λοιπόν το πρόβλημα μας είναι η ανάπτυξη με μοχλό τον ένα και μεγάλο δήμο, τότε το ζητούμενο είναι οι πόροι του. Οι αρμοδιότητες θα δοθούν ούτως ή άλλως. Το κράτος αλλάζει μορφή στα πλαίσια της σημερινής παγκοσμιοποιημενης οικονομικής κατάστασης. Χάνει αρμοδιότητες προς τα πάνω, προς τους υπερ-εθνικούς παράγοντες και προς τα κάτω δηλ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το σωστό είναι να δοθούν αποκλειστικότητες αρμοδιοτήτων στον δήμο.  Η κρατική μηχανής να περιοριστεί σε ένα ελεγκτικό και επιτελικό ρόλο. Όμως οι πόροι που έχουμε ανάγκη δεν είναι αυτοί  που με μια κυβερνητική απόφαση αλλάζουν. Δείτε τα τέλη παρεπιδημουντων. Το 2% έγινε 0,5% και η προεκλογική υπόσχεση του κ. Παπανδρέου ξεχάστηκε. Από την άλλη πλευρά σήμερα οικονομικοί κρατικοί πόροι δεν υπάρχουν. Το να δανείζεται το κράτος και να τα δίνει στους δήμους δεν είναι οικονομία ούτε πολιτική. Το ζητούμενο λοιπόν είναι το κράτος να μας δώσει τους φυσικούς πόρους του δήμου μας. Την γη, την παραλία, το νερό, τον άνεμο, το τοπίο, την πόλη και την περαστική φύση. Αυτά αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία και η ιδιοκτησία τους αποτελεί απαραίτητο παράγοντα και προϋπόθεση της ανάπτυξης με άξονα τον Δήμο.

Ο άλλος απαιτούμενος πόρος για την ανάπτυξη  είναι η ανθρώπινη εργασία. Υπάρχει ‘’εν υπνώσει’’ και χρειαζόμαστε σωστή διαχείριση του.
Το τρίτο στοιχείο για την ανάπτυξη μέσω του δήμου είναι το κεφάλαιο, το χρήμα. Αυτό δεν υπάρχει. Μπορεί όμως να βρεθεί. Θα βρεθεί από την φορολόγηση της εμπορικής εκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων από τις κάθε είδους επιχειρήσεις.  Οι επιχειρήσεις είναι είτε αποκλειστικά του ιδιωτικού τομεα, είτε μεικτές με την συμμετοχή δήμου και ιδιωτών είτε καθαρά δημοτικών και πολιτικό αίτημα είναι η ισότιμη αντιμετώπιση τους από τους αναπτυξιακούς νομούς του κράτους.

Για μας το ζητούμενο του συνεδρίου της ΤΕΔΚ είναι αυτό. Η παραχώρηση στους δήμους των φυσικών πόρων και ιδίως της γης και η ισότιμη αντιμετώπιση των ιδιωτικών και των δημοτικών επιχειρήσεων  είναι απούσα λογική από το συνέδριο.
Από αυτά ξεκινά και ο ισχυρός δήμος και η αναπτυξιακή του δυνατότητα. Το πρόβλημα   δεν είναι η φόρμα. Ο τύπος. Ο ένας ή οι περισσότεροι δήμοι. Τα χρεωστουμενα και οι ενισχύσεις. Αν έχεις να διαχειριστείς τόσο σημαντικά ζητήματα η ευθύνη επιβάλλει την συνδιαχειρηση είτε με την μορφή του ενός δήμου είτε με την μορφή των υποχρεωτικά συνεργαζομενων δήμων.

Δυστυχώς εδώ η σιωπή από  υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους κλπ είναι ηχηρή.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
Σ. Τούλας, Νίκος Μυλωνάς
"

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter