Μικρός Αναγνώστης: κόμβος για παιδιά και εφήβους από το ΕΚΕΒΙ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Διαδίκτυο

Την προηγούμενη Δευτέρα, ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία, άνοιξε επίσημα τις «σελίδες» του και ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου και τη χαρά της ανάγνωσης.

Σκοπός του ΕΚΕΒΙ είναι να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει-την ηλεκτρονική- και να διαλύσει την παγιωμένη αντίληψη που επικρατεί σε γονείς και παιδιά ότι το βιβλίο είναι μόνον διδακτικό εργαλείο και συνεπώς ένα είδος εξαναγκασμού. Επίσης, να δείξει ότι το διάβασμα εκτός σχολείου και εργασίας είναι καταρχήν ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Ο Μικρός Αναγνώστης απευθύνεται παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο για τους δασκάλους ως συμπληρωματικό μέσο για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, καθώς και για τους γονείς που αποζητούν τρόπους να μυήσουν τα παιδιά τους σε μια πιο μόνιμη, πολύπλευρη και εποικοδομητική σχέση με το βιβλίο εκτός σχολικής αίθουσας.

O Μικρός Αναγνώστης περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

- Πένες και χρώματα: Κάθε μήνα, ένας συγγραφέας ή εικονογράφος συστήνεται μέσα από μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη και απαντά σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

(Πρώτη μας υποδέχεται η συγγραφέας και εικονογράφος Βάσω Ψαράκη, που μας ξεναγεί στο εργαστήριό της και το έργο της. Ακολουθούν, τον Οκτώβριο ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, τον Νοέμβριο οι εικονογράφοι Πέτρος Μπουλουμπάσης και Σοφία Τουλιάτου και έπονται πολλοί).

- Βρες ένα βιβλίο: Η παιδική βιβλιοπαραγωγή παρουσιάζεται μέσα από μια έξυπνη μηχανή αναζήτησης με την οποία τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν βιβλία με προβλέψιμα και απρόβλεπτα κριτήρια: την ηλικία του αναγνώστη, το μέγεθος ή το χρώμα του εξωφύλλου του βιβλίου.

- Βρες μια βιβλιοθήκη: Ένας πολύχρωμος χάρτης οδηγεί τον Μικρό Αναγνώστη στην κοντινότερη στο σπίτι του παιδική βιβλιοθήκη.

- Εξερευνώντας ένα θέμα: Το κεντρικό θέμα του κόμβου, που ανανεώνεται κάθε μήνα, περιλαμβάνει ένα κείμενο γραμμένο από ειδικό συνεργάτη, καθώς και δραστηριότητες, πληροφορίες, βιβλιογραφικό οδηγό.

(Στο πρώτο τεύχος η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, γράφει για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Τον Οκτώβριο, έχει ετοιμαστεί ένα ποιητικό αφιέρωμα από τον ποιητή Στρατή Πασχάλη).

- Να σου πω μια ιστορία: Ένας αγαπημένος παιδικός συγγραφέας αφηγείται μία ιστορία κάθε μήνα ενώ ο μικρός αναγνώστης ξεφυλλίζει εικονικά το βιβλίο του!

(Στο πρώτο τεύχος ο Μάνος Κοντολέων διαβάζει το παραμύθι του «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει». Ακολουθούν οι Αγγελική Βαερελά, Άλκη Ζέη, Λίτσα Ψαραύτη, Νικόλας Ανδρικόπουλος, και άλλοι πολλοί).

- Γράψε και κέρδισε: Ο διαγωνισμός του μήνα καλεί τους μικρούς αναγνώστες να γίνουν συγγραφείς και εικονογράφοι και να κερδίσουν δώρα.

(Ο πρώτος διαγωνισμός συγγραφής έχει θέμα: «Ο ήρωας της φύσης»).

- Μικρός συγγραφέας: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γράψε και κέρδισε» βλέπουν δημοσιευμένες τις ιστορίες τους.

- Πού θα πάμε σήμερα: Η ατζέντα των παιδικών εκδηλώσεων του μήνα στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια.

- Ρίξε μια ματιά: κατάλογος χρήσιμων για τα παιδιά διαδικτυακών συνδέσμων.

- Η γωνιά των δασκάλων: πληροφορίες και σύνδεσμοι για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς.

- Παίζω και διαβάζω: Συγγραφείς και βιβλία σε διασκεδαστικά παιχνίδια μνήμης, ταχύτητας, γνώσεων για βιβλιόφιλους και όχι μόνον.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter